Što nam donosi jesen na domaćim televizijama

DOMAĆE televizijske kuće polagano su počele otkrivati svoj jesenski program kroz seriju promotivnog materijala koji na prvu loptu ne otkriva mnogo osim teško zanemarive činjenice da se velik postotak programa bazira na reality formatu koji je očito postao osnovni vid zabave domaće publike. Iako nećemo gledati nove sezone Big Brothera ili Farme, što je u određenoj mjeri dobra vijest za sve one koji su se zasitili lupetanja i bezidejnih zadataka natjecatelja, novih emisija sličnog karaktera neće nedostajati i reality je u pravilu ono što obje komercijalne televizije tretiraju kao lajtmotiv udarnog večernjeg termina.

Što se stranog programa tiče, situacija je nešto bolja iako se velik broj serija koje će započeti s prikazivanjem već ukinuo zbog pada gledanosti. No, činjenica da je serija ukinuta ne govori ništa o samoj kvaliteti.

RTL

Ono čime RTL prvenstveno namjerava privući gledatelje nova je emisija provjerenog Roberta Knjaza "Najveće hrvatske misterije" (počinje 7. rujna) koji će kroz 15 epizoda ugostiti mnoge poznate ličnosti s domaće scene (Vori, Džomba, Urban, TBF…) i velika je vjerojatnost da će se kvaliteta na koju smo navikli i zadržati zbog jednostavne činjenice - Knjaz vrlo rijetko griješi.

Druga sezona reality serije "Ljubav je na selu" u kojoj televizija pokušava priženiti seljake vraća se s još više obećanja dobre zabave iako je sama premisa prilično nezanimljiva, ali očito je da je interes za prvom sezonom bio dovoljno velik da se cijela priča nastavi.

"Jezikova juha", novi kuharski reality koji očito želi kapitalizirati na interesu za sličnim emisijama tipa "Večera za 5" i "Punom parom" (koji također nastavljaju s emitiranjem) jedan je od RTL-ovih uzdanica jer utemeljen je na iznimno uspješnom i nagrađivanom britanskom "Ramsey`s Kitchen Nightmares" u kojem nadrkani Gordon Ramsey uporno mrcvari kandidate što je u posljednjoj sezoni "Hell`s Kitchena" gotovo izazvalo fizički sukob. Hoće li kuhar Stephan Macchi, koji će putovati Hrvatskom i iz gliba izvlačiti mnoge restorane na rubu propasti, prigrliti isti agresivni pristup još uvijek nije poznato, ali bilo bi poželjno.

Na male ekrane trebala bi se vratiti i "Moja 3 zida" i "Pobjedi Šolu" (koncept koji bi pod hitno trebao doživjeti neke promjene jer već u prvoj sezoni nije držao vodu), a pratit ćemo i Premier ligu.

Što se stranih serija i filmova tiče nastavit će se emitiranje popularnih "Kućanica", "Kostiju", "Uvod u anatomiju" i dva CSI-a (originalni i Miami), a od novijih serija pratit ćemo kvalitetnu NBC-jevu "Put osvete" (Life) i nerdovsku inačicu Aliasa "Chuck" koja u Americi uživa kultni status.

Filmski program bit će obogaćen Discoveryjevim dokumentarcima i ponekim filmskim hitom kao što su "X-Men: Posljednja fronta", sinkronizirani "Ledeno doba 2: Zatopljenje" i "Roboti", "Ray" i "Rocky Balboa".
 
NOVA TV

Izostanak nastavka "Farme" očito je pogodio čelnike Nove TV jer u njihovoj ćemo novoj sapunici "Najbolje godine" (zamaskiranoj formulacijom "obiteljska serija") pratiti avanture "moderne gradske cure" koja završava u malom selu nakon što odluči prodati staru obiteljsku kuću. Iz nepoznatog je razloga istaknut i angažman Miroslava Škore kao potpisnika glazbe, a cijeli projekt ne budi previše nade. Nešto više nade polažemo u "Periferija City" o čijoj su sudbini odlučili gledatelji nakon pilota koji je prošao "prijeki sud" poslovično izbirljive publike. Za velik dio optimizma svakako je zaslužan "dežurni Hrvatski glumac" Ivo Gregurević koji se dokazao u jednoj od rijetko kvalitetnih humorističnih serija "Odmori se, zaslužio si".

Jedna od "najvećih hrvatskih misterija" svakako je i nastavak domaćih "Bračnih voda", ali ovog puta serija je doživjela neke promjene koje možda neće nužno doprinijeti kvaliteti, ali istaknute su kao "zanimljiv detalj". Naime, uloga glave obitelji pripala je Hrvoju Zalaru koji neodoljivo podsjeća na Ala Bundyja, a Mirela Vidak postat će nova Tina.

"Supertalent" hrvatska je inačica svjetskog talent formata "Got talent" Simona Cowella koji je u svijetu iznjedrio nezapamćen uspjeh iako se u pravilu ne razlikuje od onog što smo do sada gledali. Drugim riječima, arlaukanje se nastavlja, ali ovog puta naglasak nije samo na pjevanju već ćemo uživati i u "nevjerojatnim" ljudskim vještinama kao što su žongliranje, miješanje karata, glumatanje, ples i zabluda da raspolažete nekom pravom vještinom. No, pošto je cijeli svijet zapeo za traženje nove Susan Boyle, gledanost svakako neće izostati. Žiri se ove godine sastoji od Dubravka Merlića, Nine Badrić i Enisa Bešlagića, a voditeljske uloge preuzeli su Rene Bitorajac i Igor Mešin koji su se dokazali kao zanimljivi voditelji.

Što se sporta tiče, Nova nastavlja s prijenosom Lige prvaka, a pratit ćemo i borbe Mirka Filipovića od kojih je prva na redu već u rujnu.

Na polju stranog programa, Nova je zasad istaknula samo CBS-ovu seriju "Harper`s Island" koja je unatoč sasvim pristojnim reakcijama gledatelja do kraja sezone doživjela katastrofalan pad gledanosti.
 
HRT

HRT se još nije pohvalio vlastitim produkcijama, ali pretpostavljamo da će se raditi o nastavku "Nečega sa zvijezdama".

S druge strane, pokazali sasvim zadovoljavajući strani program jer u devetom mjesecu nastavljaju sa drugom sezonom jedne od najkvalitetnijih iako ne i najgledanijih serija u Americi, "Mad Men" tvoraca Sopranosa. Nastavlja se i "Doktor House", deveta sezona "Zakona i reda", a od novijih serija kreće "Men in trees" koja je pokupila odlične kritike, ali je unatoč usporedbama sa mega-popularnom serijom "Seks i grad" ukinuta nakon dvije sezone. Sličnu je sudbinu doživjela i serija "Shark" sa Jamesom Woodsom u glavnoj ulozi. U prvom slučaju riječ je o romantičnoj "dramediji", a u drugom o sudskoj drami.

Posebno valja istaknuti kako ćemo od jeseni (u terminu od 18 i 50 svakog radnog dana) gledati i 17. I 18. sezonu "Simpsona" koja je još uvijek jedna od najpopularnijih animiranih serija na svijetu. Repriza neće nedostajati pa ćemo u poslijepodnevnim satima još jednom pogledati humoristične serije kao što su "Prijatelji" i "Dragi John".

Što se filmskog programa tiče, vrijedi spomenuti ciklus azijskog filma koji će donijeti naslove kao što su "Pakleni poslovi", "Prokletstvo krizantema", "Požuda-oprez" i "Čudovište". Hitovi će se prikazivati petkom od 20 sati, a možemo očekivati naslove kao što su "Gospodar prstenova", "Batman: Početak" i "Walk the line" o životu Johnnyja Casha. Vikend je predodređen za ponovno repriziranja filmova koje u prosijeku možete pogledati svaka dva tjedna na jednom od kanala. "Vikend sa…" u kojem ćemo pogledati izabrane radove iz opusa nekog glumca savršen je način da pogledate sve ono što ste pogledali već tisuću puta kao primjerice serijal "Smrtonosno oružje" koji je na našim televizijama u proteklih par godina prikazan oko četrdesetak puta.

Utorak će u večernjem terminu biti vrijeme u kojem ćete moći pogledati odlične dokumentarce kao što su BBC-jevi "Zemlja - Moć planeta", "Borba za život" i humoristični dokumentarni putopis "Paul Merton u Kini".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.