Savjeti za rezidbu voćaka

Foto: Press

Voćke je potrebno redovito orezivati kako bi se uklonile neželjene, mrtve i oštećene grane koje privlače štetnike i bolesti. Visoka i izrasla stabla imaju ograničen urod, koji se iz godine u godinu smanjuje. Uz smanjenu cirkulaciju zraka i manje svjetlosti koja prodire u unutrašnjost, uvjeti su idealni za pojavu gljivičnih problema. Velike krošnje daju slabije plodove i berba je teža.

Orezivanje voćaka održava stabla zdravim, a vrtlara nagrađuje boljim urodom. Za orezivanje različitih vrsta voćaka potrebno je uzeti u obzir pravo doba godine i tehniku rezi za pojedinu sortu.

Vrijeme rezidbe

Trešnje, marelice, breskve, šljive i sva ostala koštičava stabla orezuju se u proljeće ili ljeto, u vrijeme aktivnog rasta. Ako se drveće orezuje u jesen kada je vrijeme još toplo, može niknuti novi rast koji će biti osjetljiv na ozljede tijekom zime. Stabla jabuke i kruške orezuju se u vrijeme mirovanja, u zimskim mjesecima.

GARDENA Teleskopski rezač StarCut 410 plus duljine između 2,3 i 4,1 metara osigurava obrezivanje najviših grana u krošnjama drveća, bez upotrebe ljestava. Možete podesiti kut rezanja do 200° na dršci udobno s tla, a kuka na kompaktnoj reznoj glavi praktična je za uklanjanje odrezanih grana.

Foto: Press, GARDENA Teleskopski rezač StarCut 410 plus nudi sigurno orezivanje grana visoko u krošnjama i ugodan rad

Pretjerano orezivanje

Kod rezidbe voćaka pripazite da nikada ne uklonite više od trećine drva. Kod jače obraslih stabala grane uklanjamo postupno, kroz duži period. Ako tijekom rezidbe uklonimo previše, stavljamo drvo u stres i otežavamo mu oporavak. To se također zna u slučaju slabije i zakašnjele berbe. Ako se ukloni mnogo rodnih grana, drvo izraste dugim i slabim granama koje ne mogu podnijeti pretjeranu težinu ploda. One se lome i omogućuju pristup štetočinama i bolestima.

Za obrezivanje niskih grana prikladne su GARDENA Škare za grane TeleCut 650-900 B. Aluminijske škare su izuzetno lagane, a povećana poluga osigurava obrezivanje s većom snagom, što posebno pomaže kod debljih grana. Meke komponente osiguravaju ugodan rad bez klizanja, a integrirani amortizer osigurava rad udoban za zapešće.

Foto: Press, GARDENA Škare za grane TeleCut 650-900 B prikladne su za obrezivanje drveća i grmlja

Pogrešan rez

Za zdravlje voćaka važan je način rezidbe. Rubovi grana podrezuju se do ovratnika, što je izbočina na kojoj se grana spaja s glavnom granom ili deblom. Nikada ne režemo ravno, uvijek malo ukoso i odmaknuto od debla. Kada se pravilno siječe, stablo brzo očvrsne, za razliku od ravnog reza koji će ukloniti ovratnik grane i ostaviti veliku ranu.

Kod rezidbe velikih grana, bolje ih je uklanjati u dijelovima. Rezanje grane na komade smanjuje težinu i sprječava oštećenje kore dok se odvaja od stabla. Šteta je osjetljiva na štetnike i bolesti.

Za uklanjanje debljih grana prikladna je GARDENA Vrtna preklopna pila 200 P. Pila ukupne duljine 470 mm svestrani je ručni alat za piljenje lako dostupnih grana. Tvrda kromirana oštrica i precizno kaljeni, trostruko brušeni zupci osiguravaju pouzdan rez, a promjenjiva ručka s zatvaračem omogućuje različite položaje za ugodan rad.

Foto: Press, GARDENA Vrtna preklopna pila 200 P izvrsna je ručna pila koja omogućuje siguran i udoban rad

Pravi alat

Prilikom rezidbe koristite čist i oštar vrtni alat kao što su škare za orezivanje, škare za rezanje stabala i pile. Oštrice uvijek trebaju biti oštre i prethodno dezinficirane. Tupi i zahrđali alati uzrokuju štetu, a stabla su izložena štetnicima i gljivičnim bolestima.

GARDENA Škare AssistCut su alat za praktično obrezivanje grana s maksimalnim promjerom rezanja do 25 mm. Baterijske škare opremljene senzorom pružaju dodatnu snagu pri rezanju debljih grana čim otkriju otpor. S potpuno napunjenom baterijom, škare AssistCut omogućuju vam čak 1400 rezova. Precizno brušene oštrice od nehrđajućeg čelika proizvedene u Njemačkoj omogućuju besprijekorne rezove. Škare se u potpunosti napune za samo 100 minuta uz priloženi USB-C kabel koji omogućuje brzu i učinkovitu upotrebu.

Foto: Press, GARDENA Škare AssistCut pružaju vam dodatnu snagu pri rezanju debljih grana
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.