VIDEO Bili smo na Seljačkoj buni u Donjoj Stubici, pogledajte video

Foto: Index/Luka Šangulin

JEDNA od najpopularnijih manifestacija u Hrvatskoj, Seljačka buna, nakon rekordnog posjeta prošle godine, kada je održana prije same pandemije, ove godine u simboličnom izdanju prikazuje Napad na Tahijev grad koji publika nije imala još prilike vidjeti.

Ovogodišnje 13. obilježavanje povijesnog događaja Seljačke bune održava se u drugačijem obliku, sukladno preporukama i odlukama nacionalnog civilnog stožera. Prigodnim obilježavanjem nastoji se očuvati tradicija održavanja jedne od najposjećenijih povijesnih manifestacija Hrvatske. 

Napad na Tahijev grad kod dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici u kojem sudjeluje Družba vitezova Zlatnoga kaleža možete pogledati ispod.

Seljačka buna je buna koja je izbila na susedgradsko-stubičkom vlastelinstvu zbog povećanja rente i terora Franje Tahija 1573. godine. To je bila pobuna protiv nepodnošljivih uvjeta života zavisnih seljaka. Buna je izbila na imanju Franje Tahija, zahvativši Hrvatsko zagorje i jedan dio Slovenije, a utjecala je na niz seljačkih buna na našim prostorima tijekom nekoliko idućih stoljeća.

Predstava Napad na Tahijev grad prikazuje događaje koji su se desili na početku Seljačke bune kada je kmetska vojska pobjeđivala i osvajala okolna područja Susedgrada, Brdovca i Cesargrada pa tako i područje Donje Stubice.

Napad na Tahijev grad započinje prikazom mučenja kmeta ispred kaštela koje prekida iznenadni dolazak kmetske vojske na čelu s Matijom Gupcem, straža se povlači i zatvara u kaštel te započinju pregovori između Matije Gupca i Franje Tahija, gdje Gubec zahtijeva predaju kaštela, a Tahy to odbija. U svojoj odluci da se kaštel zauzme, Gubec naređuje napad na kaštel. Nakon kratkih borbi i probijanja glavnih vrata kaštel je osvojen, a Franjo Tahy bježi kroz tajne prolaze i spašava živu glavu. Nakon osvajanja kaštela Gubec drži govor na balkonu te poručuje da je borba za stare pravice tek počela.

Napad na Tahijev kaštel bio je početak velike pobune seljaka protiv ugnjetavanja vlastele i uz samu veliku bitku kod Stubice predstavlja važan događaj u hrvatskoj povijesti.

Ovako je to izgledalo lani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.