Pronađeno je davno izgubljeno "osmo svjetsko čudo"?

Foto: GettyImages

RUŽIČASTE i bijele terase jezera Rotomahana na Novom Zelandu bile su velika atrakcija u viktorijanskoj eri, a vjerovalo se da su nestale u vulkanskoj erupciji 1886. godine. No, istraživači sad tvrde kako su sve bliži pronalasku tog davno izgubljenog "osmog svjetskog čuda".

Zahvaljujući dnevniku geologa Ferdinanda von Hochstettera pronađenom 2010. godine, znanstvenici su utvrdili gdje bi se terase mogle nalaziti. Dnevnik, naime, sadrži detaljni opis lokacija terasa prije erupcije.

"U posljednjih godinu dana proveli smo 25 tisuća sati istražujući i uvjereni smo da smo pronašli izgubljene terase. Bliži smo otkriću više nego što je itko bio u proteklih 130 godina", rekao je Rex Bunn, jedan od članova istraživačkog tima.

Znanstvenici sad vjeruju kako su nakon erupcije terase ostale zakopane na dubini od deset metara ispod površine te misle kako nisu uništene, piše Independent.

Lokalno pleme Tuhourangi podržalo je istraživače u namjeri da dođu do davno izgubljenih terasa kako bi se od njih ponovo napravila atrakcija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.