Otvoren Sarajevo Film Festival, najveći do sada

CRVENI tepih je razvučen, a čast da otvori 15. Sarajevo Film Festival pripala je rumunjskom filmu "Priče iz zlatnog doba" za kojeg režiju potpisuju Cristian Mungiu te Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu i Ioana Uricaru, a premijerno je prikazan u Cannesu. Mnogi poznati su prošetali crvenim tepihom, a među njima su bili Dino Rađa i Enis Bešlagić sa suprugama, Saša Lošić, Pjer Žalica i Dino Merlin.

Sarajevski festival se tokom godina razvio u najvažniju smotru regionalne filmske scene kojom se želi ukazati na kvalitetu i vitalnost regionalne produkcije, te unaprijediti promociju i distribuciju tih filmova na europskom tržištu. Ovogodišnji festival će trajati do 20. kolovoza do kada će publika imati priliku vidjeti čak 232 filma iz 53 zemlje. Te brojke su impresivne, najveće u povijesti sarajevskog festivala, što je posebno značajno zbog činjenice da je sveprisutna recesija "skratila krila" i nekim većim festivalima kao što su berlinski ili onaj u Cannesu.

Prošlogodišnji pobjednik "Buick Rivera"

Hrvatsku će predstaviti film "Kenjac", redatelja Antonija Nuića koji je nagrađen na ovogodišnjem Pula Film Festivalu, a u natjecateljskom programu se očekuje i film "Crnci" redatelja Zvonimira Jurića i Gorana Devića. Među brojnim poznatim osobama iz svijeta filma očekuje se dolazak Mickeya Rourkea i Gillian Anderson, koja će i biti predavačica na trećem po redu Sarajevo Talent Campusu koji je pokrenut u suradnji s Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i Berlinale Talent Campusom.

Hrvatski filmovi su prethodnih godina jako dobro prolazili na Sarajevo Film Festivalu. Prošle su godine Slavko Štimac i Leon Lučev dobili "Srce Sarajeva" za najbolju mušku ulogu, a film "Buick Rivera" Gorana Rušinovića je proglašen najboljim. O najboljima će ove godine odlučivati žiri na čijem je čelu glumica Mirjana Karanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.