Ovo su skrivene poruke u poznatim pjesmama

Foto: Profimedia

VRAĆAMO se s novim nastavkom serijala o manje poznatim stvarima o superpoznatim pjesmama, ali ovog puta idemo u malo drugačijem smjeru i pozabavit ćemo se skrivenim pjesmama i porukama na poznatim albumima. 

Guns N' Roses - Look At Your Game Girl

Osim ako niste veliki fan autorskog rada vođe ubilačkog kulta Charlesa Mansona, vjerojatno vam je promaknuo detalj na albumu The Spaghetti Incident slavnih Gunsa. 

Naime, Gunsi su odlučili obraditi Mansonovu pjesmu Look At Your Game Girl i sakriti je na svom albumu iz 1993. 

Public Enemy - Ferocious Soul

Za početak treba objasniti što je "pre-gap". Naime, riječ je o mjestu prije prve pjesme na CD-u, na kojem se ponekad kriju skrivene pjesme. Točnije, ako imate originalni album, prvu pjesmu odmah na početku premotajte unatrag i otkrit ćete veliku tajnu. 

U slučaju Public Enemyja i njihovog albuma Muse-Sick-N-Hour-Mess-Age iz 1994., radi se o pjesmi Ferocious Soul. Budući da živimo u eri streaminga, ne morate ništa premotavati, već samo skoknite na YouTube i poslušajte skrivenu pjesmu. 

Blur - Me, White Noise

Druga "pre-gap" pjesma na listi je gotovo 7-minutna stvar, na kojoj su blurovci ponovno ugostili Phila Danielsa. Ništa revolucionarno, ali možda će biti otkriće nekim njihovim fanovima.  

Tool - 10,000 Days

Oni najzagriženiji fanovi Toola prilično su iritantna skupina, ali ne možete im zamjeriti kad im grupa neprestano daje materijal da ih nastave uzdizati u nebesa. Fora koju su izveli na albumu 10,000 Days zaista je originalna. 

Umjesto da kao i ostali "smrtnici" sakriju pjesmu na albumu, Tool su svoju pjesmu sakrili tako da ćete je otkriti samo ako spojite tri pjesme s njihova albuma u jednu puštajući ih istovremeno. 

Ono što dobivate je ovo. 

Pink Floyd - Empty Spaces

Kako bi se našalili na račun opsesije "sotonističkim porukama" u popularnoj glazbi, članovi Pink Floyda su na albumu The Wall sakrili poruku na pjesmi Empty Spaces. 

Poruka je izolirana na lijevom kanalu i glasi: "Congratulations, you have just discovered the secret message. Please send your answer to Old Pink, care of the Funny Farm, Chalfont."  

Franz Ferdinand - Michael

Kada je pustite normalno, radi se o indie pjesmi koja govori o prilično liberalnom muškom prijateljstvu, ali ako je iz nekog razloga odlučite pustiti unatrag, dočekat će vas poruka: "Zabrinuta je za tebe, nazovi svoju majku." 

Prema nekim teorijama, radi se o poruci basistu Bobu Hardyju, koji nije želio nazvati majku dok su bili na turneji. 

Queen - Another One Bites The Dust

Svi znate ovu pjesmu, ali jeste li znali da ima skrivenu poruku? 

Iako su neki vjerovali da se u refrenu krije skrivena sotonistička poruka, istina je bila još "strašnija". Mercury je poručio da je zabavno pušiti marihuanu. 

Šok. Nevjerica.

Led Zeppelin - Stairway to Heaven

U periodu kada je dijelu vjernika bilo supernapeto tražiti sotonističke poruke u pjesmama (danas se tim hobijem bavi uglavnom onaj najgluplji soj teoretičara zavjera), mnoge su se pjesme našle na tapeti, a jedna od poznatijih svakako je Stairway to Heaven, u kojoj je korištenjem tehnike koju nazivaju "backward masking" skrivena tajna poruka koja nema previše smisla, ali djeluje sotonistički jer sadrži riječ "Sotona" i "666".

Radiohead - In Rainbows & OK Computer

Radiohead je jedan od onih bendova čiji fanovi na svaku dobru stvarnu ideju nadodaju još barem deset onih koje su čisto projiciranje obožavanja. 

Naime, jedno od njihovih uvjerenja je da su OK Computer i In Rainbows dva albuma koja se nadopunjuju. In Rainbows je izašao 10 godina nakon OK Computera i u prodaju je krenuo 10. listopada (10/10). Fanovi su uvjereni da ako stvorite playlistu u kojoj se izmjenjuju pjesme s ova dva albuma, dobivate album čije se pjesme savršeno nadopunjuju. 

The Beatles - Her Majesty

Nema se tu što posebno ispričati jer radi se o pjesmici kraćoj od 30 sekundi, u kojoj McCartney svira akustičnu gitaru i lagano pjevuši. No pjesma kreće nedugo nakon posljednje pjesme i bitna je jer tehnički se radi o prvoj "skrivenoj traci". Možda i nije prva ikad, ali je prva na nekom bitnom albumu. 

Pročitajte više