Tiger King 2: Seljačine su se vratile, ali nije kao prije

Foto: Press

PRVA sezona Netflixove true crime serije Tiger King bila je jedan od prvih globalnih pandemijsko-karantenskih hitova, a još tijekom gledanja znali ste da se radi o jedinstvenom slučaju. Redatelji Eric Goode i Rebecca Chaiklin imali su nevjerojatnu sreću jer u krilo im je pala jedna od vjerojatno najluđih priča ikad zabilježenih kamerom. 

UPOZORENJE! Tekst može sadržavati spoilere!

Saga o mahom poremećenim vlasnicima privatnih zooloških vrtova i njihovim višegodišnjim zavadama bila je savršena kombinacija krimi dokumentarca, komedije i sapunice, a na momente se činilo gotovo preludim da bi bilo stvarno. Međutim, sve je upravo onako kako smo i vidjeli, a upravo je to i razlog zašto se Tiger King pretvorio u pop-kulturalni fenomen oko kojeg se tjednima, pa i mjesecima raspravljalo na društvenim mrežama, a u priču je uključen i tadašnji američki predsjednik Donald Trump. 

Bile bi dovoljne samo dvije epizode

Očekivati iole zadovoljavajući nastavak priče u najmanju je ruku nerealno, a toga su vjerojatno bili svjesni i tvorci koji su se u narednih pet epizoda upustili u nadi da će povratak omiljenim junacima biti više nego dovoljan da privuče gledatelje. 

 

I bili su u pravu u jednom, želimo vidjeti što se događa s Joeom Exoticom, Jeffom Loweom, Carole Baskin i ostalom ekipom. Međutim, ono s čime tvorci raspolažu nije dovoljno da održi pažnju dulje od dvije epizode. Objektivno, nije se dogodilo ništa što bi opravdalo snimanje nove sezone, a znaju to i autori koji se svim silama trude uvjeriti gledatelje da razlozi postoje. 

Ne uspijevaju.

Sve što smo znali, znamo i dalje, a gotovo komični načini na koje pokušavaju na jednu hrpu skupiti trunčice potpuno nebitnih dokaza o umiješanosti Carole Baskin u nestanak i ubojstvo bivšeg supruga Dona Lewisa kulminiraju u dijelu u kojem njegova djeca angažiraju šarlatana (koji tvrdi da je medij) koji tobože dolazi na mjesto na kojem je Don posljednji puta bio živ. Naravno, Goode i Chaiklin dodatno naglašavaju cirkus komičnom glazbom koja svira u pozadini, ali sve to, iako donekle bizarno, nije ni približno zabavno kao vojska čudaka koji u prvoj sezoni iskaču u svakoj sekundi svake epizode. 

Možete i ne morate pogledati

Da ne bi bilo zabune, cijela ova priča magnet je za zavidnu količinu seljačina koje na ovaj ili onaj način pokušavaju dobiti svojih pet minuta slave, ali ono što autorima ne polazi za rukom je pronaći svrhu. 

Teško je uopće dokučiti što bi sve ovo trebalo biti. Joe je i dalje u zatvoru, teorije o Carole Baskin i dalje počivaju na slabašnim temeljima, a svi novi sugovornici samo ponavljaju sve ono što smo već čuli, ali na puno dosadniji način. Priča o Baskin je zapravo i suvišan dio novog materijala jer samo nepotrebno troši vrijeme na medijski najrazvikaniju nedoumicu o kojoj nemaju reći apsolutno ništa novo niti zanimljivo. 

Najbolji dio krije se u posljednje dvije epizode koje su zapravo i jedini pravi nastavak jer donose završni dio priče o sudbini Jeffa Lowea i Tima Starka koji donose energiju prve sezone. Ostatak se može svesti na nespretni pokušaj da se prikažu štetne posljedice koje su došle u paketu sa slavom koju je serija donijela nekim od glavnih likova pretvorivši ih u likove bizarne sapunice sa stvarnim posljedicama. 

Kad se sve zbroji i oduzme, druga sezona nije negledljiva, ali kombinacija neujednačenosti, razvlačenja nepotrebnih dijelova, ponavljanje već viđenog i činjenice da je popularnost serije rezultirala "spoilerima" koji su se u medijima pojavili u sklopu regularnog novinarskog praćenja ovog slučaj, donosi nam razblaženu drugu sezonu koju možete i ne morate pogledati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.