Uginula je dubrovačka mačka Anastazija

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

UGINULA je Anastazija, mačka  koju su dubrovačke vlasti deložirale iz kućice koju je za nju arhitekt Srđan Kera napravio ispred ulaza u Knežev dvor.

"Naša najdraža Anastazija, nismo ni slutili da ćemo ti danas pisati oproštajno pismo povodom tvog odlaska u "zauvijek dom", onaj nebeski. Svatko tko je upoznao Anastaziju znao je da se ona ne predaje lako, ali starost i bolest čine svoje... Draga Anastazija, borila si se tvrdoglavo i hrabro do kraja, kao što si uvijek i činila u svom mačjem životu, a taj život nije bio ni lak, ni običan. Ni Dubrovnik, a ni sav svijet ne pamte takvu storiju o jednoj mački. Od dubrovačke ulične mačke postala si svjetski poznata maca sa naslovnica", objavljeno je na Facebook profilu posvećenom njoj.

Naša najdraža Anastazija, Nismo ni slutili da ćemo ti danas pisati oproštajno pismo povodom tvog odlaska u "zauvijek...

Objavljuje Kneginja AnastazijaSrijeda, 19. travnja 2023.

"Svi su pisali samo o tebi i tvojoj kućici...o jednoj maloj kućici za staru gospođu mačku koja je eto smetala kulturnom spomeniku. Podigla si mačju revoluciju i prašinu u ovom gradu podno Srđa. Otkrila si puno toga ispod prašine i ujedinila mačja i ljudska srca u borbi za dostojanstven život uličnih mačaka u ovom gradu. Falit ćeš svojim ljudima koji su vazda bili uz tebe, a i mnogima koji su čuli priču o tebi i sretali te u điru. Tvoje mjesto u trijemu Dvora je prazno, tvoja nesuđena kućica je prazna i tvoj ljudski dom u kojem si uživala pred kraj života je prazan. Velika je praznina ostala iza tebe", stoji još u oproštajnoj poruci.

"Već si u Mačjem Raju, vječnoj kućici po mjeri svake mačke. Srest ćemo se opet! Adijo Anastazija! Zauvijek ćeš biti u našim srcima Tvoji ljudi", oprostili su se Dubrovčani od 18-godišnje mačke, koja je privukla pozornost ne samo Hrvatske već i svijeta.

Anastazija se, ranije je objavljeno na profilu, oporavljala od operacije na kojoj je bila, ali starost i bolest učinile su svoje...

Dragi svi, Imala sam operaciju...oporavljam se, ali starost i bolest čine svoje... Moja obitelj sve radi da budem sretna i zadovoljna ♥️

Objavljuje Kneginja Anastazija u Subota, 15. travnja 2023.

Vlasti je deložirale

Podsjećamo, krajem ožujka 2022. godine 18-godišnju gradsku mačku Anastaziju dubrovačke vlasti "deložirale" su iz kućice koju je za nju arhitekt Srđan Kera napravio ispred ulaza u Knežev dvor. Unatoč naporima da mački, koju mnogi smatraju simbolom grada i turističkom atrakcijom, bude dopušteno boraviti ondje, iz Dubrovačkih muzeja tom zahtjevu nisu htjeli udovoljiti.

Tada je Anastazija dobila puno medijskog prostora i potporu brojnih ljudi na društvenim mrežama. Dobila je i vlastitu Facebook stranicu. Jedno vrijeme spavala je u kartonskoj kutiji na mjestu gdje je jednom stajala njena kućica, a onda je brigu o njoj preuzela veterinarka koja ju je i ranije nadgledala. O njoj su se redovito brinuli i ostali Dubrovčani, nosili su joj hranu i vodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.