Video: Deset jesenskih hitova

SUDEĆI prema najavama koje dolaze iz Hollywooda jesen u kinima ne bi trebala biti dosadna. Čak štoviše, najmanje dvadesetak filmova imaju potencijal postati blockbusteri. Dugo očekivani „Avatar“ Jamesa Camerona koji dugometražni film nije snimio od Titanica (1997) trebao bi se pojaviti krajem jeseni i nema sumnje da će biti riječ o jednom od najvećih kino hitova ove godine. Burton, Jonze i Anderson „na prepad“ su preuzeli žanr filmova za djecu koji će vrlo vjerojatno puniti kino dvorane miješanom publikom kao i Harry Potter. 

Vrijedi spomenuti i to da će veći dio filmova s prikazivanjem početi u jesen, ali to nužno ne znači da će filmovi u isto vrijeme puniti i domaća kina. No, ako u obzir uzmemo činjenicu da je čarima interneta ponekad teško odoljeti, velika je šansa da će domaća publika u filmovima uživati u isto vrijeme kao i američka.  

The Informant!

Steven Soderbergh se nakon megalomanskog pothvata „Che“ prebacio na nešto manji ali i dalje važan projekt u koji je uključen iznimno popularni i redatelju očito drag glumac Matt Damon koji je svoju ulogu Linusa Caldwella već nekoliko puta ponovio u Soderberghovom triptihu „Oceanovih 11/12/13“. Film je temeljen na istoimenoj knjizi novinara Kurta Eichenwalda koja se pak bavi jednim od najvećih korporativnih skandala s početka devedesetih, a riječ je o doušniku Marcu Whiteacreu koji je odlučio cinkati poslodavce u namjeri da fiksiraju cijenu aditiva Lizina.  

Jennifer's Body 

Nekima je dovoljno reći da je za scenarij ove crne horor komedije zaslužna Oscarom nagrađena Diablo Cody, ali većini će biti dovoljno to što se u glavnoj ulozi pojavljuje Megan Fox koja ovog puta glumi „cheerleadersicu“ koja nakon sotonističke seanse jednog rock benda postaje opsjednuta demonom koji ju tjera da ubija i hrani se svojim partnerima. Treća stvar koja bi mogla privući publiku svakako je i sumanuti trash zaplet. 


Shutter Island 

„Ljubovanje“ Martina Scorsesea i Leonarda DiCapria nastavlja se i u ovom filmu koji je pomalo netipičan za Scorsesea koji se dokazao kao odličan dramski redatelj jer riječ je o horor/trileru utemeljenom na istoimenoj knjizi Dennisa Lehanea. Radnja prati policijsku istragu koja završava u psihijatrijskoj bolnici u kojoj istražitelji ostaju zarobljeni nakon što ih uragan onemogući da napuste otok na kojem se bolnica nalazi. Mnogi tvrde da bi ovo mogao biti jedan od najboljih Scorseseovih filmova, a i kreće baš u vrijeme kada utrka za Oscarom započinje. 

Capitalism: A Love Story 

Redatelj iznimno popularnih dokumentaraca Michael Moore ponovno je u akciji. Ovog puta dohvatio se ekonomske krize 2007-2009, a prati i tranziciju Amerike iz Busheve u Obaminu administraciju. Moore se posebno koncentrirao na vladine zajmove automobilskoj industriji i bankama. Film će vjerojatno najveći uspjeh postići u Americi, ali to ne znači da u jeku nepopularnih vladinih mjera neće naići i na interes domaćih gledatelja.


Couples Retreat 

Ovo bi u pravilu bila najobičnija ljetna komedija da se ne radi o zajedničkom pothvatu Jona Favreua (redatelj Ironmana) i Vincea Vaughna (jedan od ključnih članova „frat packa“) koji se ujedno pojavljuju i u glavnim ulogama. Radnja se vrti o četiri bračna para koja završavaju na otoku na kojem pokušavaju spasiti svoje raspadajuće brakove. Iako radnja ne budi previše nade, postoji velika mogućnost da će „Hangover tip humora“ uspješno pustiti korijenje i pretvoriti se u jedan od većih naslova u žanru komedije. Zanimljiva trivia je ta da je redatelj Peter Billingsley debitirao kao Ralphie u poznatoj „Božićnoj priči“ Boba Clarka koja se svakog Božića redovito reprizira diljem svijeta.


Zombieland 

Zombi komedije redovito nailaze na pozitivne reakcije publike, a slična priča trebala bi se dogoditi i sa „Zombielandom“ čiji trailer obećava sat i pol odlične zabave za ljubitelje brutalno smiješnog nasilja. Riječ je o post-apokaliptičnoj zombi komediji čija radnja prati skupinu preživjelih u bijegu od najezde zombija, žrtava opasnog virusa koji je poharao Ameriku.  


The Road 

Nakon što je „No country for old men“  Cormaca McCarthya postala temeljem za jedan od najboljih filmova u proteklih desetak godina, bilo je samo pitanje vremena kada će se i ostali redatelji pomamiti za njegovim predlošcima. John Hillcoat koji je prije tri godine režirao odlični „The proposition“ ovog se puta dohvatio priče o ocu i sinu i njihovim nastojanjima da prežive nakon neodređene katastrofe koja je pogodila svijet. U glavnim se ulogama pojavljuju Viggo Mortensen, Guy Pearce, Robert Duvall i Charlize Theron, a glazbu kao i u prethodnom redateljevom filmu potpisuje Nick Cave. 

2012

Roland Emmerich već se nekoliko puta dokazao kao savršeni izbor za „filmove katastrofe“ koji su u njegovom slučaju puno češće bili „katastrofalni filmovi“, ali to ne umanjuje njegovu moć da ljude navuče u kino dvorane i pruži im barem zakonski minimum glupave zabave. Izvjesno je da će se to dogoditi i s njegovim novi uratkom koji se vrti oko predviđanja drevnih Maja prema kojima će kraj svijeta nastupiti 2012. Ovo vjerovanje u svijetu ima velik broj poklonika koji su duboko uvjereni u takav ishod, a Emmerich je odlučio kapitalizirati tu paniku i snimiti još jedan film o globalnoj kataklizmi.


The Twilight Saga: New Moon

Nastavak jednog od najvećih hitova prošle godine spada u sferu ziheraških hitova koji će privući velik broj gledatelja i ponuditi im ono što očekuju. Slinavu romantičnu dramu za izgubljene tinejdžere koja je od ostalih sličnih filmova razlikuje po tome što je jedan od glavnih protagonista vampir. Bilo kako bilo, uspjeh je zagarantiran, a franšiza ima potencijal potrajati još dugi niz godina.

Funny People 


Iako je ova komedija u Americi s prikazivanjem počela još prošli mjesec (u Velikoj Britaniji počinje krajem mjeseca), u našim će se kinima pojaviti kasno u jesen. Judd Apatow se nizom filmova dokazao kao punitelj kino dvorana i „tvornica“ blockbustera jer u ulozi se redatelja, scenarista i producenta pojavio iza nekih od najgledanijih komedija u proteklih desetak godina. Dobitna kombinacija Apatow/Rogen/Hill već je sama po sebi dovoljna za masovno okupljanje gledatelja. No, iako je bio najgledaniji film debitantskog vikenda ujedno je zabilježio i najgore otvaranje za Adama Sandlera zaradivši „samo“ 23 i pol milijuna dolara. 

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.