U Italiji dijele kuće za jedan euro, ima samo jedna caka

Screenshot: YouTube

ŠTO VAS sprečava u kupnji jednog od domova koji se u Italiji prodaju jeftinije od šalice kave?

Možda je to strah od kupnje na neviđeno ili briga oko birokracije? Možda vam je ponestalo isprika. Naime, dvije talijanske destinacije, u nadi obnove zajednica i mameći nove stanovnike cijenama nekretnina od jednog eura, pokrenule su sajtove koji obećaju kupcima pronaći njihov dom iz snova, i to bez ikakve muke, prenosi CNN.

"Oformio sam posebnu radnu skupinu mladih volontera koji pomažu kupcima, povezujući se s prikladnim građevinskim tvrtkama za restauraciju", kaže Paolo Caruso, gradonačelnik Zungolija, jednog od sela u kojima se nude jeftine kuće.

"Transparentnost je ključna, ali ljudi moraju stvarno doći sami vidjeti ljepotu mjesta, kušati izvrsnu hranu i udisati svjež zdrav zrak."

Zungoli je malo selo na jugu Italije, u regiji Kampanija, a nedaleko od Napulja. Nalazi se na vrhu brda i pravi je labirint špilja i kružnih ulica povezanih kamenim stubama koje vode do zapanjujuće tvrđave. Godine 2015. proglašeno jednim od najljepših u Italiji, selo se prostire na planinskom lancu Apenini, jednako udaljeno od Jadranske i Tirenske obale.

Srednjovjekovni mostovi vode do klastera plavih, ružičastih, zelenih i žutih kuća te nekadašnjih aristokratskih palača, u selu u kojem živi oko 1000 ljudi.

Zvuči dobro? Evo što trebate napraviti.

Korak 1: Na službenoj stranici www.comunezungoli.it odaberite link "Case in vendita a €1." Talijanski nije preduvjet za odabir lokacije, no sasvim sigurno neće vam biti na odmet. Pomoći vam može i google.

Korak 2: Nakon klika na link pokazat će vam se desetak stanova i kuća od 50 do 100 kvadrata, od kojih većina treba neku vrstu adaptacije.

Korak 3: Skinite aplikacijski obrazac kuće koju ste odabrali. Ispunjavanjem se obvezujete na obnovu nekretnine u roku od tri godine i morate objasniti vrstu projekta - bilo da je riječ o privatnoj kući, kući za iznajmljivanje ili zanatskoj radnji.

Korak 4: Priložite kopiju vaše osobne i sve to pošaljite uredu gradonačelnika putem emaila ili poštom. 

Korak 5: Ako je vaša aplikacija prihvaćena, dobit ćete ugovor i tad je na vama da odete u Italiju i zaključite dogovor.

Kvaka: Kao i kod svih jeftinih domova i ovdje postoji kvaka. Naime, kupci moraju platiti 2000 eura pologa te se obvezati da će renovirati nekretninu. Radovi bi trebali početi nekoliko mjeseci nakon potpisivanja ugovora, a kad završe, dobit ćete polog nazad, ali i povrat poreza do 85 % za bilo kakve radove na adaptaciji.

Zungoli ima jedinstveno okruženje i mnogo toga za ponuditi - trekking i biciklističke ture redovito istražuju divlji i netaknuti krajolik.

"Želimo olakšati stvari novim kupcima", kaže Caruso. "Moj grad ima nadograđenu infrastrukturu, javnu LED rasvjetu i odličan Wi-Fi. Tržnice i trotoari su upravo obnovljeni. Kvaliteta života je važna."

Ako vam i taj proces zvuči komplicirano, gradić Mussomeli na Siciliji još je više olakšao kupcima stvari, zahvaljujući višejezičnim agencijama koje prodaju kuće za 1 euro.

Fotografije nekretnina mogu se vidjeti na stranici www.case1euro.it, koja sadrži interaktivnu kartu s detaljnim informacijama o svakoj zgradi - a sve je na engleskom jeziku.

Mnoge napuštene kamene kuće na farmama u dobrom su stanju i potrebna im je minimalna renovacija.

"Svaki dan nam se javljaju vlasnici i žele prodati svoje stare kuće", kaže vijećnik za baštinu Toti Nigrelli. "Za sada ih je oko 100 na prodaju, i oko 400 koje bi mogle biti. Ovaj je projekt moja životna misija no da sam se morao s njime baviti sam, poludio bih".

Iz grada koji se nalazi na 700 metara visokom brežuljku, pogled seže na vulkan Etna i Dolinu hramova. S vrha se može vidjeti i lokalni fenomen nazvan More oblaka.

Povijesno središte podijeljeno je na četvrti, koje, kune se Nigrelli, imaju različite klimatske značajke, ovisno na kojoj strani brda stojite.

Zvuči kao idealno mjesto? Evo što treba napraviti.

1. Javiti se agenciji s popisom kuća koje vam se sviđaju i skinuti svu potrebnu dokumentaciju, sljedeći upute.

2. S obzirom na to da se kupnja ne može obavit elektroničkom poštom ili telefonom, morat ćete otići do grada, dogovoriti sastanak i razgledavanje kuće.

3. Lokalni agenti za nekretnine ugovorit će sastanak s javnim bilježnikom, a vi ćete se obavezati na renovaciju unutar tri godine te ostaviti 5000 eura sigurnosnog pologa.

Kvaka: Naknada od 400 eura za usluge uključene u kupnju kuće za 1 euro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.