Karnevalsko ludilo: Hrvatskim gradovima vladaju maškare

VRIJEME je karnevala, u Opatiji, Rijeci, Zagrebu, Samoboru i Šibeniku su "pravi" gradonačelnici odavno smijenjeni, a ključeve grada preuzeli su "meštri od maškara".

Po 27. put Rijekom će prodefilirati najveća i najpoznatija karnevalska povorka

Riječki karneval jedan je od najslavnijih i najpoznatijih u regiji, a svake godine okupi više od 20 tisuća sudionika i stotine tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. U gradu se održavaju brojne karnevalske svečanosti, koncerti, izložbe, fešte, predstave i parade velikog broja alegorijskih kola i maski. Danas je tako na programu tradicionalni 19. po redu Maškarani auto Rally Pariz-Bakar i 14. po redu Dječja karnevalska povorka. 

Maskirali su se i u Opatiji gdje je prošlog vikenda održana Dječja povorka. I Opatijci, ali i gosti iz cijele Hrvatske i inozemstva pridružit će se Riječanima idući vikend. Naime, to je posljednji vikend karnevalskog ludila u koje će završiti na Valentinovo, svečanom 27. međunarodnom karnevalskom povorkom na gradskom Korzu.

"Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na Fašnik"

Princeza Sraka, Fiškal, Sudac i Princ Fašnik prošetali su jutros središtem Zagreba kako bi svoje susjede pozvali na 184. Samoborski fašnik. Maskirana povorka zabavljala je prolaznike, popila kavu na "špici" i dijelila promotivne materijale kojima je pozvala Zagrepčane da se maskiraju i dođu u Samobor.

Fašnik je zaštitni znak cijeloga Samobora, pa se maskiraju i ulice, trgovi pa i ugostiteljski objekti, a cijeli grad "diše" u znaku maski. U vrijeme Fašnika sve je dozvoljeno pa tada možete čuti i vidjeti što ljudi zaista misle, a što se inače ne usude reći.

Sljedeći se vikend, od 12. do 16. veljače, u Samoboru održava finalni fašnički program koji  završava u utorak, 16. veljače, tradicionalnim suđenjem Princu Fašniku uz spaljivanje lutke Princa Fašnika i vatromet.

I Šibenčani ključeve grada predali "meštru od maškara"

Ispred šibenske Gradske vijećnice podno katedrale sv. Jakova počele su šibenske pokladne svečanosti. Na svečanosti na kojoj su se između ostalog ključevi grada predali "meštru od maškara", okupili su dječji vrtići, zatonske i vrpoljačke glazbe, mažoretkinje, plesne udruge i brojni Šibenčani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.