Puno popa, malo alternative: Beyonce i GaGa u borbi za Grammy

U IŠČEKIVANJU najbitnije nagrade u povijesti moderne glazbe, Grammyja, koji će se večeras održati u Staples Centru u Los Angelesu, američki glazbeni kritičari i kladioničari tvrde, iznenađenja ove godine neće biti. Dodjela je posvećena jednoj od najvećih figura pop glazbe, Michaelu Jacksonu, a sudeći prema stanju na kladionicama i među nominiranima, ovogodišnjom, 52. dodjelom, apsolutno će vladati komercijala i pop.

Više popa, manje alternative

Pjesme "Poker Face", "You Belong With Me", "Use Somebody", "Single Ladies (Put a Ring On It)’" i "Pretty Wings" nominirane su u kategoriji za najbolju pjesmu i sve su se nalazile u prvih pet na Billboardovoj listi Hot 100. Isto je i s nominiranim albumima: Beyoncein "I Am... Sasha Fierce", "The Fame", Lady Gage, "Fearless" mlade pjevačice Taylor Swift, "The E.N.D." Black Eyed Peasa i "Big Whiskey and the GrooGrux King" Dave Matthews Banda postigli su komercijalne uspjehe što nije neuobičajeno kod nominiranih za nagradu Grammy, ali je ove godine, očito, presudno.

Ipak, ono što je gledateljima zanimljivije od presude u čije će sjajni kipići ruke, je bogata lista izvođača koja se u ovim trenucima najvjerojatnije već sprema dati nabolje od sebe. Taylor Swift (kojoj i kritičari i kladioničari predviđaju trijumf na dodjeli), Mary J. Blige, Beyonce, Eminem, Drake, Lil Wayne i mnogi drugi večeras će zapjevati svoje, ali zasjeniti bi ih mogao dugo očekivani i jamačno ekscentrični nastup Lady GaGe i Eltona Johna, koji detalje oko svojeg dueta drže tajnima do zadnjeg trena.

Taylor Swift bila u prednosti, više nije

U najprestižnijim kategorijama ove godine nominirane su Lady GaGa, Beyonce i Taylor Swift, a ondašnji mediji danas nagađuju kako je Syift ispala iz borbe, te kako se za pobjedu u glazbenom svijetu prošle godine bore GaGa i Beyonce. Konkuriraju im Black Eyed Peas i Kings of Leon, i to za najbolji album, Maxwell za pjesmu godine te rokerski Dave Matthews.

U kategoriji najboljeg albuma alternativne glazbe konkuriraju Depeche Mode, David Byrne i Yeah Yeah Yeahs. Osim spektakla uživo, fanove pokojnog Jacksona očekuje i projekcija njegovog spota "Earth Song", koji će se premijerno prikazati većeras. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.