Ovih 7 namirnica sadrže više proteina nego što mislite

Foto: Shutterstock

NIJE tajna da su proteini iznimno važni za funkcioniranje organizma. Oni su izvori aminokiselina; građevnih komponenata svih naših stanica. Upravo vam proteini mogu pomoći i da izgubite kilograme, a pomažu i povećati mišićnu masu i snagu.

Pronaći ih možete u jajima, mesu, ribi, mlijeku, siru, mahunarkama, žitaricama, ali i nekim drugim namirnicama za koje možda niste ni znali koliko su bogate proteinima ili bjelančevinama. U nastavku pogledajte popis namirnica koje sadrže više proteina nego što mislite.

Jaja i bademi prave su male proteinske bombe

Za jaja svi znamo da su bogata proteinima te da spadaju među najzdravije namirnice. Sadrže vitamine, minerale, zdrave masti i ostale hranjive tvari, stoga je poznati slogan ''svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje'' itekako istinit. Jaja su jedna od rijetkih namirnica koja sadrži vitamin D, ali i sve esencijalne aminokiseline neophodne za pravilno funkcioniranje našeg organizma pa ih se često od milja i naziva malim proteinskim bombama. Jedno jaje sadrži čak 6 grama proteina.

Sigurno ste već čuli i da orašasti plodovi spadaju u namirnice bogate proteinima, no jeste li znali da 28 grama badema sadrži čak 6 grama proteina, baš kao i jedno jaje? Osim što su odličan izvor proteina, bademi su i dobar izvor bakra, vitamina B2 i fosfora, ali imaju visoku kalorijsku vrijednost pa s njima ne biste trebali pretjerati. Naime, jedna porcija badema sadrži oko 160 kalorija.

Zob, grčki jogurt i mlijeko - namirnice koje trebate uvrstiti u prehranu

Sve više ljudi poseže za zobenom kašom u najvažnijem obroku u danu - doručku, što i ne čudi, budući da zob spada među najzdravije žitarice na planeti. Zob je bogata topljivim i netopljivim vlaknima, lipidima, proteinima, vitaminima i mineralima. Pola šalice zobenih pahuljica sadrži 13 grama proteina i 303 kalorija, što je poprilično dobro ako dan želite započeti zdravim i hranjivim doručkom.

Foto: Shutterstock

Grčki jogurt vrlo je popularna zdrava namirnica. Jedan grčki jogurt od 170 grama ima 17 grama proteina i samo 100 kalorija. Grčki je jogurt bogat i kalijem, cinkom te vitamina B6 i B12, a sadrži i probiotike. I mlijeko je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina. Bogato je kalcijem, fosforom i riboflavinom (vitamin B2), a jedna šalica mlijeka sadrži čak 8 grama proteina.

Najomiljenija namirnica ujedno je i među najzdravijima

Pileće je meso među najomiljenijim, ali i najzdravijim namirnicama. Piletina je dobar izvor bjelančevina i željeza, vitamina B-skupine te minerala cinka, a poznato je i kako je lakše probavljiva od crvenog mesa. Upravo proteini iz piletine pomažu u jačanju i razvoju mišića te pomažu u očuvanju zdravlja kostiju. Uzmimo za primjer pileća prsa - 100 grama prsa sadrži čak 30 grama proteina. Pogledajte i koliko proteina sadrže ostali dijelovi:

  • pileći batak – 11 grama proteina,
  • pileće krilce – 6 grama proteina,
  • pileći zabatak – 10 grama proteina.

Darko Debić, gastro blogger, chef i voditelj kulinarskih radionica, kaže kako mu je meso peradi zbog svojih vrijednih nutritivnih tvari omiljeno u pripremi različitih jela. "Moj izbor je Međimursko pile, pilići uzgojeni bez antibiotika (100% bez antibiotika), certifikat koji jamči da pilići nikada nisu primili bilo koju vrstu antibiotika u bilo kojoj fazi svog životnog ciklusa."

Dodaje i kako ga kao kupca i potrošača osim krajnjeg proizvoda uvijek zanima i pozadina proizvodnje. "Veseli me što je Međimursko pile domaći proizvod, uzgajan po malim farmama raspršenima diljem zemlje u prirodnom okolišu Hrvatske, a krmna smjesa za prehranu peradi ne sadrži hormone ili antibiotike."

S njim se slaže i foodblogerica Sandra Rončević. "Baš je divno znati da Međimursko pile nosi oznaku bez antibiotika" te dodaje kako to za nju kao potrošača znači da jede kvalitetnu, nutritivno bogatu i zdravu namirnicu.

Autorica bloga Kefirolicious, Vedrana Orlović, kaže kako redovito čita deklaracije na namirnicama, a posebno ''mala slova'' kako bi znala što sve sadrži namirnica koju će koristiti u spremanju jela. "Kada biram Međimursko pile znam da biram piletinu iz uzgoja bez uporabe antibiotika."

Specifičnost mesa pod brendom Međimursko pile je domaća proizvodnja, umjerena masnoća, bogatstvo proteinima, mala varijacija u težini te svježina samog proizvoda koji dolazi iz hrvatskih farmi.

Stoga, kako biste što bolje iskoristili ovu nutritivno bogatu namirnicu važno je izabrati piletinu provjerene kvalitete. 

Povrće koje se s razlogom naziva superhranom

Još jedna namirnica bogata proteinima je brokula. Bogata je i vitaminom C, vitaminom K, vlaknima i kalijem. Može se jesti sirova ili kuhana, a oba načina konzumiranja su zdrava. Brokula sadrži antioksidanse i hranjive sastojke poput vitamina C i minerale poput bakra i cinka, što bi značilo da upravo brokula pomaže i u održavanju zdrave kože.

Brokula je i dobar ugljikohidrat te je puna vlakana što pomaže u probavi. Jedna šalica sjeckane brokule (96 grama) sadrži 3 grama proteina i samo 31 kalorije. Jedno je sigurno - ovo povrće treba jesti što češće.

Od ostalih namirnica koje su bogate proteinima svakako treba još spomenuti i: tunu, kvinoju, Cottage sir, soju, slanutak te kikiriki. Nastojte uvrstiti neku od ovih namirnica u svoj jelovnik već danas i pomozite organizmu u njegovu zdravom funkcioniranju.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Perutnina Ptuj te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.