Let 3 je bio sjajan dok nismo vidjeli ostale

Foto: epa

U HRVATSKOJ se ove godine dogodilo ono što godinama nije - tisuće ljudi znale su tko je pobijedio na Dori, a pjesmu koja je odabrana za Eurosong prepoznavali su na radiju i slušali je. 

Iako bi ovo trebao biti redoviti scenarij u zemlji s manje od četiri milijuna stanovnika bez, iskreni budimo, velike glazbene scene, u Hrvatskoj je to bio incident. Nakon što je Let 3 pobijedio na Dori, dečki su ponovno postali face, proslavili su se i među generacijama koje ih nisu slušale, a pjesma Mama ŠČ! je postala hit.

Let 3 ove je godine uspio podijeliti Hrvate, ušuljati se u svakodnevni govor i među fore na društvenim mrežama te natjerati ljude da im ŠČ! postane neka vrsta poštapalice. Dečke su sjajno prihvatili i strani eurovizijski fanovi. Mnogi od njih ove godine znaju tko je Let 3 i odakle dolazi te je u zemlji vladao osjećaj da bi se ove godine nešto s Hrvatskom na Eurosongu moglo i dogoditi. 

Zbog Leta 3 Eurosong će pratiti i oni Hrvati koji ga ne prate. Bilo je to nekoliko sjajnih dana u Hrvatskoj. No, nije potrajalo dovoljno da Let 3 napravi nezapamćeni uspjeh na Eurosongu.

Euforija oko Leta 3 među onima koji prate Eurosong splasnula je čim su vidjeli i čuli ostale.

Finac bi mogao rasturiti

Nekoliko dana nakon što je Europa ugledala Let 3, zaboravila ga je zbog predstavnika Finske. Käärijä je na finskom nacionalnom natjecanju uvjerljivo pobijedio te se odmah nakon toga popeo skoro do vrha eurovizijskih kladionica.

Zašto i kako? Teško je objasniti. Tip je jednostavno osvojio sve pred sobom svojim bizarnim, genijalnim nastupom, karizmom, pjesmom i izgledom.

Käärijä je čovjek koji ove godine ima sve. Kako smo prošle godine analizirali, pobjednik Eurosonga samo se pojavi i Europa zna da se pojavio. Za eurovizijsku slavu nema recepta, na Eurosongu nikada nije upalilo ono što je upalilo godinu ranije i eurovizijska publika pušta da se čovjek i njegova pjesma jednostavno ukažu i izdominiraju. 

Käärijä pjeva na finskom jeziku koji, najblaže rečeno, nije pjevan. Ima techno pjesmu, snažan vokal, suludi tekst i ozbiljan pristup zezanciji Eurosonga. 

"Rankka viikko ja paljon pitkii päiviä takan/Mielenkiintona piña colada ja rata/Ilta on vielä nuori ja aikaa kumota/Tää jäinen ulkokuori on aika tuhota" - da. Točno ovo su stihovi koje će napamet naučiti i cijelo ljeto pjevati milijuni mladih Europljana. 

Käärijä će osvojiti simpatije publike, a žiri bi mogao biti nešto manje naklonjen. Fincu bi pobjedu ili sam vrh ovogodišnjeg Eurosonga moglo pokvariti jedino ako mu se tijekom nastupa desi nešto nepredviđeno, poput tehničkih problema.

Francuska ima savršenu predstavnicu, no Francuzi ne pobjeđuju na Eurosongu

Najbolja pjesma ove godine pripada Kanađanki La Zarri, koja predstavlja Francusku. La Zarra je na ovogodišnjoj eurovizijskoj sceni utjelovljenje ženstvenosti, elegancije i istovremeno seksepila i misterija.

La Zarra nije sjajno kotirala na kladionicama do prvih proba, a sada se ugurala među sam vrh. Pjesma Évidemment najbolja je pjesma ove godine i pravi eurovizijski hit, a nastup La Zarre mogao bi biti jedan od najatraktivnijih. La Zarra također ima sve što treba imati pobjednica Eurosonga, no vrlo vjerojatno će joj pobjeda izmaknuti iz ruku.

Francuzi već gotovo 50 godina nisu pobijedili na Eurosongu iako svake godine ulažu veliki trud u pjesme koje ih predstavljaju. Publika uglavnom nije privržena Francuzima. Zbog toga su sjajne pjesme poput Voilà Barbare Pravi, koja je 2021. godine rasturila Eurosong, ostale na drugom ili trećem mjestu. Slično bi se ove godine moglo dogoditi i La Zarri.

Šteta.

Šveđanka je apsolutna favoritkinja

Apsolutna favoritkinja ovogodišnjeg natjecanja je Šveđanka Loreen. Postala je favoritkinja prije nego što je uopće pobijedila na nacionalnom natjecanju. Poznavatelji Eurosonga sjećaju se da je 2012. pobijedila s pjesmom Euphoria. Te godine imala je najbolju pjesmu i najbolji nastup, bila je najoriginalnija i najkarizmatičnija izvođačica na sceni.

No ove godine to zaista nije tako. Loreen su na vrh kladionica doveli hype i njezini stari obožavatelji. Njezina pjesma Tattoo je među boljima, ali nastup je samo apgrejdana verzija nastupa starog 11 godina. Loreen na Eurosong ne donosi apsolutno ništa novo i kasni sama za sobom.

Iako je, ponovimo, uvjerljiva favoritkinja, Loreen je već viđena i ono što pjeva smo već čuli. Osobno će mi biti veliko iznenađenje ako pobijedi.

Eurosong ne ide u korak s vremenom, nego ispred vremena. Kasniti 11 godina sam za sobom je na ovom natjecanju nedopustivo. Tu ponovno dolazimo do hrvatskih predstavnika.

Let 3 bi se mogao provući u finale i to je to

Let 3, najbolja točka koju je Hrvatska na Eurosong poslala u posljednjih 20 godina, večeras bi se zaista mogla dokopati finala u velikoj konkurenciji. No od velikog rezultata vrlo vjerojatno neće biti ništa.

Eurovizijska publika će ih smatrati sjajnima i simpatičnima, no nitko pred televizorom neće stajati otvorenih usta i reći: "Došao je pobjednik." Dojam koji su o njima stvorili Hrvati na Eurosongu jednostavno se ne može preslikati na europske fanove natjecanja koji će glasati večeras i u subotu.

Let 3 sa svojom političkom porukom jednostavno kasni. Ove godine na Eurosongu za Ukrajinu nikog neće biti briga i spomenut će se iz pristojnosti. Mindset eurovizijske publike večeras i u subotu bit će u potpuno drugom prostoru.

Let 3 je, ponovimo, najbolja točka koju je Hrvatska poslala na Euroviziju posljednjih 20 godina, a možda i više. No pobijediti hrvatsku konkurenciju nije bilo naročito teško. 

Nadam se da nisam u pravu i da ćete ovaj tekst u nedjelju ujutro podijeliti uz poruku: This didn't age well.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.