Vatikan vs. Dan Brown - Druga runda

BIT ĆE zanimljivo gledati podignutu prašinu kad se u kinima pojavi "Anđeli i demoni" jer Vatikan je već započeo s kampanjom "promicanja" filma i prije nego se novo nedjelo Rona Howarda pojavilo u kinima. 15. svibnja datum je kada će kršćani diljem svijeta započeti s bojkotom filma snimljenog prema predlošku jednog od najvećih neprijatelja Vatikana, Dana Browna, a zanimljivo je da kod nas prikazivanje počinje dan ranije pa će domaći nevjernici, sotonisti, komunisti, naučnici, skeptici i ostali "posrnuli" u oči Đavla pogledati nešto prije od ostatka prokletog svijeta.

Nepoznato je ljuti li Dan Brown i našeg don Kaćunka ili naš "pop pop kulture" još uvijek ratuje protiv Harryja Pottera, Regoča, Pirga, Pinokija i ostalih likova iz bajki koji udaljuju našu djecu od Boga, ali možemo biti sigurni da će i on doprinijeti promociji filma.

Avvenire, službeni vatikanski list već je odaslao strelice, a stav je Vatikana da "Anđele i demone" nikako ne podržavaju iako se iz relativne mlakosti osude prilično jasno može iščitati da je čak i njima došlo "iz dupeta u glavu" jer morate biti posebno neupućeni da ne shvatite kako nema bolje promocije od katoličkog bojkota i državne zabrane.

Drugim riječima, da ste snimili niskobudžetni film o Isusu koji jašući na zecu djeci prodaje pokvareno mlijeko, za taj bi uradak znali samo vaši prijatelji, bliža rodbina i nekoliko surfera namjernika koji bi pogledali vašu nebulozu na YouTubeu, ali kada bi vas duga ruka katoličke crkve dohvatila i razapela tako da svi vjernici vide koliko ste bogu mrsko smeće, za vaše bi pizdarije znao daleko veći broj ljudi. To jest, vaš bi rad dobio puno više pažnje nego možda zaslužuje.

Najbolje rješenje -  ignorirati ga

Gotovo je nevjerojatno da vam za ovu teoriju treba više od dvije i pol minute, ali Vatikan je izgleda došao do zaključka da je kod ovog tipa nepoželjnog materijala najbolje rješenje ignorirati ga. I to nakon gotovo cijelog stoljeća pogrešnih koraka.

Kada se prije tri godine pojavio "Da Vincijev kod" reakcija je bila burnija, a kardinal Francis Arinze izjavio je da "oni koji Krista izvrgavaju ruglu i izvuku se nekažnjeno, iskorištavaju spremnost vjernika da oproste i vole čak i one koji ih vrijeđaju", ali isto tako i da "postoje neke druge religije koje će se svojski potruditi da vam daju do znanja kako ste ih uvrijedili". Iako sve izrečeno donekle stoji, kršćani su imali dovoljno prakse s kažnjavanjem onih koji su Crkvu "uvrijedili", a bilo je među njima i onih koji nisu.

Ipak, čini se kao da mnogi šok-umjetnici željni slave ne iskorištavaju spremnost vjernika da oproste već spremnost Vatikana da reagira na svaku glupost. Vatikan u ovakvim slučajevima uporno čini "medvjeđu uslugu" vjernicima koji nakon svakog takvog ispada sve više uviđaju da u Vatikanu sjede i neki "čudni ljudi" koji se uzjebu svakog puta kad neki drkadžija zaključi da se njegovo smeće može prodati samo ako iza njega stoji vatikanska verzija "momaka s Madisona".

Vatikan se pretjerano lomi oko katastrofalno lošeg filma kao što je "Da Vincijev kod"

No, sva ta lupetanja na stranu, najveći je problem to da se Vatikan pretjerano lomi oko katastrofalno lošeg filma kao što je "Da Vincijev kod". Čak i ako ste zlonamjerni ateist s jakom željom da vjernicima upropastite "doživljaj", možemo se samo iskreno nadati da ćete za svoje rušenje temelja tuđe vjere iskoristiti nešto bolje od kriminalnog Howardovog uprizorenja jer ako će vam takva besmislica ugrožavati vjeru onda se valja dobro zapitati na kakvim temeljima vaša vjera u Boga uopće stoji.

Vjerujem da u Vatikanu postoje netko tko prati sedmu umjetnost i da će lokalne svećenike i kardinale upozoriti da se ne natežu previše oko nastavka jer mnogo toga ukazuje da ni ova filmska verzija Brownova zabavnog trilera (a to je upravo ono što sve njegove knjige jesu) neće biti bolja. Howard je još uvijek za redateljskom palicom (doduše, Howard stoji i iza izvrsnog "Frost/Nixona"), ali ključni je problem taj da se za scenarij ponovno pobrinuo "zločinac" Akiva Goldsman iz čijeg su pera potekli neki od najužasnijih scenarija svih vremena ("Gospodin i gospođa Smith", "Deep blue sea", "Lost in space" i dva uvjerljivo najgora nastavka Batmana u režiji Joela Schumachera). Pitanje je koliko će angažman scenarista/redatelja Davida Koeppa ("Carlito's way", "Snake eyes", "War oft he worlds") koji je zadužen za prepravke scenarija, pomoći filmu.

Bilo bi zaista divno kada bi se Vatikan u budućnosti zauzeo za bojkot nekih kvalitetnih uradaka koji propituju vjeru (primjerice "Zeitgeist" i odličan dokumentarac Billa Mahera "Religulous" prošli su nezapaženo) i stavio ih u prvi plan.

A možda je plan skrenuti nam pažnju na stupidne uratke dok kvalitetni prolaze ispod radara.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Sony Pictures

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.