Pobjednik Dore već se zna (nije Baby Lasagna)

Foto: Press

Konačno kreće veliki performans. Kažem performans jer je već svima jasno koji će biti rezultat, preostaje nam samo vidjeti poznaje li netko od natjecatelja toliko puno tamburaša da nitko drugi nema šanse.

>>Menadžer Mije Dimšić priznao da su pobijedili organizirano moleći glasove

Let 3 će skakutati s pilićima, Natalie Balmix će biti uvjerljivo najbolji vokal ako ozdravi, Kedžo će naricati još jedan programski tekst, brat Tonyja Cetinskog konačno će otkriti nešto što znamo već mjesec dana, Battifiaca i Ferlin će… također biti tamo, a Baby Lasagna će odraditi svoj dio da može dalje na Eurosong.

Antiklimaktično, znam. Ali na ovoj Dnori se sve zna unaprijed - čak i još više nego prošlih godina. Ovaj put u pozitivnom smislu!

Jedna od stvari koje znamo unaprijed je i pobjednik Dnore 2024!

Ne mislim na Baby Lasagnu

Jasno, on će riješiti što treba i proći na stvarno natjecanje, ali to ne mora biti najvažnija pobjeda. 

Zašto?

Sva natjecanja se održavaju zbog upisivanja imena u kolektivnu povijest.

Sve pobjednike donekle motivira dominacija nad inferiornim protivnicima i dokazivanje u danom trenutku (sjećate se Jordanovog divnog "I took that personally" mema?), ali ovjenčavanje tog truda priznanjem donosi samo trenutnu satisfakciju.

Pravi pobjednik je onaj koji se upiše u povijest.

Onaj koji će djelovanjem dati značaj svom postojanju, dotaknuti vrhunac vlastite egzistencije. Ne mislim na osobne vrhunce: obitelj, prijateljstva i ljubav mnogima su puno važniji od bilo kakvih karijernih trenutaka. Nemam ništa protiv pridavanja najviše važnosti biološkim imperativima.

Ali ovdje govorim o pronalasku svog mjesta u narativu čovječanstva, o trenutku kad si nekoj velikoj skupini ljudi bio od presudne koristi i na neki način im uljepšao ili olakšao živote - pa makar i na trenutak, dan, mjesec, dva. Vrijeme je da priznamo jednostavnu činjenicu:

Pravi pobjednik Dnore 2024 je…

Osoba koju će svi povijesni zapisi ovog natjecanja spomenuti u prvoj ili zadnjoj rečenici.

"Vjerovali ili ne, Baby Lasagna ne bi ni ušao među kandidate da Jelena Žnidarić nije naglo odustala dan prije objave pjesama."

ili

"Koliko je uspjeh Baby Lasagne bio neočekivan, govori i činjenica da je Jelena Žnidarić morala odustati od natjecanja da bi se on pukim slučajem izvukao s mjesta prve rezerve."

Baš tako - Jelena Žnidarić.

Otkad se pojavila na X factoru Adria 2015. godine, pop pjevačica iz Pušćina je u ovih 9 godina izdala 7 singlova od kojih je najbolje prošla Ova ljubav s Hiljsonom Mandelom. Ne nastupa baš u velikim dvoranama, a možete je vidjeti i čuti na otvaranju trgovačkih lanaca, tijekom prezentacije nekakvih automobila i u događajima à la Mia Dimšić zabavlja kriminalne organizacije:

U slobodno vrijeme prodaje nekakvo ulje za akne.

Njenu promašenu okladu s Vedranom Strukarom u 1000 eura u Index live emisiji pogledajte ovdje:

Prezentiram to ovako ugrubo da ne duljim: poanta je da šanse za ulazak Jelene Žnidarić u povijest hrvatske glazbe nisu baš neke. Tako je kako je - ako nju to vrijeđa, onda jednako tako možemo uvrijediti i 90% glazbenika na planetu. Ulazak u povijest nije mala stvar!

Inspirativna priča

Jelena je dosadašnju mlaku karijeru uspjela nadmašiti u sekundi.

Njeno odustajanje, bez obzira na to što je intuitivno i neokaljano sviješću o Baby Lasagni, omogućilo je toliko pozitivnih stvari za sve faktore ovog natjecanja koje već godinama služi samo za promašeno trošenje novca poreznih obveznika:

Hrvatska je kao sudionik Eurosonga konačno dobila nekoga tko ima šanse biti zanimljiv na najvećoj pozornici.

DIY neetablirani glazbenik je dobio šansu za izlaganje svoje glazbe široj publici usprkos svim nastojanjima "stručnih tijela" da se to nipošto ne dogodi.

Navijači su dobili nekoga za koga zapravo mogu navijati i efektivno su spašeni od najdosadnije Dnore još od slavnog fijaska pobjede Mije Dimšić - zamislite napeto finale u kojem ćemo se šokirati što je slavonski ogranak HRT-a presudio u korist Vatre pa Kedžo ipak neće dobiti još jednu priliku.

HRT je nakon svih promašenih pogodovanja dobio priliku za dobar spin kojim će se hvaliti godinama iako do njega nije došlo zbog HRT-a, nego usprkos njemu.

Mediji su jedva dočekali senzacionalnu priču o mladom glazbeniku koji je stigao iz rezerve i digao Hrvatsku na treće mjesto po kladionicama.

Stanite sekundu i razmislite

Ovo je najveći glazbeni uspjeh u hrvatskoj povijesti ako uzmemo u obzir količinu uloženog truda i ostvarenog rezultata.

Talentirana, briljantna, nevjerojatna, čudesna, zaustavila show, spektakularna, nikad ista, potpuno jedinstvena, nikad ikad prije nije napravljeno, neustrašivo se referirala ili nije, stavila u blender, pojela, izrodila! Ne samo da sam konzumiran nego sam i mesmeriziran.

A najbolje od svega?

Poetičnost činjenice što je najbolja stvar koju domaći glazbenik može napraviti za našu glazbu to da - odustane i ostavi mjesta za nekoga kvalitetnog.

Hvala, Jelena!

>>Top 10 na radiju vs. stvarna slušanost

>>Najbolje i najgore s Dnore 2024

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.