Istinska umjetnost pripreme espresso kave

Foto: Press

Ako ste pomislili kako je priprema espresso kave samo pritisak na gumb café aparata, grdno ste se prevarili. Ako ste pak pomislili da je svaka kava koja iscuri iz café aparata ista bez obzira na sve, to je još jedna pogreška. Iza pripreme espresso kave zapravo se krije prava umjetnost usklađivanja svih elemenata, od odabira vrste kave do precizno odrađenog postupka pripreme, a sve u cilju dobivanja savršenog okusa kave šalici.

Toreffazione Goriziana, pržionica kave iz Gorice u Italiji, o kojoj se već pisalo, uz prženje i pakiranje kave različitih formata u sklopu asortimana usluga koje nudi, ističe svoj mali istraživački laboratorij IBL - Italian Barista Lab. Još 2015. u toj su talijanskoj tvornici kave odlučili svoje bogato znanje u pripremi idealne espresso kave prenijeti baristama ne samo u Italiji, već i u ovom području Europe. Danas, kroz razne tečajeve koje organiziraju u svom malom laboratoriju uče bariste vještinama pripreme savršenog espressa i to od nule – od odabira i analize sirove kave, rada s aparatom za espresso, savršenog tempiranja vremena kontakta kave i vode, mjerenja gramaže, latte art i naravno, čišćenje i održavanje aparata i radne površine.

Trenutno IBL nudi četiri profesionalna edukacijska tečaja – početni tečaj MAKING COFFEE, tečaj s korištenjem mlijeka u pripremi kave odnosno LATTE ART, stručni prošireni tečaj BARISTA 360° te tečaj o alternativama ekstarkcije kave s praktičnim vježbama BREWING DAY. 

Italian Barista Lab – čudotvorno mjesto za učenje o pripremi savršenog espressa

IBL - Italian Barista Lab u odličnim je rukama, jer voditelj i supervisor obuke u IBL laboratoriju je trener za bariste, talijanski stručnjak Ivo Filigi, manager kvalitete u Toreffazione Goriziana.

Da bi se netko bavio ovim poslom prvenstveno mora gajiti ljubavi prema kavi, i Ivo je istinski coffee lover. Svome poslu pristupa temeljito i svoju strast i ljubav prema ovoj umjetnosti, jer priprema kave to zaista i jest, kao i cijeli know how, prenosi polaznicima organiziranih tečajeva vrlo detaljno i organizirano, sa željom da svoj sada mali laboratorij postepeno pretvori u najvažnije mjesto za analizu kave kao i mjesto s potpunom uslugom za stjecanje znanja o procesu  pripreme espresso kave na ovom području.

"Ne mogu reći da smo novi u ovome poslu kao ni potpuno novi na tržištu, jer već smo prepoznati kao 1 od 10 najvažnijijh škola o kavi u Europi. Kontinuirano rastemo i vrlo smo sretni da smo došli do ovog trenutka kao i do pozicije na kojoj se sada nalazimo, a u tako kratkome roku. Cilj nam je svoje znanje i vještine i dalje dijeliti i postati najvažnije mjesto za stjecanje znanja o pripremi  kavi u regiji." – govori nam Ivo Filigi.

Foto: Ivo Filigi, supervisor obuke u IBL-u i manager kvalitete u Torrefazione Goriziana

"Do sada smo podijelili preko 680 različitih certifikata. Jako puno ulažemo u rast i razvoj našeg laboratorija. I sam, iako stručnjak za kvalitetu u tvornici, u principu sam učenik koji kontinuiranio uči o svim aspektima ovog posla i novostima u procesu pripreme kave. Želio bih i ostallim kavoljupcima omogućiti da omiljeni napitak u njihovoj šalici bude zaista vrhunski i zato ovdje u IBL-u bariste učimo kako razdijeliti dobar od lošeg proizvoda, jer vizualno se to ne mora zamijetiti. Važno je da kava koju nude svojim klijentima bude pripremljena na najbolji mogući način i da to ne bude ništa manje od vrhunskog okusa." – ističe Ivo.

Kao jednu od najvažnijih karika u pripremi espresso kave Ivo ističe kako oprema uvijek mora biti potpuno čista. Prilikom pripreme espressa i samu ručku aparata, a posebno dio aparata kroz koji prolazi voda treba dobro očistiti. Čistoća je prvi preduvjet za pripremu espressa. Taj element, iako se laicima čini banalan u cijelom procesu pripreme kave, Ivo posebno naglašava tijekom stručnih tečajeva koji se organiziraju u IBL-u.

Jedan dan učenja o pripremi idealnog espressa

Da sve ovo nisu same bajke ispričane o nekom laboratoriju za analizu kave u Italiji uvjerila se ekipa iz tvrtke Lovin d.o.o. iz Zagreba, koja je, s obzirom na slogan Svijet kave kojim se u Lovinu ponosno diče, pohađala jedan takav tečaj o pripremi kave. Upravo je Ivo Filigi u organizaciji IBL-a zagrebačkoj ekipi predstavio početni tečaj procesa pripreme espresso kave, od odabira vrste kave do savršenog tempiranja vremena kontakta kave i vode, granulacije odnosno finoće mljevenja kave, mjerenja gramaže kave za pripremu espresso, održavanja opreme i sl.. Predstavio je i Latte Art - umjetnost pripreme kave s mlijekom, a ekipa je radila i uživala.

"Nismo obična prodavaonica kave, smatramo se malim svijetom kave jer sve potrebno za pripremu kave bilo u ugostiteljstvu bilo kod kuće, može se pronaći kod nas u Lovinu. Zato nam je iznimno bitno da i naši djelatnici upoznaju cijeli proces pripreme espresso kave. Tako će i klijenti znati da su u sigurnim rukama kada im nudimo kavu ili opremu za pripremu kave. Ističemo se brigom oko klijenata, smatramo da je to naša velika prednost i želimo zadržati tu  razinu kvalitete" – istaknuo je direktor tvrtke Lovin d.o.o. Ivan Lovinčić.

"Stvarno sam sretan da mi je omogućeno jedno ovakvo iskustvo. Osobno sam godinama radio u ugostiteljstvu i mogu reći da sam sada dobio neke konkretne smjernice vezane za vrhunsku pripremu espresso kave, iz neke druge perspektive. Čovjek ostane iznenađen kako samo promjena jednog parametra u cijelom nprocesu pripreme epresso kave može bitno utjecati na kvalitetu konačnog proizvoda, tj. kave koja u šalici dolazi na naš stol. Stečeno znanje uvelike će mi pomoći da klijentima profesionalno predstavim naš cjelokupni asortiman kave – od same kave, koju vrstu kave i format preporučiti, ukratko kako će klijent dobiti samo vrhunski konačni proizvod." – rekao nam je Marko Hartek, prodajni predstavnik u Lovin d.o.o.

Foto: Marko Hartek na tečaju u IBL-u

Dok laboratorij IBL – Italian Barista Lab radi na tome da bariste iz regije nauči odabiru i pripremi najbolje moguće kave, od Lovina očekujemo isto tako najbolje espresso okuse na policama ili online trgovini – dostupne i spremne da u njima konstantno uživamo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.