Top 6 najvećih promašaja Dore

Screenshot: HRT

Ove godine Baby Lasagna je očit favorit. Hoće li pobijediti?

Vjerojatno, ali čudni su putevi HRT-ovi. Puno puta je pobjeda izmaknula očito superiornim pjesmama, a ove godine je lako moguće da pobijedi nešto suludo, što bi iznenadilo sve koji nisu pratili moje članke.

Prisjetimo se najbizarnijih promašaja s duge liste pobjednika Dore i Dnore.

6. Ivan Mikulić - Daješ mi krila (Dora 2004.)

Ivana Mikulića opisao sam kao "nekakvog Zdravka Čolića koji je previše boravio u Međugorju, izgubio sav šmek i ponio svu samouvjerenost i - mora se priznati - makar dobar dio vokalne moći".

Pjesma je relativno korektna, ali na ovoj su Dori bili ignorirani Massimo i Meritas s velikim hitom Odjednom ti (arhetip dobro odrađene radijske pop pjesme za odrasli mainstream), Karma s velikim hitom Malo, pomalo i Andreja Šušnjara, koja je isporučila ovu veliku memu:

Kao da su se Hrvati cijepili od onog "show" dijela u pojmu "showbusiness".

5. Dragonfly feat. Dado Topić - Vjerujem u ljubav (Dnora 2007.)

Ovo smeće bilo je značajan dio pretvaranja Dore u Dnoru. Radi se o kulturnom pokušaju odgovora na Moju štiklu i do tog dana najdosadnijoj pjesmi koju je Hrvatska poslala na Eurosong.

Sukladno Topićevim groznim stihovima "...i onaj stih iz moje pjesme / ti si ko na ranu sol", te godine je na Eurosongu pobijedila upravo Srbija (Marija Šerifović - Molitva).

Također se radi i o kronološki prvoj hrvatskoj pjesmi koja nije upala u finale. Početak tradicije!

4. Daria Kinzer - Lahor / Celebrate (Dnora 2011.)

Gledajte, ja sam zadnja osoba u restoranu koja će priskočiti u pomoć sa salvetom u ruci čim ugleda kap kečapa koja pada na sako Željka Houdeka. Ne samo da nisam fan njegovog stila koji me podsjeća na Zarin hommage kultnom Plemenu nego mi spomen Željka manje priziva uspješnu karijeru, a više funky himne HDZ-a.

Ali te godine je njegova Stotinama godina trebala pobijediti na onoj sramotnoj reality show zamjeni za Dnoru.

Ne samo da je to bilo potpuno nebulozno (Daria Kinzer je bila istinska noćna mora i očit promašaj) nego je i pokrenulo cijeli val Željkove opsjednutosti ovim natjecanjem, što je upropastilo Dnoru 2017. i 2019. 

3. Klapa s mora - Mižerja (Dnora 2013.)

Nakon što je vodstvo Dnore devastiralo sve što se moglo, zvali su dalmatinske Avengerse u spas.

Ne izlažem vam često subjektivna mišljenja, ali ovo bi moglo biti nešto najgore što se dogodilo u sklopu ovog natjecanja. "Superklapa". Ništa ovdje nije klapalo, što je pokazalo i sedmo mjesto na začelju.

Uz sramotan rezultat, najviše mi smeta užasno glupa aproprijacija klapskog pjevanja, koje su pokušali razvodniti u nešto svjetsko, udarno, bombastično… Strašan pokušaj kulturocida.

2. Kedžo pobjeđuje Akleu Neon (Dnora 2020.)

Izbor Kedže u užasnoj konkurenciji Edija Abazija, Lorenza, Đane Smajo, Jure Brkljače i Nikole Marjanovića nije toliki problem. Nije problem ni to što je stvarno natjecanje za pobjedu bilo između Kedže i - Mije Negovetić.

Problem je što nije pobijedila jedina osoba koja je imala iole realne šanse biti zanimljiva na Eurosongu - Aklea Neon. Na stranu njene manjkavosti i ostatak karijere koji joj naročito ne služi na čast, njen kandidat Zovi ju mama u kontekstu Dnore i Eurosonga mogao je biti benger, a marketinške forice s biljkama i ostalim glupostima su smiješne, ali to je golemi plus u ovom kontekstu. Da ne spominjem da je ovo rijedak slučaj da Dnora kandidat ima istinski ljepljiv refren.

1. Mia Dimšić pobjeđuje Marka Bošnjaka (Dnora 2022.)

Vajb kopija Taylor Swift svojim početničkim popićem pobijedila je Marka Bošnjaka, koji dan-danas ima više pregleda od njenog finalnog nastupa - endem u svijetu pobjeda i na Dori i na Dnori.

Osim što je ovo golemi propust o kojem sam blagovremeno pisao i analize svih čudnih i zanimljivih okolnosti pobjede, s vremenskim odmakom jasno je da je ovo bila operacija lansiranja njenih pjesama na engleskom jeziku, koje su doživjele flop uz svu moguću potporu i uvjete kakve bi neki istinski potencijal mogao samo poželjeti.

U jako zabavnom podcast gostovanju kod nekog Srđana Stanojevića, Mia Dimšić i njen menadžer/autor/tamburaš Damir Bačić komentirali su moje tadašnje opaske. Naime, napravio sam jednostavnu računicu koja je pokazivala da nije uopće teško prikupiti glasove načinima koji nemaju veze s kvalitetom pjesme i nastupa - cijena svih glasova za nju iznosila bi oko 50.000 kuna. Manje od iznosa koji je dobila na ZAMP-ovom International natječaju, a imajte na umu da je norma za taj natječaj tad bila 150.000 kn.

Uglavnom, usprkos Mijinim pokušajima da ovoga zaustavi, Bačić je nesvjesno objasnio da su zapravo pobijedili jer su - molili za glasove koliko su mogli i stigli.

Ovdje ću parafrazirati, ali preporučujem da pogledate taj dio jer je urnebesno (1:36:26) koliko ga Mia prekida i pokušava vratiti natrag u PR zonu isprazne priče, a on se ne može suzdržati:

Damir: "Oni (ŠRNGKNUSDP) su napravili cijeli elaborat koliko smo Mia i ja potrošili novaca da bi pobijedili na Dori. Ima to smisla matematički, ali Mia i ja imamo stvarno puno prijatelja…"

Mia: "Ma ko da je to sad bitno…"
Damir: "...Ma nebitno, ali, znači, na Dori glasovi publike odlučuju. Ti ako angažiraš… Tko će glasat za bilo koga ako nije bitno? Ja osobno, i Mia, naši frendovi… Imali smo spisak od dvije tisuće prijatelja naših. Znači, dvije tisuće prijatelja, ja sam osobno nazvao svakog i zamolio da glasa za Miju. Imali smo Whatsapp grupe, sve smo stavili i u te grupe… Znači, Mia je tad imala 22.500 glasova. Albina je godinu prije imala 8500, Kedžo godinu prije toga oko 8000. Znači, to su…"

Mia: "...Ali to apsolutno nije sad bitno uopće…"

Damir: "...Ne, ne, nije sad bitno, ne…"
Mia: "...Ko je kolko imo glasova ni ništa, znači…
Damir: "...Ne, ne…"

Mia: "...Bitno je da se moraš potrudit i odradit nešto."

Damir: "...Ne, ne! Samo oću reć da smo mi zvali sve prijatelje koje pozn… Znači, ja znam barem sto sastava tamburaških. Znači, ja sam svaki zvao i svi su imali pet članova, od njih tetke, ujaci… Svi su glasali. Jednostavno nitko ne razmišlja da je netko to odradio. Mislim, ja kad bih sve to platio… Pretpostavlja se da smo mi platili, pa mi smo sve kupili u životu, pa ja bih sad imao… Ja sam u Zagrebu podstanar, nemam ni svoj stan u Zagrebu… Znači, ti ljudi imaju… Ima to smisla, ali nije točno."

Ovakve izjave nisu skandal iz jednostavnog razloga: nikoga iznad 11 godina nije briga za karijeru Mije Dimšić.

Baby Lasagni želim svu sreću u okršaju s Vatrom ove godine, a vi izaberite koji je najveći promašaj od ponuđenih i provjerite jesam li trebao još nekoga uvrstiti.

Još mojih Dnora zanimljivosti za zagrijavanje:

>>Analiza SVIH pobjednika Dore IKAD

>>Radijska dominacija Vatre vs. podaci o stvarnoj slušanosti

>>Tko na Dori kupuje preglede? Želi li HRT da Vatra pobijedi?

>>Analiza Dnore koju su kladionice gledale kad su slagale koeficijente

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.