Plavi tim za dlaku pobijedio, Dominik posebno razočaran

Foto: Press

Nakon stresnog servisa koji je završio odlaskom dobrog duha crvenog tima, Roka Ć., ali i odlukom chefa koju nitko nije ni zamišljao – Vehidovim i Viktorovim mijenjanjem timova, timovi su novi dan u kući započeli upravo komentiranjem novonastale situacije. 

Viktoru je bilo jasno da se mora što prije uklopiti u crveni tim pa je rekao: "Nemam vremena da se prilagodim, moram se odmah ubaciti u crveni tim kao da sam s njima otpočetka."

Kandidati su se zaputili u kuhinju gdje su ih dočekali chef Tom Gretić i sous chef Ivan Vrbanec. Chef je kandidatima predstavio današnji izazov – priprema hladnog i toplog predjela te glavnog jela u kojima su glavne namirnice slatkovodna riba i vodozemci. Za izazov su imali 60 minuta, a na vođama timova bilo je da podijele kandidate u brigade.

U plavom timu za hladno predjelo bili su zaduženi Chiara i Domagoj, za toplo predjelo Vehid i Nikola, a za glavno jelo Lucija i Mauro. Crveni su se podijelili tako da su Roko i Viktor radili hladno predjelo, Milena uz Dominikovu asistenciju toplo, a Anel i Dominik.

Chef pozvao Chiaru sa strane

Priprema je tekla skladno u oba tima, a chef Gretić u jednom trenutku je pozvao Chiaru sa strane kako bi je pitao je li dobro jer se činila zbunjena i loše raspoložena. Chiara je chefu rekla da je sve u redu, ali chef je ipak kasnije i sa sous chefom Ivanom prokomentirao kako se čini drugačije.

Nakon pripreme kandidati su imali po deset minuta za dovršavanje sljedova. "S Viktorom je dosta dobro raditi, on jako dobro barata okusima, misli na svaku komponentu i da sve bude savršeno“, rekao je Roko K. za svog novog kolegu s kojim je dovršavao hladno predjelo.

Plavci su za hladno predjelo servirali pastrvu rezanu na kockice a la tartar, začinjenu koromačem, paprom, pimentom i kimom na umaku od naranče, đumbira i koromača s ukiseljenom ljutikom i tabascom na vrhu.

"Jako lijepo izgleda“, bio je prvi komentar chefa Gretića. Roko i Viktor poslužili su pastrvu mariniranu u soli, salatu od rikole s jabukom začinjenu đumbirom i hrenom, emulziju od vlasca s mileramom i ukiseljene rotkvice.

"Meni je ovo preintenzivno, prenapucano, kao za neki goveđi carpaccio, ovaj čips je nepotreban“, bio je chefov komentar na predjelo crvenih.

Krenula je priprema toplog predjela i Mileni je odmah bilo jasno da neće ići onako kako je zamislila: "Krećem ja, točno mi je u glavi da neću odraditi to što trebam odraditi. Nisam nesigurna, više me ta neka nervoza ulovila čim sam dobila te žabe - samo mi je krenulo milijardu misli po glavi.“

Vehid i Nikola pripremili su chefovima raviol punjen otkoštenim mesom žabe, brudet i ukiseljenu mrkvu s anisom i limunom, dok je Milena servirala svoj rižoto od žaba s pohanim batacima žaba i ulje od peršina.

"Rižoto je okej, mislim da je mrvicu možda sol pobjegla. Pošto je raviol vanserijski, ovo je samo OK, ali dobro, nisam razočaran, mislio sam da će se možda popiknuti“, rekao je chef.

Gretić oduševljen jelima

Kandidati su pripremali glavno jelo. Chefovima su Dominik i Anel servirali amura u sosu od bijelog vina, muškatnu buču i kremu od pastrnjaka i salatu s krastavcima te bučino ulje. "Jako lijepo izgleda“, rekao im je Gretić

Lucija i Mauro poslužili su chefovima  amura na dva načina – na tavi i pohan u palenti, uz umak a la paprikaš te paljeni krumpir i ulje od peršina. "Umak mi je sjajan, krumpir – ne znam što je pjesnik htio reći, ali sve u svemu, dobro je“, rekao je chef Tom.

Jelom crvenih na prvu su bili oduševljeni, ali su onda primijetili da riba nije dovoljno pečena. "Da se to nije dogodilo, ovo bi mi bilo jelo dana“, zaključio je chef.

"E pa, kuhari moji, ovo je bilo pa skoro pa spektakularno, sve zajedno. Namirnice koje se ne koriste baš često, ne koriste se previše, ali je ispalo stvarno senzacionalno, malo ste nas izbili iz cipela“, zadovoljno je kandidatima rekao chef kad je došlo vrijeme za proglašenje pobjednika izazova.

"Ravioli od žabe - ne sjećam se kad sam zadnji put pojeo nešto tako dobro. Tijesto fino, tanko, mali tehnički problem s umakom, bio je više juha nego umak. Ona mrkva se super uklapa, baš senzacija“, pohvalio je Vehida i Nikolu chef, a zatim se osvrnuo na glavno jelo crvenog tima: "Crveni tim, ja da imam restoran u Baranji, to jelo bi se našlo na meniju sigurno. Savršenstvo okusa, ozbiljno. Onaj sos zajedno s ukiseljenom bundevom i jogurtom i krastavcima, zajedno funkcionira kao nekakva indijska varijanta curryja, to je sjajno. I onda dolazimo do kamena u cipeli – riba je bila sirova. Šteta, apsolutna šteta.“

Plavi tim je tako odnio pobjedu 2:1, što je posebno teško palo vođi crvenih.

Crveni su nominirali Milenu i Anela, a chef je odlučio da će Anel dobiti crnu pregaču. "Nisi ti danas najgori, nego si najbolje dobar, a to je bitno da tako počnemo gledati stvari. Grešaka će biti, meni se događaju, svima se događaju“, poručio je Anelu chef.

"Anelu ne znači ništa ta crna pregača, on ju je uzeo zdravo za gotovo“, frustrirano je komentirao Dominik.

Pročitajte više