Ove stvari viđate svaki dan, ali vjerojatno nemate pojma čemu služe

Foto: Twitter/Press

JESTE li ikad razmišljali čemu služi ona petlja na leđima vaše košulje? Za vješanje? Ne baš.

Postoji gomila stvari koje svakodnevno koristimo, ali za većinu vjerojatno nemamo pojma čemu služe. Prekopali smo internet i pokušali pronaći odgovor na ove "vječne misterije".

1. Rupa na poklopcu kemijske

Većina ljudi vjeruje da je rupa na čepu kemijske tu kako bi spriječila sušenje tinte ili da stvara savršen pritisak kako tinta ne bi usrala vašu košulju u slučaju curenja. No, postoji jednostavan razlog.

Rupa je tu zbog rizika od gušenja. Naime, ako dijete (ili odrasla osoba) proguta čep, dotok zraka neće biti potpuno prekinut.

2. Plavi dio na gumici za brisanje

Logično objašnjenje je da plavi dio briše kemijsku. To je istina (iako to nije bila prvotna namjena), ali funkcionira samo na debljem papiru. No, ono zbog čega plavi dio isprva postojao jest uklanjanje ostataka crvenog dijela gumice koji ponekad ostavlja tragove nakon brisanja.

3. Udubljenja na bocama vina

Vjerojatno ste primijetili da neke boce vina (ili šampanjca) imaju mala udubljenja na dnu. Neki vjeruju da su tu zbog boljeg gripa, ali pravi razlog je kompenzacija pritiska kod punjenja boca. Bočni dijelovi boce su slabe točke, a udubljenja su tu kako bi ravnomjerno rasporedila pritisak unutar boce. To možete vidjeti i po tome da boce šampanjca često imaju dublja udubljenja na dnu.

4. "Misteriozna" petlja na košulji

Ako inače nosite košulje, vjerojatno ste primijetili onaj misteriozni dio na leđima. Prvo što vam pada na pamet je da se radi o nečem što će vam pomoći kod vješanja košulje što je potpuno beskorisno ako imate vješalicu, ali ponekad to nije slučaj pa košulju možete objesiti na kukicu.

Drugi manje poznat razlog je pričvršćivanje leptir mašni, a ako niste upoznati s leptir mašnama, sustav vezivanja i pričvršćivanja postaje jasan kad pogledate ovu sliku.

No, osim očitog razloga postoji još jedan manje poznat, ali dobro ga je spomenuti. Naime, taj komad tkanine američki bi studenti nekad davno rezali kako bi pokazali da imaju djevojku i da su zauzeti.

5. Mali džep na hlačama

Da ste kauboj iz 19. stoljeća istog bi vam trena bilo jasno čemu služi, ali budući da živite u modernim vremenima, tamo vjerojatno držite upaljač. No, ideja je bila da tu smjestite džepni sat.

6. Rupa na žlici za tjesteninu

Naravno, vjerojatno vam je već jasno da se radi o načinu da lakše ocijedite tjesteninu koju grabite, ali postoji još jedan zanimljiviji razlog. Dakle, rupa je tu da možete odrediti porciju špageta za jednu osobu. Osim ako niste proždrljivac koji jede više.

7. Onaj debeli dio na kablovima

Mali cilindri koji se nalaze vašim kablovima za laptop zovu se ferit jezgre i tu se nalaze kako bi spriječile visokofrekventne elektromagnetske smetnje. Dakle, ono što čujete kad se mobitelom približite zvučniku događa se i ostalim uređajima kao što su monitori ili sutavi napajanja, a ferit jezgre su to da se to ne dogodi.

8. Vrh metra za razvlačenje

 

U domu vjerojatno imate barem nekoliko metara na razvlačenje, a ako ste ikad vidjeli vrh tog metra vjerojatno ste primijetili komad metala koji ima nekoliko funkcija. Ako postoji rupica, ona služi da pričvrstite metar za čavao ili šaraf kad mjerite, a onaj nazubljeni dio koristi se kako bi njime obilježili mjesto mjerenja.

9. Zašto postoje dva zipera na torbama

Vidjeli ste da gotovo sve putne torbe imaju dva zipera i vjerojatno se pretpostavili da su tamo kako bi lakše otvorili/zatvorili torbu, no, isto biste to postigli i samo jednim ziperom. Česti putnici to jako dobro znaju, ali dva zipera s rupicom na vrhu tu su kako biste torbu dodatno zaštitili lokotom. I dok neke torbe imaju bolje sustave, a ziperi sami po sebi nisu posebno snažna zaštita, barem ćete malo otežati posao lopovima.

10. Dno skalpela

Skalpel ste vjerojatno puno puta koristili i vjerojatno ste svjesni da oštrice možete postepeno kidati kako bi skalpel održali oštrim. Ono što mnogi i dalje ne znaju jest da to ne morate raditi rukama, kliještima ili na neki treći način. Sam nož na stražnjem dijelu ima čep uz pomoć kojeg možete otrgnuti tupi dio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.