VELIKI potencijal hrvatskog turizma leži na osunčanim obroncima naših vinograda. Razvijeni vinski turizam, poput onoga u Francuskoj, nadopunjava se s gastronomskim, kulturnim i povijesnim aspektima turizma, što je sve češće i u Hrvatskoj.
Turisti i domaći gosti koji posjećuju vinske ceste žele iskustvo za sva osjetila, a jedna od županija u kojoj to možete doživjeti je Zagrebačka. Ljepotu prirode uz čašicu vina, dobar zalogaj i dozu zanimljive povijesti nude tri vinske ceste ovog područja koje zovu na posjet. U nastavku doznajte što vas sve čeka nadomak Zagreba ove jeseni.
Jedna od posebnijih vinskih cesta Zagrebačke županije, Zelinska vinska cesta, doživjela je možda najveću promjenu proteklih godina. Zelina bi mogla iznenaditi sve vinoljupce ne samo nagrađivanim vinima već i novim vinarijama koje su se nedavno otvorile.
Bajkovita povijesna kurija Nespeš, koja je nekoć bila škola, danas je sjedište vinarije Litterarii i jedna je od rijetkih vinarija okruženih vinogradima. Očuvani interijer nekadašnje škole se odlično uklopio u suvremenu vinsku priču koja posjetiteljima nudi i dodatne programe poput privatnih večera u kuriji.
Zelina je dom generacijama vinskih obitelji koje proizvode vrhunska vina, stalno unaprjeđujući kvalitetu i prepoznatljivost ovog kraja. Vinarija Puhelek-Purek ove je godine osvojila jednu od najprestižnijih nagrada na Decanterovom svjetskom natjecanju u Londonu, zlatnu medalju za Sauvignon Blanc iz 2021. Uz najbolje hrvatske ekspresije Sauvignon Blanca, možete kušati i osvježavajući pjenušac Kraljica, rađen od autohtone sorte Kraljevina, dobro prepoznat aperitiv u mnogim zagrebačkim restoranima.
U izgradnju nove vinarije krenula je i vinarija Kos, a do planiranog završetka posjetitelji mogu doći u obiteljsku kušaonicu i upoznati se s proizvodnjom pjenušaca rađenih klasičnom metodom, u bijeloj i rosé varijanti. Vinarija Kos-Jurišić objedinila je zanimljivu domaću gastronomsku ponudu na imanju okruženom vinogradima gdje u ljetnim mjesecima organiziraju tematske piknike. Posjetitelji po dolasku dobivaju dekicu i košaru s poznatim zagrebačkim specijalitetima koji su se uvijek nosili na izlete, poput pohanog piceka, i uz odabrana vina mogu uživati na osamljenim mjestima uz vinograde. Velik dio Zelinske vinske ceste zasađen je bijelim vinskim sortama, a uz međunarodne primjerke kao što su Sauvignon Blanc ili Chardonnay možete probati i aromatični polusuhi Kerner u kušaonici vinarije Kos.
Planirate li vikend-odmor u zelinskom kraju, pravi dojam ruralnog utočišta pružit će vam kuća za odmor David smještena u Donjoj Zelini s prekrasnim pogledom na zelinske vinograde. Veliko prostrano dvorište pogodno je i za obiteljski odmor s mališanima.
Samobor je tradicionalno izletište Zagrepčana ovjekovječeno čak i u kultnom filmu Tko pjeva, zlo ne misli, a danas vas tamo čekaju vrhunske poslastice i ne mislimo pritom samo na pjenaste samoborske kremšnite. Posjetite li Samoborsku vinsku cestu, možete kušati i tradicionalno, specijalno aromatizirano vino, bermet, kojem se u procesu fermentacije dodaju rogač, grožđice, smokve i pelin koji bermetu daje karakterističnu gorku notu. Posebnost i kvalitetu bermeta prepoznala je i Europska komisija jer je Samoborski bermet dobitnik oznake zemljopisnog podrijetla i jedini je zaštićeni aromatizirani proizvod od vina u Hrvatskoj.
Neočekivane samoborske kombinacije okusa ne staju kod bermeta. Samoborska muštarda je vrsta umaka koji se sprema od sjemena gorušice u koju se ukuhavaju pekmez od crnog grožđa i mošt, a rezultat je pikantan i sladak prilog jelima od mesa.
Ne nalaze se sve samoborske atrakcije u čaši ili na tanjuru, neke su skrivene duboko ispod zemlje, poput Grgosove špilje kojom možete prošetati uz vodstvo samog pronalazača Josipa Grgosa, koji ju je slučajno pronašao 70-ih godina prošlog stoljeća. Na Samoborskoj vinskoj cesti se nalaze i druge zanimljive turističke atrakcije poput rudnika Sveta Barbara i Botaničkog vrta Suban.
Nedaleko od Samoborske vinske ceste nalazi se Žumberačka gora koja u jesen otkriva boje svojih krošanja i ljepotu ovog područja, što je čini odličnom lokacijom za predah od užurbanog gradskog tempa. Želite li što dulje uživati u šumama Žumberka i samoborskim gastro i enospecijalitetima, u blizini se nalaze i kuće za odmor, poput Samobor Holiday Ville koja je opremljena kamenim bazenom i iz koje se pruža predivan pogled na obližnje šume.
Zbog pjenušaca je uspoređuju s mnogo poznatijim francuskim regijama, a najljepša je upravo u jesen, kada padajući vinogradi poprime zlatno-žute i crvene nijanse. Jesen na Plešivičkoj vinskoj cesti miriše na pečene kestene i mladi Portugizac, a možete posjetiti i novu vinariju obitelji Tomac, prvu ekološki certificiranu vinariju Zagrebačke županije.
Ekološku proizvodnju slijede i plešivički proizvođači Korak, Šember i Kolarić, a u svakom podrumu možete pronaći zanimljive stilove vina. Upravo je ekološki pristup budućnost Plešivice, ali i ostalih vinskih regija jer se okreće „iskrenim“ vinima kod kojih korisnik točno zna što mu se nalazi u čaši.
Svi vinari na Plešivičkoj vinskoj cesti nude degustacije vina, a neki od njih žele pokazati kako je dobro spojiti kvalitetna vina s finom hranom pa kod pojedinih vinara možete probati i domaće specijalitete poput plešivičkog copanjeka, gibanice, domaće purice i patke ili štrudli.
Na Plešivici izvrsna vina prate gastronomski specijaliteti brojnih hvaljenih restorana za koje je potrebno rezervirati mjesto, posebno za vikend. Također, ovdje je moguće pronaći i smještaj u kućama za odmor u kojima ćete se osjećati kao da ste u Toskani, a ne tek 30-ak minuta udaljeni od Zagreba.
Enoturizam sve se više razvija i širi svoju ponudu, pa se tako na Plešivici odvija i Bubbles run liga koja spaja pjenušava vina i trčanje. Natjecatelji prolaze stazu od 6.5 km, a kad ne traje službena utrka, koja se održava u proljeće, posjetitelji je mogu prehodati ili pretrčati s čašom pjenušca u ruci.
Još jedan gradić u blizini Zagreba dio je zanimljive vinske priče kontinentalne Hrvatske. Vinari iz Ivanić-Grada dio su Proizvođačke organizacije Škrlet koja promovira autohtonu moslavačku sortu škrlet koju su spasili od izumiranja. Od škrleta se dobiva lagano i osvježavajuće bijelo vino ugodne i nježne arome, a gdje ga je bolje probati nego u vinogradima u kojima raste ova sorta?
Vinarija Voštinić-Klasnić jedan je od proizvođača vina od škrleta pa se prilikom kušanja možete bolje upoznati s tom sortom i njezinim maceriranim i odležanim primjercima, a na glasu su i kao jedna od najzabavnijih vinarija kontinentalne Hrvatske. Organiziraju posebne programe poput likovnih radionica, gostovanja poznatih chefova te nastupa DJ-a pa predah, ako vam zatreba nakon zabavnih programa i kušanja vina, možete pronaći u nekoj od obližnjih kuća za odmor.
Toskana je nesumnjivo lijepa, ali hrvatske vinske regije mogle bi vas neočekivano osvojiti na prvi pogled, pardon, gutljaj. Ove jeseni uživajte lokalno i opustite se uz okuse i mirise tradicije.
Sadržaj donose Index i Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.