Ovih devet stvari nikako ne biste trebali usisavati

Foto: Pixabay

USISAVAČ zvuči kao najbolje rješenje za skupljanje razbijenih ili prosutih stvari, ali nisu sve one pogodne za usisavanje. Zbog toga što usisavamo sve i svašta, mnogi usisivači brzo prestaju raditi punim kapacitetom, piše BrightSide.

Evo koje stvari nikako ne trebate usisavati.

1. Kava, talog od kave i kakao

Ako budete usisavali talog od kave, potaknut ćete razvoj plijesni u vreći za prašinu, koja će se lako zalijepiti, što je skoro nemoguće očistiti. Isto tako, ne trebate usisavati ni nekuhanu kavu, kao ni kakao jer njihov prah može začepiti filtre, a mogu dospjeti i do motora i oštetiti ga.

2. Zemlja i lišće kućnih biljaka

Bilo da se zemlja iz tegle prosula na parket ili na tepih, ne treba je usisavati. To bi trebalo očistiti četkom jer će usisivač ugurati prljavštinu još dublje u tepih. Osim toga, ako je zemlja mokra, može naškoditi motoru. Ni lišće i cvijeće biljaka iz tegla ne treba uklanjati usisivačem jer se tako može začepiti.

3. Dlake

Nemoguće je izbjeći da katkad usisavate dlaku, ali je važno paziti da ne usisavate velike količine ljudskih i životinjskih dlaka jer one mogu začepiti vreću za prašinu i filtre. U suprotnom, jačina usisivača može vrlo brzo oslabiti.

4. Kozmetika

Puderi, highlighteri i drugi kozmetički proizvodi koji djeluju suho, zapravo sadrže razna ulja i supstance koje se počinju topiti zbog toplog zraka u usisivaču. To može dovesti do začepljivanja filtara, koje je skoro nemoguće očistiti od masnih sastojaka proizvoda za ljepotu.

5. Sitni komadi papira i konfete

Konfete i sitni komadi papira mogu lako začepiti usisivač, što može dovesti do pregrijavanja i kvara motora. Konfete napravljene od folije opasnije su od onih papirnatih jer se lako istope u unutrašnjosti usisivača i tako dospiju do mjesta do kojih je teško doprijeti pri čišćenju aparata.

6. Žice električnih uređaja

Usisavanjem kablova možemo oštetiti i pokidati male žice, a osim toga, može nas i udariti struja ako kablovi nisu dobro izolirani.

7. Mokri podovi

Opasno je usisavati mokar pod ili pod na koji je pala mokra hrana jer vas tada lako može udariti struja, a možete izazvati i kratak spoj. Čak i ako je pod samo malo mokar, to će napraviti problem u vreći za prašinu jer će vlaga sve u njoj slijepiti, pa će pri usisavanju smrdjeti iz cijevi, a tog smrada ćete se teško uspjeti riješiti čišćenjem usisivača.

8. Sitno staklo

Šteta koju sitno staklo može nanijeti usisivaču je velika, ali ga mnogi svejedno usisavaju. Ako to napravite samo nekoliko puta, morat ćete mijenjati vreću, meka crijeva i filtre. Manja oštećenja neće biti vidljiva, ali usisivač neće moći držati prašinu u sebi, pa će je izbacivati kroz oštećene dijelove.

9. Brašno

Mala količina brašna neće oštetiti usisivač, ali ako planirate usisavati cijeli kilogram, bolje je da brašno pokupite rukama. U suprotnom će filtri sigurno biti blokirani, a možete onesposobiti i cijeli usisivač.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.