Tko su supruge Plenkovića i Milanovića?

oto: Igor Kralj/Lana Slivar Dominic/Jurica Galoic/Emica Elvedji/Tomislav Miletic/Pixsell

MILANOVIĆ i PLENKOVIĆ su glavna tema u državi. Svađaju se, urlaju i vrijeđaju, no kakva god im retorika bila, njihove supruge su uvijek uz njih. Dok se o samozatajnoj Ani Maslać Plenković ne zna skoro ništa, javnost je Sanju Musić Milanović upamtila po gafovima i aferama.

Ana Maslać

Andrej Plenković i Ana Maslać Plenković u braku su gotovo 10 godina. Plenkovićeva supruga rijetko se pojavljuje u javnosti sa suprugom, a jedna od rijetkih prilika kada se obitelj Plenković mogla vidjeti na okupu u javnosti bio je njihov posjeti papi Franji 2017. godine.

Javnost je tada vidjela malenog Marija i Milu, koja je tada imala tek osam mjeseci. Inače, Andrej Plenković je prvi hrvatski premijer koji je na toj poziciji dobio dijete. Naime, kada je 2017. godine rođena njegova Mila, Plenković je obnašao dužnost predsjednika vlade Republike Hrvatske.

U ožujku 2022. dobili su i treće dijete. Ana je rodila sina Ivana u Petrovoj bolnici u Zagrebu. Iako se ne zna kad su se Ana i Plenković točno upoznali, zna se da su se vjenčali u listopadu 2014. godine, a dva mjeseca kasnije rodio im se prvi sin Mario.

Premijer od početka političke karijere svoj obiteljski život uspješno skriva, a o samozatajnoj Ani poznato je tek da je pravnica rođena u Dubrovniku te da je supruga upoznala u saboru, gdje je radila kao šefica Službe za pravne poslove i ljudske potencijale.

Sanja Musić

Sanja Musić Milanović, supruga Zorana Milanovića, kako kaže stranačka legenda, nikada nije dala svoj potpis za članstvo u SDP-u. Hrvatska javnost dobro ju je upoznala dok je Milanović bio premijer.

Sanja se našla i u nizu skandala i afera, a imala je i niz medijskih istupa od kojih je jedan nadmašio i čuvene zoranizme njenog supruga. Isto tako je činjenica i da je rad Sanje Musić prepoznat te da je dobila i niz važnih međunarodnih priznanja.

Nekada je za prvo zajedničko putovanje sa suprugom i hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem novac zarađivala prodajom usisavača po stanovima. Danas radi kao epidemiologinja i voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Sanja je rođena 1969. godine u dobrostojećoj obitelji. Hercegovačkog je podrijetla, a djetinjstvo je provela u Gračanima i Velikoj Gorici. Potječe iz patrijarhalno orijentirane obitelji, a voli čitati japanske pisce i slušati glazbu škotskog pop rock benda Texas.

Kao omiljeni film navodi Veliko plavetnilo (The Big Blue) redatelja Luca Bessona. Maturirala je već u trećem razredu gimnazije nakon čega je uzela stanku i nakratko otišla u Australiju.

Prema knjizi Zoran Milanović – politička biografija autora Roberta Bajrušija, Sanja i Zoran upoznali su se 1991. u novogodišnjoj noći. Navodno je to bila ljubav na prvi pogled, a par su postali nakon samo tjedan dana poznanstva.

Vjenčali su se 1994., a 1998. dobili su prvog sina Antu Jakova koji je rođen u Belgiji. Zoran je tada u Belgiji bio po službenoj dužnosti, a Sanja je na Université Libre de Bruxelles 1999. godine postala magistrica medicinskih znanosti iz područja javnog zdravstva i promicanja zdravlja.

Kasnije, 2004. godine, Zoran i Sanja dobili su i drugog sina Marka. 2010. godine Sanja je doktorirala na zagrebačkom Medicinskom fakultetu disertacijom o demografskim, bihevioralnim i socioekonomskim odrednicama debljine odraslih u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da je Sanja, dok je Zoran bio premijer, radom u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i zarađivala više od njega. Mnogi kritičari okarakterizirali su je kao izrazito ambicioznu ženu teškog karaktera, vrlo sličnom onom njezina supruga.

Dodijeljen joj je i nadimak hrvatske Marije Antoanete zbog kontroverzne izjave o tankim šnitama.

"Kada se kaže da je crni kruh kojeg mi preporučujemo skuplji od bijelog, inicijalno jest skuplji, no crni kruh možete naprosto rezati na tanje šnite. To je jeftinije i zdravije, a kada je dehidriran, sutradan još je kvalitetniji za jesti. Trebamo razbiti mit o tome da je pravilna prehrana skuplja, ona je jeftinija jer trebate pojesti manje hrane", rekla je 2014. godine dok je djelovala kao voditeljica Odjela za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.