Redatelj stvorio "Mali Zagreb": Minijaturne zgrade i kućice osvojile društvene mreže

Foto: Filip Filković Philatz

"ŽIVOT je zaista jednostavan, samo trebate pogledati ispod nogu i vidjeti ga", poručio je zagrebački filmski redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz.

Upravo to je on napravio te shvatio da se rizoli i temelji mogu pretvoriti u predivan svijet minijatura, kojima je nadjenuo naziv "Mali Zagreb". Pomoću fotomanipulacija nastale su minijaturne kućice na pločniku Klaićeve, kod HNK, u Petrinjskoj...

"Kroz hodanje gradom i promatranje tih struktura grada uvijek su me fascinirali ti temelji, ono na čemu je sve to izgrađeno. Znači neki rubovi zgrada, neka mjesta ispod ovih prostora gdje živimo. Zanimalo me što bi se desilo kada bi spojio te mikroarhitektonske prostore sa stvarnim životnim prostorima", rekao nam je.

Tako mu je na pamet pala ideja za habitate u minijaturnom izdanju.

"Doslovno je krenulo jednostavno, a tako će se i nastaviti, bez previše opterećenja i matematičkog kalkuliranja. Radim ove stvari kao dodatnu zanimaciju i namjeravam to i nastaviti", dodao je.

Iako minijature zasad postoje samo u virtualnom svijetu, Filip se nada da će se to promijeniti.

"Ono što bih htio da nam se ostvari je da zaista napravimo ove radove u pravom prostoru. Ideja mi je u daljnjim koracima stupiti u kontakt s Gradom i Turističkom zajednicom, volio bih da uz njihovu dozvolu i dopuštenje stvorimo ove radove unutar grada. Za to bi koristili više umjetničkih tehnika, ništa komplicirano", pojašnjava.

Iako bi bilo lijepo da se Mali Zagreb i fizički ostvari, najvažnija je emocija koju izaziva kod svih koji su ga vidjeli na društvenim mrežama.

"Ovi radovi mi nose jednu toplu poruku, a čini mi se da je tako i promatračima. Ta ideja doma, ali u ovom minijaturnom nesvakidašnjem pogledu, je to nešto što ljudima odmah pobudi maštu - to mi se jako sviđa i baš mi je drago zbog toga. Drago mi je da se ljudi mogu malo isključiti iz ove aktualne teške godine i uključe maštu dok gledaju ove radove - dobro je to", zaključio je naš sugovornik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.