Kako će izgledati predizborno sučeljavanje. Ovako mi to zamišljamo

Foto: Patrik Macek/Tomislav Miletic/Emica Elvedji/Neva Zganec/PIXSELL/Hina/Shutterstock/EPA

Namjera Zorana Milanovića da se kandidira na parlamentarnim izborima izazvala je kaos. SDP odjednom ima šansu osvojiti nešto, na ljevici se kalkuliraju odnosi moći, a HDZ angažira Vijetnamce kao podršku na društvenim mrežama. 

Tko god osvoji izbore, najvjerojatnije neće pretvoriti Hrvatsku u Lihtenštajn, jer bi se to nakon jednog Milanovićevog i dva Plenkovićeva mandata već dogodilo. Zbog toga je navijanje za mainstream uzaludno, osim ako od glasa imate osobne koristi - a u tom slučaju je pametnije glasati u tišini.

Ono što nam preostaje je ispeći kokice, upaliti televiziju i uživati u cirkusu. A cirkus bi, po svemu sudeći, morao biti spektakularan - predsjednik i premijer su od početka svoje tvrde kohabitacije proizveli ogromnu količinu bisera koji su već ušli u svakodnevni govor. Sada slijedi konačni okršaj: plameni jazavac protiv šmrkavca, komunistički gojenac protiv sina KOS-ovca, guslar protiv iskompleksiranog ljubomornog lažljivca… Ovakvu napetost ne postižu ni boksački mečevi teške kategorije.

Sukob bi trebao doseći svoj vrhunac na televizijskom predstavljanju kandidata. Mnogi su zaboravili sučeljavanje iz 2020. - naime, Andrej Plenković je tada odlučio ne pojaviti se, zbog čega nije došao Davor Bernardić, a nakon njega su odustali Miroslav Škoro i Božo Petrov. Tako je iz najvećih stranaka na HRT došla rezervna postava, i još su svi bili relativno pristojni.

To je s HDZ-ove strane vjerojatno bio strateški potez: poznato je da u Hrvatskoj mrtvaci pokazuju privrženost upravo toj stranci, a do kraja sučeljavanja je 90% gledatelja umrlo od dosade. 

Ove godine prijeti nam slična sudbina - Ustavni sud je ocijenio da je Milanović ipak pretjerao s cirkusom, a Peđa Grbin svog glavnog kandidata ne smije spominjati u kampanji. 

Kako će izgledati sučeljavanje?

Ipak, iz redakcijske kristalne kugle vidimo da sučeljavanje neće podbaciti. Zbog toga ekskluzivno donosimo transkript prijenosa.

Peđa Grbin namjestio je slušalicu u uhu.

“Svi ostali protukandidati su komunistički gojenci, plameni jazavci i nilski konji. Neka idu u vražju mater.”

“Gospodine Grbin, ali vi nikada niste govorili tako. Što se događa?” zbunjeno je pitao voditelj.

“Udbaški nasljednici, muzgavci, guslari…” Grbin je nastavio sve do isteka vremena.

Ivan Penava, kandidat Domovinskog pokreta, vidno se uvrijedio i tražio repliku. Voditelj mu je prepustio riječ.

“Peđa Grbin je Srbin”, počeo je repati Penava.

“Da, i?” još se više zbunio voditelj.

Penava je zastao i počeo buljiti u prazno. Shvatio je da Domovinski pokret osim toga nema ništa za reći, a to na televiziji može biti problematično. Ipak, nakon desetak sekundi neugodne tišine, shvatio je kako iskoristiti zadano vrijeme.

“Grbin priča na ćirilici. Ja to ništa ne razumijem”, pobjednički je uzviknuo.

Zoran Milanović je gledao sučeljavanje s kauča i smišljao novu porciju uvreda koju će njegov pomoćnik izgovoriti. Nažalost, prijenos od studija do televizora uvijek kasni tridesetak sekundi, tako da nije mogao pravovremeno davati upute - Grbin je morao sam smisliti nešto.

Budući da više nitko živ ne zna gdje je Milanović na političkom spektru, a svaki glas dobro dođe, Grbin je na svoju ruku odlučio udobrovoljiti Penavu. Zatražio je repliku na repliku, prisjetio se starih dana i zapjevao Čavoglave. Penava mu se pridružio. Taman kad su došli do “slušajte sad poruku od svetog Ilije”, vrijeme je isteklo. Voditelj je dao riječ kandidatu Mosta.

“Gospodine Grmoja, u kampanji ste najavili da ćete poslati vojsku na granicu, ograničiti uvoz radne snage i potaknuti demografsku obnovu. Kako to mislite izvesti?”

“Vrlo jednostavno. Izbacit ćemo sve Nepalce iz države, a kad netko pokuša naručiti dostavu, na ekranu će pisati “jebi se!””

Andrej Plenković, kandidat HDZ-a, držao se mirno - tek je na spomen vojske blago problijedio i zamolio voditelja da mu donese sok od cikle. Nakon što je otpio gutljaj, boja mu se vratila u obraze, pa je počeo pričati sve što priča svaki dan na televiziji.

“Stabilnost, Europska unija, povećanje plaća, domovina, obiteljske vrijed-nos-ti…”

Nakon tridesetak sekundi umjerenog i proeuropskog govora Plenković je počeo tiho hrkati - ostali su već bili u dubokom snu, a iz noćne more HDZ-a ionako se nemoguće probuditi. Voditelj je uspio trgnuti jedino zadnju kandidatkinju, Sandru Benčić.

“Zalagat ću se za ekološke promjene, rodnu ravnopravnost i društvenu pravednost. Kao što smo najavili, u nekim izbornim jedinicama planiramo ući u točkastu koaliciju sa SDP-om…”

“Replika, REPLIKA!!!” viknuo je Grbin s drugog kraja studija.

Zoran Milanović je, zajedno sa cijelom državom, zaspao tijekom Plenkovićevog govora. Namjestio je alarm na kraj isteka vremena, ali nije uračunao kašnjenje u prijenosu - zbog toga je na njegovom ekranu AP još uvijek trkeljao o EU fondovima i NATO paktu.

“Vi ste komunjare, srbočetnici i mrzitelji svega hrvatskog. Crkli dabogda!” iznio je repliku Grbin. Voditelj je bezuspješno pokušao smiriti situaciju.

“Ali gospodine Grbin, nisu li Možemo vaši potencijalni koalicijski partneri? Zašto ih sada vrijeđate?” 

“Udbaški drukeri, bijednici, herojski zečevi, kumrovečki podrepi…”, nastavio je predstavnik SDP-a. Sandra Benčić počela je tiho plakati, a Milanović konačno shvatio grešku u tajmingu.

“Peđa, glupane, je li moguće da u cijelom SDP-u nitko ne zna sastaviti dvije rečenice bez mene? Jeste li stvarno toliko nesposobni?” urlao je Grbin u studiju. U slušalici je na kraju čuo kako Milanović razbija daljinski u zid.

“Odlično pitanje!” rekao je voditelj.

U tom trenutku se rasplakao i Grbin. Plenković je mrmljao u bradu nešto o stabilnosti, Grmoja radio program prekvalifikacije nepalskih radnika u šerpe, a Penava rješavao kvadratnu jednadžbu s krvnim zrncima. Sve je bilo spremno za odjavnu špicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.