Legendarni bend zbog Ukrajine objavio prvu pjesmu nakon 28 godina

Screenshot: YouTube

PRIJE nekoliko tjedana, gitarista i pjevača Pink Floyda Davida Gilmoura upitali su je li vidio na Instagramu video Andrija Žlivnjuka, frontmena ukrajinske rock grupe BoomBox, piše Guardian.

Gilmour je nastupio uživo s BoomBoxom 2015., na dobrotvornoj svirci u Londonu za Bjelorusko slobodno kazalište. Odsvirali su kratki, sirovi set pjesama Pink Floyda i solo pjesama Gilmoura, no događaji su se od tada dramatično promijenili.

Krajem veljače, Žlivnjuk je napustio BoomBoxovu američku turneju kako bi otišao u rat boriti se protiv ruske invazije.

Gilmour je na svom Instagramu pronašao snimku pjevača u vojnoj odori, s puškom prebačenom preko ramena, kako stoji ispred kijevske katedrale Svete Sofije i pjeva Oh, the Red Viburnum in the Meadow, protestnu pjesmu iz 1914., čiji stihovi govore o puškarima koji su se borili u Prvom svjetskom ratu i u ukrajinskom ratu za neovisnost.

"Pomislio sam: to je prilično čarobno i možda mogu učiniti nešto s ovim”, rekao je Gilmour. “Imam veliku platformu na kojoj se Pink Floyd gradio sve ove godine. Stvarno je teško i frustrirajuće vidjeti kako velike sila napada neovisnu, miroljubivu, demokratsku naciju. Bio sam frustriran time što vidim i razmišljao sam: ‘što, jebote, mogu učiniti?"

Rezultat Gilmourovih promišljanja bila je pjesma Hey Hey, Rise Up!, koju je Pink Floyd objavio na svom YouTube kanalu prije otprilike sat vremena.

Ovo je prva pjesma koju je bend objavio nakon 28 godina, a sav prihod od nje bit će namijenjen ukrajinskoj humanitarnoj pomoći.

“Nazvao sam Nicka i rekao mu: ‘Slušaj, želim to učiniti za Ukrajinu. Bio bih jako sretan da i ti odsviraš pjesmu sa mnom i da je izbacimo kao Pink Floyd. On je bio apsolutno za to", objasnio je Gilmour.

Brojni Ukrajinci zahvalili su u komentarima ispod videa bendu na njihovoj podršci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.