Laibach će u Zagrebu predstavljati svoje simfonijsko djelo Alamut

Foto: Ciril Jazbec

SLOVENSKI avangardni bend Laibach vraća se u Zagreb predstaviti svoje simfonijsko djelo Alamut u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Izvedba će se održati 22. listopada.

Alamut je originalno djelo Laibacha, koje se bavi pričom temeljenom na povijesnim događajima iz Perzije u 11. stoljeću, a simfonija je svjetsku premijeru doživjela u rujnu prošle godine na ljubljanskom festivalu. Temeljen na povijesnim događajima, kako ih je u svojoj knjizi opisao slovenski književnik Vladimir Bartol, središnji lik u Alamutu je heretik Hasan ibn Saba, karizmatični vjerski i politički vođa Ismaelita i osnivač misteriozne islamske sekte Asasina. 

"U Laibachovom Alamutu ideje radikalnog političkog i religijskog nihilizma isprepliću se s klasičnom perzijskom poezijom Omara Khajama, senzualni stihovi pjesnikinje Mahsati Ganjavi stapaju se s minimalističkim zvučnim bojama temeljenim na iranskoj tradiciji, a ibn Sabov pakleni mehanizam odjekuje industrijskim principom orkestra uz jedinstveni zvuk Laibacha", javljaju iz agencije LAA.

Pokušavaju djelo predstaviti i u Iranu

Laibach već duže vrijeme pokušava predstaviti to djelo i u Iranu, s Teheranskim simfonijskim orkestrom u dvorani Vahdat u Teheranu, no epidemija covida i pooštrena međunarodna politička situacija u posljednje dvije godine onemogućila je tu prezentaciju ili usporila pregovore. 

Projekt je Laibach stvorio uz pomoć engleske neprofitne organizacije a/political te u suradnji s iranskim skladateljima i drugim suradnicima. 

Pojedinim dijelovima kompozicije pridonijeli su Idin Samimi Mofakham i Nima Atrkar Rowshan, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije dirigira iranski dirigent Navid Gohari, a među izvođačima je i teheranski mješoviti zbor Human Voice Ensemble. Osim njih, u realizaciju projekta uključeni su ženski zbor Gallina, Disharmonična kohorta, odnosno harmonikaški orkestar AccordiOna, te članovi grupe Laibach.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.