VIDEO Bili smo kod prvog hrvatskog šamana i isprobali čišćenje aure

Foto/Video: Ena Dragicevic/Duje Odvitovic/Ivana Pusnik/Index.hr

"KAKO ti zvuči činjenica da se i sreću može trenirati?" pitao nas je na početku našeg razgovora šaman Zoran Tepurić. On je prvi hrvatski šaman. Svoje putovanje u šamanizam započeo je u Brazilu, a završio u Nigeriji kod Crnog Buddhe.

Nakon što je godinama skupljao drevna znanja iskusnih šamana, odlučio je da će se i sam početi baviti silama prirode i pomagati ljudima. Ljudi mu najčešće dolaze po podršku i pomoć pri zdravstvenim problemima, koje pokušava riješiti pomoću sila Oriša, koje mu daju potpuni uvid u nečije stanje. 

Šaman Zoran Tepurić kaže da je znanje o precima bitno kako bismo znali što nas u životu čeka jer njegovo učenje govori da je sve zapisano u spiritualnom DNK, a ako ga ne pročistimo, može nas pratiti loša sreća.

"Šamanizam je drevno znanje"

"Šamanizam je drevno znanje nastalo vjerojatno u prvobitnim ljudskim zajednicama, gdje je pojedinac razvio veće sposobnosti, percepciju, razumijevanje i mudrost i on se razvijao kroz tisućljeća. U svakom kutku svijeta u prošlosti su bili šamani", govori nam.

Šaman nam je potom pokazao kako svira na šamanskom bubnju, koji je, kako kaže, izrađen od posebnog prirodnog materijala. Uz zvukove bubnja pada se u trans.

"To je ono što šaman zna napraviti... Da promijeni dio stanja svijesti kod osobe. Može utjecati da bol s jačine osam ili devet padne na nulu ili na tri... Ili dva. To onda nije ugodno, ali je podnošljivo. Ne izaziva suze u očima", kaže.

Čišćenje aure

Isprobali smo i ritual čišćenja aure koji možete vidjeti u videu.

 

"Jučer sam bio u Sloveniji, gdje smo darivali pretke cijele grupe da nam daju podršku u životu. Preci su naši korijeni, mi danas stojimo na ramenima naših predaka", kaže nam šaman.

Tepurić je, inače, inženjer rudarstva.

"Ovaj dio me počeo privlačiti krajem osnovne škole. Rekao sam, makar jeo konzervu svaki dan, provodit ću vrijeme s prijateljima. S onima s kojima ja odlučim, a ovako nemam vremena ni za prijatelje. To nije svrha života", kaže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.