Ovo je 5 grešaka koje radimo kad čistimo, jedna će vas iznenaditi

Foto: Shutterstock

VOLJELI ga ili ne, čišćenje je jedan od onih zadataka za koje znamo da ne možemo izbjeći. Odgađamo ga i odugovlačimo, no svjesni smo kako ubrzo nećemo moći gledati nagomilano suđe ili neopran pod.

Da bismo što prije i efikasnije završili s čišćenjem, često posežemo za savjetima na internetu u nadi da ćemo pronaći nešto korisno da nam dom zablista u što kraćem vremenu. Internet je prepun takvih informacija, no mnoge od njih zapravo su mitovi koji vam mogu odmoći prilikom čišćenja. Pronašli smo najčešće i otkrili koji od njih zaista pomažu, a koje trebate izbjegavati. 

Više je bolje? Ne uvijek

Jedan od najčešćih savjeta je da prilikom čišćenja upotrijebite veće količine sredstva za čišćenje kako biste bili sigurni da ste u potpunosti uklonili nečistoće i bakterije. To se odnosi i na pranje odjeće, suđa, podova i prozora. Ako se radi o tvrdokornoj prljavštini, jasno je da je potrebno koristiti nešto više sredstva za čišćenje, no kad govorimo o redovnom održavanju doma čistim, nema nikakve potrebe za pretjerivanjem.

Naime, veće količine sredstva za čišćenje teže je isprati pa ono ostaje zalijepljeno za površine i stvara sloj taloga koji pogoduje nastanku bakterija. To najlakše možete primijetiti prilikom pranja podova koji od previše sredstva za čišćenje mogu postati ljepljivi ili klizavi, ovisno o sredstvu.

Univerzalni domaći pripravci nisu uvijek univerzalni

Internet je preplavljen člancima i iskustvima ljudi koji se kunu u ocat i limun kao najbolje i univerzalno sredstvo za čišćenje. Plus je i što se radi o ekološki prihvatljivom rješenju. Ovdje se djelomično radi o istini. Limun i ocat su ekološki odličan odabir i mogu se koristiti, na primjer, za čišćenje pećnica i mikrovalne, ali ne radi se o univerzalnom sredstvu.

Foto: Shutterstock

Kiselina iz octa i limuna može primjerice oštetiti ogledala jer prodire iza tankog premaza ogledala i oštećuje srebrnu podlogu koja mu daje sjaj. Želite li očistiti dno glačala limun i ocat bi mogli napraviti više štete no koristi nagrizajući metalne, gumene i plastične dijelove iznutra. Također, površine od prirodnog kamena, granita i mramora izgubit će sjaj i glatkoću ako ih učestalo budete čistili limunom i octom.

Imate li drvene podove u svom domu oni najčešće imaju premaz koji dubinski štiti drvo od mehaničkih oštećenja, nametnika i vremenskih utjecaja. Upravo taj premaz mogao bi nastradati od korištenja limuna i octa koji ga mogu nagrizati i smanjiti mu efektivnost. Prilikom čišćenja doma važno je paziti na okoliš, no određene površine zahtijevaju posebnu njegu stoga obratite pozornost i na to. 

Oprezno s različitim vrstama površina

Kao što ocat i limun mogu biti štetni za neke površine tako vašim podovima, kuhinjskim elementima i namještaju mogu naštetiti sredstva za čišćenje koja nisu namijenjena za njih. Sredstva za čišćenje kupaonice su često abrazivna pa mogu oštetiti drvene površine i laminate. Mnogi preporučuju i deterdžent za suđe kao prikladno sredstvo čišćenja podova, no on bi trebao imati neutralan ph i biti jako dobro ispran s površine, što nije uvijek lako.

Foto: Press

Odabir prikladnog sredstva za čišćenje posebice je važan kod drvenih podova jer oni lako mijenjaju boju i dobivaju ogrebotine ako se ne čiste ispravno. Sredstva specijalizirana za takve površine čuvaju boju drveta, zaštitni premaz i dugotrajnost materijala. Stoga, budite oprezni prilikom čišćenja kako bi vaš namještaj još dugo izgledao kao da je tek stigao iz trgovine.

Dajte sredstvu vremena za djelovanje

Sredstva ne djeluju istog trenutka kada ih nanesete, iako se tako čini u reklamama. Nakon što ste nanijeli sredstvo za čišćenje treba pričekati barem nekoliko minuta kako bi ono moglo početi djelovati. Ako krenete brisati površinu netom nakon što ste nanijeli sredstvo, velika je vjerojatnost da nećete ukloniti sve bakterije i nečistoće.

Također, tvrdokorne nečistoće neće biti uklonjene ako samo nanesete sredstvo i nježno obrišete. Za neke mrlje ipak je potrebno ribanje. Još jedna česta pogreška kod korištenja sredstava u spreju je direktno prskanje na površinu. Time samo raspršujete nečistoće i bakterije. Raspršite sredstvo na krpu kojom čistite i njome obrišite površinu.

Čišćenje mnogima predstavlja mukotrpan napor pa vas na njega može motivirati nagrada koju si odlučite dati nakon uspješno obavljenog posla.

Zato, dok čekate da sredstvo počne djelovati razmislite što biste si mogli darovati ili se jednostavno prijavite na naš nagradni natječaj. Odlučili smo vas nagraditi s 5 tisuća kuna, a potrebno je samo odgovoriti na jednostavno pitanje. Pogledajte ovdje kako se prijaviti i sudjelovati. Budite kreativni i osvojite nagradu koja će vas motivirati za buduća čišćenja.

Tkanina kojoj nema premca

Od raznih savjeta koji su se pokazali neučinkovitima u čišćenju, jedan je ipak vrlo koristan. Radi se o korištenju tkanina od mikrovlakana tj. mikrofibre. One se sastoje od jako tankih mikro vlakana koje uklanjaju velik postotak bakterija s raznih vrsta površina.

To omogućavaju pozitivno i negativno nabijene komponente koje privlače i zadržavaju bakterije, ali i ostale vrste prljavština koje nalazimo na površinama. Možete ih koristiti na različitim površinama bez straha od stvaranja ogrebotina i sličnih oštećenja. Dakako, pokušajte koristiti različite za čišćenje kupaonice, kuhinje i boravka iz higijenskih razloga.

Foto: Press

Kod pranja podova često se misli kako možemo koristiti bilo koju tkaninu, no mopovi s mikrofibrom najučinkovitiji su za postizanje blistavog doma. Vileda Turbo Mop napravljen je s rotirajućom glavom od mikrofibre s kojom ćete moći očistiti sva teško dostupna mjesta. Osim toga, praktična pedala na posudi iscijedit će mop umjesto vas pa nećete morati prljati ruke, niti se smočiti dok to radite jer Turbo Mop ima ugrađenu posebnu pregradu protiv prskanja. 

S obzirom na to da krpe za čišćenje mogu postati leglo bakterija i zaraze, potrebno ih je pravilno održavati. Glava Vileda Turbo Mopa može se jednostavno skinuti i oprati u perilici rublja na 60 stupnjeva i ponovno je spremna za korištenje.

Prilikom sljedećeg čišćenja pripazite na korištenje domaćih pripravaka i pripremite odgovarajuća sredstva i tkaninu od mikrofibre ili Vileda Turbo Mop i vaš dom će zasjati kao prvoga dana useljenja.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Viledom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.