Slavna pjevačica Natalie Cole preminula na Staru godinu: "Umrla je kako je i živjela"

Screenshot: YouTube

NATALIE COLE preminula je u četvrtak u 66. godini života. Kao uzrok smrti pjevačice koja se proslavila hitovima "Unforgettable" i "Inseparable" strani mediji navode kongestivno zatajenje srca.

"Natalie se hrabro borila. Umrla je kako je i živjela. Dostojanstvena i snažna. Zauvijek će biti u našim srcima", stoji u priopćenju koje su poslali njen sin Robert Yancy i sestre Timolin i Casey Cole.

Vlasnica devet Grammyja nedavno je u zračnoj luci u Los Angelesu viđena u invalidskim kolicima, što je izazvalo veliku zabrinutost za njeno zdravlje. Prije šest godina podvrgnula se transplantaciji bubrega nakon niza problema vezanih uz hepatitis C s kojim se borila zbog svoje dugogodišnje ovisnosti o drogama.

Iako je išla na kemoterapiju, oba bubrega prestala su raditi pa je 2009. godine objavila da ide na transplantaciju bubrega. Unatoč ozbiljnim zdravstvenim problemima, nastavila je nastupati.

"Bila sam na dijalizi u Istanbulu, Milanu, Indoneziji, Manilli, Londonu. Bilo je nevjerojatno", rekla je za CNN 2009. godine.

Natalie Cole bila je kći slavnog jazz pjevača Nata Kinga Colea i pjevačice Marie Hawkins Cole.

"Sjećam se da sam upoznala Peggy Lee, Dannyja Thomasa, Lenu Horne, Dorothy Dandridge, Ellu Fitzgerald, Louisa Armstronga i mnoge druge na zabavama", rekla je prošle godine za The Wall Street Journal.

Kad je imala samo šest godina zapjevala je s ocem na božićnom albumu, a nastupati je počela s 11 godina. Karijeru je počela kao jazz pjevačica, a s vremenom je prešla na jazz i pop. Najveći je uspjeh postigla albumom "Unforgettable ... With Love" iz 1991. godine. 

Natalie je imala samo 15 godina kad joj je otac umro, a kasnije je rekla da ju je taj gubitak uništio.

"Tata mi je bio sve u životu", rekla je.

Nakon završetka studija u Massachusettsu, započela je karijeru. Zbog hita "This Will Be" s albuma "Inseparable" uspoređivali su je s Arethom Franklin. Zbog tog je albuma osvojila Grammy kao najbolji novi izvođač.

Uslijedili su hitovi "I've Got Love on My Mind", "Our Love" i "Someone That I Used to Love".

Zbog njene ovisnosti o drogama u sedamdesetim godinama, njena je karijera krenula nizbrdo. Kako je rekla Houston Chronicleu, najprije je koristila heroin, a potom je postala ovisna o kokainu. Njena majka zbog toga je 1982. godine podnijela zahtjev za nadzorom svoje kćeri. Natalie je godinu kasnije otišla na odvikavanje.

"Nekako, na pola puta, 30. dan sam shvatila da sam iz stanja u kojem nisam željela biti tamo došla u stanje u kojem nisam željela napustiti odvikavanje. Počela sam shvaćati", rekla je.

Krajem osamdesetih njena karijera ponovno je krenula uzlaznom putanjom, a vrhunac je doživjela već spomenutim albumom "Unforgettable ... With Love", u kojem je uz pomoć tehnologije "zapjevala" s ocem. Godinama je odbijala na koncertima zapjevati očeve pjesme, a na kraju joj je album s njegovom pjesmom donio tri Grammyja. Još jedan Grammy osvojila je 2008. godine za album "Still Unforgettable".

Udavala se tri puta, a od posljednjeg supruga razvela se prije 11 godina.

Brojne poznate osobe na društvenim su se mrežama oprostile od slavne pjevačice.

"Na faksu sam svoju gitaru nazvao Natalie. Kao mladi komičar, nastupao sam prije njenog koncerta. Ona je bila sve", napisao je komičar Arsenio Hall.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.