Nije sve samo u glazbi: Evo zašto je Taylor Swift najveća zvijezda današnjice

Foto: Instagram

Ajmo jednostavno i u glavu, Taylor Swift je fantastična glazbena autorica i izvođačica. Svojim narativnim vještinama, već gotovo dva desetljeća privlači pozornost ogromnog broja publike i uspostavlja direktnu vezu i komunikacija sa slušateljima svoje glazbe. 

Dokazala je da ima nenadmašnu sposobnost pisanja pop pjesama prilagođenih radiju koje osvajaju publiku diljem svijeta. Swift je revolucionirala moderni pop žanr svojim zaraznim refrenima, motivirajućim tekstovima i optimističnom glazbom, što joj daje odliku jedne od najpopularnijih pop izvođača našeg vremena. Svaka njena pjesma ima klasičnu konstrukciju: kitica, refren, nova kitica, refren, prijelaz ili most i ponovi refren, dva puta.

Ništa bez talenta

Swift ima jedinstvenu glazbenu sposobnost kojoj nema premca u svijetu suvremenog popa, a njezine su skladbe jednako inventivne i zarazne. Dovoljno je da pjesmu čujete jednom i ona vam je tetovirana u pamćenju. Neprestano stvara pjesme koje potpuno zaokupljaju slušatelja, od zadivljujućih ritmova do zaraznih refrena i pametnih mostova.

Iako je njen bazični glazbeni stil country, vješto se prebacuje između mnogih žanrova, dajući svakoj svojoj pjesmi karakterističan i privlačan konačni zvuk. Također, njezini tekstovi su većinom autobiografski, obogaćuju dubinu njezinih pjesama poetskim stihovima koji emotivno angažiraju obožavatelje. Njena glazba nenadmašna je u svojoj fuziji emocija, originalnosti, upečatljivih refrena i besprijekornih žanrovskih spajanja.

Country glazba je u proteklih nekoliko desetljeća evoluirala iz vlastitih stereotipa: patetičnih ljubavnih tekstova, istih dosadnih aranžmana i melodija i instrumenata koji su strogo propisani. O promjeni te paradigme i fuziji s ostalim žanrovima, nekom drugom prilikom.

No najbolji primjer glazbenice koja je iskoristila country kao svoj izričaj je Norah Jones. Da, ona svira klavir, da, ona je kćer Ravija Shankara, i da, ona snima za Blue Note, možda najpoznatiju žanrovsku etiketu za jazz glazbu. Ali Norah je country melodiju preobukla u drugačije ruho, zadržavši sve najbolje od različitih žanrova.

Isto to vrijedi i za Taylor Swift. 

Mislite da bi jedan Chris Stapleton samo tako gostovao u pjesmi neke mlade ambiciozne djevojke? Naravno da ju je prepoznao kao jednu od svojih. Zato je i gostovao na novoj verziji I Bet You Think About Me, pjesmi koja je proglašena novom ženskom himnom o uobraženim muškarcima u rangu You're So Vain Carly Simon. 

Autentičnost i stihovi 

Taylor Swift razlikuje se od drugih pop zvijezda svojim pripovjedačkim vještinama i iskrenom povezanosti s publikom. Svojom glazbom dosljedno prenosi istinsku ranjivost ili želju za osvetom, za razliku od nekih drugih poznatih glazbenika, što svakoj njezinoj himni daje simpatičan smisao.

Također ima talent za evociranje živopisnih skica uznemirujućih sjećanja ili radosnih proslava koje dotiču osobna iskustva slušatelja. Mnogi slušatelji mogu pronaći vlastitu priču u njezinim pjesmama zbog njezina stila pisanja vođenog pričom. A tih slušatelja je svakim danom sve više.

Direktna komunikacija s publikom i izvan glazbenog žanra

Taylor Swift je poznata po svojoj sposobnosti povezivanja i razumijevanja svojih obožavatelja na emocionalnoj razini. Komunicirajući s njima na platformama poput Instagrama, Twittera i Tumblra, Swift odvaja vrijeme da upozna svoje obožavatelje. Korištenjem ovih platformi postaje pristupačnija, uključuje se u otvoreni dijalog sa svojim pratiteljima i daje im uvid u "pravu, skromnu" Swift koja leži ispod svih slavnih.

Ova strategija omogućuje njenim sljedbenicima da se povežu na zajedničkoj osnovi i emocionalnoj razini koja nadilazi same pjesme.

Stekla je značajan broj sljedbenika na društvenim mrežama koristeći promišljene komunikacijske metode. Redovito objavljuje sadržaj sa svojim pratiteljima, omogućavajući im pristup ekskluzivnim fotografijama koje se objavljuju samo na internetu, kao i snimkama i isječcima iza scene.

Taylor je prava pop pjevačica koja voli mišljenja svojih obožavatelja i radi na jačanju veze između obožavatelja i izvođača. Poznato je da razvija hashtagove za okupljanje svojih sljedbenika, dopuštajući sebi da se uključi u značajne razgovore s mnogo ljudi odjednom. I tko bi tako cool i popularan stavio status na Twitter profil: "Ja sam problem. Problem je u meni."

Brend i izvan glazbe

Taylor je zaslužna za stvaranje ideje o uspješnoj pop pjevačici zahvaljujući svojoj marketinškoj promišljenosti. Stvorila je snažan brend koji se proteže puno dalje od njezine glazbe. Radila je s mnogim različitim robnim markama i tvrtkama te je bila u reklamama diljem svijeta.

Ona je vješta u promoviranju same sebe, njegovanju veza s drugim slavnim osobama i održavanju svoje važnosti u današnjem medijskom okruženju koje se brzo razvija. Svojim imidžom brenda ona obožavateljima pokazuje kako to izgleda nadići predrasude i biti istinska umjetnica koja cijeni podršku svoje baze obožavatelja. Glumi u filmovima, sama režira svoje spotove (i to poprilično uspješno).

Ikona feminizma

Koliko su se žene raznih generacija i nacionalnosti prepoznale u njenim stihovima i pričama, govore rekordne brojke. Recimo, u ovom prilogu u gostovanju kod Fallonovog talk showa:

Taylor Swift je zbog spora sa svojom prvom glazbenom etiketom, Big Machine, učinila nešto što nitko nije očekivao: ponovno je snimila svoje albume, ali u novom modernijem aranžmanu, izdala je dva "nova" stara albuma, Fearless (Taylor's Version) i Red (Taylor's Version), 2021. Numera All Too Well (10 Minute Version) postala je najduža pjesma na vrhu Hot 100. Tim potezom je poslala jasnu poruku da je profesionalka s kojom nema šale.

Nakon što je prodala više od 200 milijuna albuma u fizičkom formatu (CD i vinil), Swift je postala jedna od najprodavanijih glazbenica svih vremena, žena s najviše streamova na Spotifyu i jedina izvođačica koja ima pet otvorenih albuma s više od milijun prodanih primjeraka u SAD-u.

Uvrštena je u razne liste kao što su Rolling Stoneov popis 100 najvećih tekstopisaca svih vremena, Billboardov popis najvećih izvođača svih vremena, Forbes Celebrity 100. Među njezinim priznanjima je 12 nagrada Grammy, uključujući tri nagrade za album godine, Primetime Emmy Award, 40 američkih glazbenih nagrada, 29 Billboard Music Awards, 12 nagrada Country Music Association Awards, tri nagrade IFPI Global Recording Artist of the Year i 98 Guinnessovih svjetskih rekorda.

Odlikovana titulama kao što su Umjetnik desetljeća i Žena desetljeća, Swift je zagovornica prava umjetnika i osnaživanja žena.

Stoga ne razmišljajte previše i probajte se dokopati ulaznica za njezinu turneju koja se seli u Europu u proljeće iduće, 2024. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.