Uskoro premijera filma koji je hrvatski kandidat za Oscara

Foto: HAVC

FILM Sigurno mjesto, dugometražni prvijenac Jurja Lerotića, svojom će hrvatskom premijerom 23. listopada u Studentskom centru otvoriti jubilarno, 20. izdanje Zagreb Film Festivala.

Dvanaest godina nakon što je osvojio Zlatna kolica u programu Kockice za kratkometražni film Onda vidim Tanju (2010), Lerotić se ovim filmom predstavlja u glavnom natjecateljskom programu, a to je ujedno prvi hrvatski film koji će otvoriti Zagreb Film Festival.

"Jako sam zahvalan Zagreb Film Festivalu što je izabrao naš film za otvaranje festivala. Mislim da će tako dobiti dodatan publicitet koji nam je pred distribuciju filma u hrvatskim kinima potreban", rekao je Lerotić, koji uz režiju potpisuje scenarij, a i glavni je glumac.

Kako je najavljeno, ta napeta i moćna drama, koja se temelji na osobnom iskustvu autora, gledatelja suočava s uznemirujućom nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred destruktivnom snagom duševne bolesti, ali i s ustrajnosti bezuvjetne ljubavi. 

"Film o preživljavaju"

Glumac Goran Marković opisuje Sigurno mjesto kao film o preživljavanju, o tome što znači biti čovjek, čovjek kao dio većine, zajednice, sustava i obitelji. 

"To je i film o jedinom istinskom antagonistu čovjeka - bolesti. Film prati odnos bolesti prema pojedincu, ali i prema obitelji; odnos obitelji prema svom ugroženom članu, kao i odnos sustava u kojem rade samo ljudi - prema drugim ljudskim bićima koji samo pokušavaju spasiti sebe i svoje najbliže", dodao je.

Proteklih mjeseci film je postigao zapažen svjetski uspjeh - čak tri nagrade na 75. izdanju Filmskog festivala u Locarnu (najbolja režija, najbolji glumac - Goran Marković, najbolji debitantski dugometražni film) postavši prvi hrvatski film u posljednjih 30 godina s tri priznanja na festivalu A kategorije. 

Na Sarajevskom festivalu ovjenčan je s dva Srca Sarajeva - za najbolji film i najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić) te nagradama CICAE - Međunarodne konfederacije umjetničkih kina te portala Cineuropa. 

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika Sigurno je mjesto odabralo za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma. 

Nastao je u produkciji tvrtke Pipser, hrvatski koproducent je Zelena zraka, a u kina diljem Hrvatske stiže 3. studenoga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.