Sin Elizabeth Taylor o njezinim ovisnostima: Pitala me mogu li doći u sobu...

Screenshot: YouTube/IMDb

VIŠE OD desetljeća nakon smrti jedne od najpopularnijih glumica svih vremena, Elizabeth Taylor, objavljena je njezina prva autorizirana biografija pod nazivom Elizabeth Taylor: The Grit And Glamour Of An Icon autorice Kate Andersen Brower.

U knjizi je otkriveno mnoštvo dosad nepoznatih detalja iz života filmske dive. Spisateljica je dobila uvid u njezina privatna pisma i dnevnike, kao i pristup članovima njezine obitelji i prijateljima koji su tek sad javno govorili o njezinim problemima.

Christopher Wilding, kojeg je dobila u drugom braku s britanskim glumcem Michaelom Wildingom, progovorio je o lošim navikama svoje majke i otkrio detalje o njezinoj teškoj borbi s alkoholizmom i zlouporabi lijekova protiv bolova. On je živio s njom u raskošnoj vili u Washingtonu koju je dijelila sa svojim šestim suprugom Johnom Warnerom, senatorom iz Virginije. Prisjetio se što se dogodilo jednom prilikom.

"Pitala me mogu li doći u njezinu spavaću sobu da joj nešto pomognem. Već je bila pod priličnim utjecajem nečega, pokazala mi je na mjesto na bedru i pitala bih li joj dao injekciju. Suočavanje s tim scenarijem isisalo je sav zrak iz mene i rekao sam joj da mi je žao, ali da joj ne mogu pomoći s time", otkrio je i dodao da ga je tada pogledala razočarano i sama zabola iglu u nogu.

Bila na odvikavanju

Najveće otkriće biografije odnosi se na razmjere Elizabethine zlouporabe droga, koju nije uspjela pobijediti ni nakon boravka u klinici za odvikavanje Betty Ford. Do 1990. godine tri su njezina liječnika optužena da su joj prepisivali lijekove koji izazivaju ovisnost u epskim razmjerima. Napisali su joj 1000 recepata za 28 lijekova samo između 1983. i 1988. godine.

Sin Christopher otkrio je da bi ona čak telefonski razgovarala s njima tijekom dodjele Oscara, moleći ih u suzama za veće doze. Uz viski, votku i šampanjac gutala je tablete za spavanje i analgetike, ali voljela je posegnuti i za kokainom, kanabisom i amil-nitratom. "Otišla bi u krevet napuhana, neusredotočena, nesposobna hodati ravno, govoreći dječjim glasom", prisjetio se.

Brower je pokušala predstaviti kao feminističku ikonu

Inače, Elizabeth Taylor udavala se osam puta za sedam muškaraca i sakupila jednu od najvrjednijih svjetskih kolekcija nakita. Milijune dolara potrošila je na odjeću i nakit, a poznato je i da nikad nije putovala s manje od 25 komada prtljage.

Brower ju je u biografiji pokušala predstaviti kao feminističku ikonu koja se, za razliku od svoje navodno suparnice Marilyn Monroe, borila protiv ukorijenjene mizoginije Hollywooda, umjesto da postane njezina žrtva. Ona tvrdi da se iskupila 80-ih kao borkinja za ljude koji žive s HIV-om na vrhuncu epidemije side, prikupivši više od 270 milijuna dolara za tu svrhu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.