Keksplaining: Jedina greška Kraša je što se uopće upuštao u ovu kampanju

Foto: Index

U ŽELJI da bude u skladu s civilizacijskim tekovinama, Kraš je odlučio modernizirati jedan od svojih legendarnih proizvoda i učiniti ga keksom novih progresivnih generacija. Kao što ste vjerojatno već i pročitali, radi se o keksu Domaćica koji su osuvremenili tako što su uz naziv keksa dodali i neka druga zanimanja koja žene mogu raditi... Uz to što su domaćice.

I premda je namjera dobra, lako je predvidjeti kako je sve završilo jer ako ste na internetu u posljednjih desetak godina proveli samo pet minuta, jasno vam je da je ovo magnet za bijesne komentare svih onih koji su do trenutka ove kampanje živjeli mirni suživot s keksom koji je jednostavno postojao. Nije im sugerirao što mogu, što trebaju, koliko vrijede niti se trudio izboriti za prava žena i opravdati svoj naziv.

Bio je to jedan običan keks.

Ovo je čisti keksplaining

A onda je keks postao promicatelj nazadnih ideja. Preko noći keks je u očima istih tih progresivnih mladih ljudi postao nešto kao biskvitno-čokoladna verzija kardinala Alojzija Stepinca koja ženama poručuje gdje im je mjesto i da mogu biti sve što žele dok god su i domaćice.

A to je jedno veliko "ne" jer što keks uopće ima poručivati ženama i objašnjavati im što mogu i trebaju biti. To je čisti "keksplaining" i za takve pretpotopne gluposti u današnjim vremenima nema mjesta.

Svi su se uzjebali kao da su na kutiji keksa pronašli natpis "Domaćica & Pobožna, Stidljiva, Povučena i Zauzdanog jezika" ili "Domaćica & Bludnica koja će biti zgažena kao smeće na ulici".

Službeni keks patrijarhata

Realno, pokušali su, ali zajebali su se, a onaj ključni dio zajeba je to što su se u ovu kampanju uopće upuštali. Nije bitno čija je ovo ideja bila, ali jeste li ikad čuli da je bilo tko imao neki konkretan problem s nazivom keksa koji je - čini se tako - prisutan koliko i prave domaćice?

Da je netko na internetu pokrenuo jednu od onih smiješnih peticija u kojoj naziv keksa želi promijeniti u Znanstvenica ili Pravnica, vjerojatno bi bio ismijan zato što nam trati vrijeme nebuloznim woke akcijama jer koliko god ufurani u društvenomrežni aktivizam bili, nitko ni u najluđim snovima nije pomislio da je keks ono što je stajalo na putu do emancipacije.

Štoviše, kad netko izgovori "domaćica", mnogima prva asocijacija nije "žena koja se brine o domu", nego "onaj keks". Problem je to što su toga trebali biti svjesni i u Krašu.

A ako se već upuštate u te woke besmislice, morate se zapitati i koji je vaš problem s domaćicama? Ako netko odluči biti domaćica, to je njihovo pravo i nema tog keksa koji tu odluku može i smije dovoditi u pitanje.

Stvarno nije bilo potrebe ulaziti u ovo jer bez ikakvog suvislog razloga upuštate se u rasprave u kojima jednostavno ne možete pobijediti zato što ovaj tip besmislica postoji samo na društvenim mrežama i zbog njih svijet nikada nije postao bolji. Nitko nikada nije ni pomislio da je Domaćica službena slastica patrijarhata.

505 s crtom... Crtom čega?

To je kao da odjednom izbacite seriju bombona 505 s crtom, ali uz naziv dodate i "s crtom, ali ne crtom kokaina jer droga je zlo". U redu je, bombonu na koji smo svi zaboravili (iako si sasvim u redu, ali malo basic u današnjoj bogatoj ponudi slatkiša), stvarno nema potrebe opravdavati se. Nismo ni mislili da propagiraš narkotike.

Tako da... U redu je, keksu koji volimo, nema potrebe uključivati se u ovu borbu jer nitko nije ni mislio da žene želiš ograničiti u izboru karijere niti je od tebe očekivao da postaneš slatki borac za prava žena. Ostani to što jesi. Keks.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.