Super Mario efekt - jednostavni trik kako uspjeti u svemu čega se primite

Screenshot: YouTube

BIVŠI inženjer NASA-e i YouTube zvijezda Mark Robber zagovornik je "Super Mario efekta", prema kojem je razlika između uspjeha i neuspjeha tek u kutu gledanja na stvari.

"Fokusirajte se na princezu, a ne na rupe kako biste odradili zadatak i naučili više", glavna je Roberova teza.

Princeza je, naravno, analogija za krajnji cilj, zamke i rupe su evidentno promašaji koji nas prisiljavaju na nove pokušaje i sprječavaju da idemo na novi nivo, odnosno napredujemo. Ako se fokusiramo na krajnji cilj i zanemarimo poteškoće, bit ćemo uspješniji, tvrdi Rober.

Iako Rober, kad se njegova teza pojednostavi, zvuči kao još jedan motivacijski govornik koji tvrdi da nikad ne biste trebali odustati ili da je odlučnost ključna, pojasnio je kako olakšati proces učenja. Tvrdi da bismo u životu mogli naučiti puno više i ostvariti veći uspjeh kad neuspjeh ne bismo doživljavali tako dramatično te bismo se odmah prebacili na novi pokušaj, učeći nešto iz prethodnog neuspjeha.

Dok igrate Super Marija, vjerojatno se prilikom novog pokušaja prelaska određene razine jako dobro sjećate zašto ste pali prvi put i ne ponavljate tu grešku. Tako biste i u životu trebali učiti iz neuspjeha i ne ponavljati ga.

Stvarnost je nešto drugo pa puno ljudi nakon neuspjeha jednostavno odustane.

Sam Rober tvrdi da je u životu imao slučajeve kad je pokušavao nešto napraviti, no nailazio je na prepreke. Kako kaže, jedini razlog zašto se danas smatra uspješnim je što je na neuspjehe gledao kao na padove Super Marija u provaliju, odnosno kao priliku da nešto nauči.

Rober je o svojoj tehnici govorio na predavanju TEDx, a ako vas zanima više, pogledati ga možete u sljedećem videu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.