Joan Collins: Abortirala sam u 27. godini. Dijete bi mi tada uništilo karijeru

Foto: Profimedia

U 90. godini Joan Collins je odlučila progovoriti o Hollywoodu i seksizmu. "Hollywood se jako promijenio jer su ga uglavnom preuzele korporacije, a korporacije su te koje sada prave filmove. Svaki film ima neku poruku, a meni je dosta poruka", izjavila je za New York Post.

Otišla je pogledati ljetni megahit s Margot Robbie, Barbie, koji je posvećen ženskom osnaživanju. "Mislim da je Robbie sjajna i da su svi glumci bili dobri, ali nisam bila oduševljena. No, ipak, vremena su se promijenila... To je ono što mladi danas žele, pretpostavljam."

Borba protiv seksualnih napada

U svojim memoarima Behind the Shoulder Pads Collins opisuje kako se borila protiv seksualnih napada filmskih izvođača nakon što ju je Marilyn Monroe upozorila na holivudske vukove – a posebno je istaknula Daryla Zanucka, tada potpredsjednika produkcije u 20th Century Foxu.

Nekoliko dana kasnije, piše Collins, Zanuck napada. "Udišući dim cigare preko puta mene, prosiktao je: 'Nisi imala nikoga dok nisi našla mene, dušo. Ja sam najveći i najbolji i mogu cijelu noć.' Bila sam toliko šokirana, pa sam samo otrčala natrag na set", navodi glumica.

Abortus u 27. godini

Zvijezda također piše o pobačaju u dobi od 26 godina nakon što je zatrudnjela s tadašnjim zaručnikom Warrenom Beattyjem. Prisjeća se trenutka kada je tu vijest priopćila Beattyju. "'Trudna?' upitao je zbunjenim glasom malog dječaka. 'Kako se to dogodilo?'" piše ona.

"Batlerovo je. Ili je možda u pitanju bezgrešno začeće", rekla sam sarkastično. 'Ovo je strašno', rekao je." Collins jasno daje do znanja da njezina karijera ne bi opstala da je rodila dijete. Ona napominje da su rane 1960-e bile "mračni dani za žene i djevojke".

Abortus je tada bio praktički posvuda protuzakonit. U strahu da će završiti loše u skrivenoj klinici, Beatty ju je otpratio do bivšeg kirurga u New Jersey. Ujutro kada je zahvat bio zakazan, Collins je pokušala odustati od njega.

Troje djece

Ali 23-godišnji Beatty, čija je karijera tek bila krenula, rekao joj je: "Dušo, ne možemo. Ne možemo to učiniti... Dijete bi nam sada oboma uništilo karijere. Znaš da bi." Glumica kaže da je "vrištala od bijesa" u lipnju 2022. kada je Vrhovni sud SAD-a eliminirao ustavno pravo na pobačaj.

Collins je potom dobila troje djece, Taru i Sachu Newley, sa svojim drugim suprugom, glumcem i skladateljem Anthonyjem Newleyem, i Katy, s trećim mužem, Ronom Kassom, kao i četvero unučadi. "Da sam imala dijete u 20-ima, ne bih imala karijeru", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.