Solarne klupe mladog solinskog izumitelja polagano osvajaju Hrvatsku

Foto: Ivan Mrvoš

SOLARNE klupe mladog hrvatskog izumitelja Ivana Mrvoša odnedavno su se pojavile i u četvrtom gradu u Hrvatskoj, a to je svakako veliki uspjeh za mladog hrvatskog izumitelja koji pažnju privlači i u svijetu.

"Grad Crikvenica postao je četvrti grad u Hrvatskoj s pametnim klupama. Pilot projektom Crikvenica je dobila dvije pametne klupe koje će stanovnicima biti na raspolaganju sljedećih mjesec dana, nakon čega će gradska uprava odlučiti ide li u nabavku još pametnih klupa čime bi Crikvenica postao grad s najviše pametnih klupa u Hrvatskoj", rekao je za Index Mrvoš.

Solarne klupe funkcioniraju tako što se ugrađene baterije napajaju preko solarnih ploča, pa je na klupama moguće puniti mobitele, očitati kvalitetu zraka i još štošta, a noću služe kao javna gradska rasvjeta.

Cilj postavljanja klupa bio je podići svijest o obnovljivim izvorima energije kao energiji budućnosti i zaštiti okoliša.

"Osim klupa, isporučeno je i pet električnih bicikla u suradnji s Nextbike sustavom javnih bicikla. Kroz sljedećih nekoliko tjedana postavit će se i prve klupe u Samoboru (do sad najbliža lokacija Zagrebu), Dugom Ratu, Tivatu u Crnoj gori i nadam se još nekim gradovima s kojima trenutno pregovaramo. Trenutno smo u kontaktu i s ljudima iz Izraela, našim ambasadorom u Norveškoj i predstavnicima u Moskvi", govori Mrvoš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.