U Arenu došao tip iz Pasije koji širi sulude teorije o "drogi mladosti"

Foto: Profimedia/EPA

U ZAGREBAČKOJ Areni organiziran je veliki molitveni dan nazvan Progledaj srcem: Neka vatra siđe, a jedan od važnijih gostiju ovog događaja je i američki glumac Jim Caviezel, najpoznatiji po ulozi Isusa u filmu Mela Gibsona Pasija, koji će uskoro dobiti i nastavak.

Ono što sve češće izlazi u prvi plan je Caviezelova "druga karijera".

Elite jedu malu djecu

Iako je oduvijek bio vrlo jasan oko svoje vjere i često se deklarirao kao predani katolik (otvoreno se protivi abortusu, odbija snimati scene seksa ili izraženo nasilne scene), medijsku pozornost u posljednjih nekoliko godina skuplja isključivo zahvaljujući promicanju često suludih teorija zavjera.

I pritom ne govorimo o uobičajenom skepticizmu vezanom za cjepiva ili "mainstream" teorije zavjera na koje smo oguglali. Ne, Caviezel je postao holivudski glasnogovornik krajnje ekstremne (i uporne) zajednice QAnon, koja još od 2016. promovira nebrojeno puta osporene ideje o adrenokromu.

Inače, ako niste upoznati, radi se kemijskom spoju koji je temeljni sastojak "droge mladosti", o kojoj su, po njima, ovisne "holivudske elite koje ubijaju djecu kako bi se dokopale kemikalija koje se oslobađaju u tijelima prestravljene djece". Ukratko, djecu se otima, pedofilsko-sotonističke kabale i njihovi jataci izvlače adrenokrom iz njih, a ova se dobro organizirana skupina isprva skupljala - u podrumu jedne vašingtonske pizzerije.

Prvi koraci QAnona

Mnogi su još 2016. prestali pratiti sve te nebulozne teorije koje nisu zvučale dovoljno uvjerljivo ni da bi bile zabavne. Ipak, Pizzagate (kako se tada nazivao ovaj skandal ljubitelja teorija zavjere) pustio je korijenje, a popularnost zajednice godinama je samo rasla i iz svega se izrodio QAnon.

Fanovima Huntera S. Thompsona cijela ova priča mogla bi djelovati poznato jer slavni gonzo-novinar adrenokrom spomenuo je još 1971. u svom romanu Strah i prijezir u Las Vegasu. Teorija je postala još popularnija u vrijeme pandemije kada su one najluđe teorije dobile svojih "pet minuta".

Naravno, dokazi ne postoje, ali to nije spriječilo glumca da na konferenciji teoretičara zavjere Health and Freedom doda benzin na vatru.

"Pojednostavit ću. U tijelu imate adrenalin. Kada ste preplašeni, proizvodite adrenalin. Ako ste sportaš i dogurate do posljednje četvrtine, adrenalin izlazi iz vas. Ako dijete zna da će umrijeti, tijelo izlučuje adrenalin", tvrdio je Caviezel.

Njegov govor dio je videa koji je 2021. producirao Infowars (vrelo svih mogućih teorija zavjera) i koji, u kratkim crtama, odrađuje vrlo jednostavan zadatak - gledatelje videa uvjeravaju da potplaćeni mainstream mediji ismijavaju teoriju i serviraju laži masama ispranog mozga. Naravno, oni tvrde da je teorija vezana uz adrenokrom stvarna i da smo svi žrtve propagande u režiji elita.

Da ne bi bilo zabune, adrenokrom postoji, ali nema čarobna svojstva koja joj teoretičari zavjera pripisuju. Radi se o kemikaliji koja nastaje oksidacijom adrenalina, proizvodi se sintetički i vrlo je lako možete nabaviti. Ukratko, ne morate prolaziti kroz cijelu dramu otimanja djece i redovitih sastanaka u podrumu raskrinkane pizzerije. Jednostavno sve naručite preko neta.

Trgovina djecom i tema filma

No Caviezel uporno tupi o holivudskim elitama i trgovini djecom, a njegov najnoviji projekt je igrani film Sound of Freedom, koji prati, kako on tvrdi, "istinitu" priču Tima Ballarda, bivšeg operativca CIA-e koji je dao otkaz "kako bi iz ralja pedofila spasio otetu djevojčicu". Tu započinje i njegov križarski rat protiv bogatih pedofila i trgovaca djecom.

Gostujući u podcastu bivšeg glavnog Trumpovog stratega Stevea Bannona, Caviezel je ponovno iznio svoje stavove, a dodao je i da elite žele zaustaviti promociju filma. Ta priča je toliko nategnuta da se u jednom trenutku ogradio čak i Bannon, koji je glumca pitao je li problem u poruci filma ili možda činjenici da film jednostavno nije kvalitetan.

Caviezel je za sve okrivio elite i nastavio po svom, a svaki pokušaj da argumentira bilo koju od svojih izjava završavao bi dramatičnim uzdasima, monolozima i izbjegavanjem konkretnih odgovora.

Na kraju krajeva, dovoljno je pogledati izvorni video. Problem nije u tome da mediji žele "ušutkati" Caviezela jer film nije zabranjen, jednostavno ne postoji dovoljno zainteresiranih za film o Ballardu čija se organizacija OUR (Operation Underground Railroad) više puta našla na udaru kritika zbog načina na koji vodi operacije i prenapuhanih tvrdnji vezanih za svoj rad.

Naravno, treba dodati i da je u svibnju ove godine okončana službena istraga operacija OUR-a i da nisu podignute optužnice.

Caviezel i njegova supruga Kerri posjetili su sjedište Laudato TV-a koji organizira okupljanje u Areni, a na poklon je dobio i raspelo koje mu je, na glumčev zahtjev, blagoslovio fra Ivan Matić. Ideja je da u Areni održi i svoje izlaganje, a o čemu će se raditi, nismo sigurni. No poznavajući njegove dosadašnje govore, svakako će biti "zanimljivo" i uvjereni smo da će ova priča imati nastavak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.