HGSS za Index o spašavanju rodilje s Paklenice: Postojala je opasnost da iskrvari

Foto: HGSS

JUČER je na društvenim mrežama Hrvatske gorske službe spašavanja objavljeno da je mlada strankinja rodila djevojčicu u Lugarnici u Nacionalnom parku Paklenica, a sada nam je pročelnik HGSS-a Marko Rakovac opisao kako je cijela akcija izgledala na terenu.

"Oko 14:50 je zaprimljena dojava da je osobi na području Lugarnice pozlilo, a s obzirom na to da HGSS tijekom turističke sezone cijelo vrijeme dežura u Nacionalnom parku Paklenica, naš dežurni tim spasioca se uputio prema mjestu događaja. Do tog mjesta ima otprilike sat i pol normalnog hoda, no, naravno, mi smo se trudili doći i prije. Ubrzo nakon toga dobili smo informaciju da ipak nije riječ o tome da je osobi zlo, nego da se radi o porodu", rekao je Rakovac za Index.

"U tom trenu smo odmah angažirali i hitnu pomoć i pozvali helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, s našim timom unutra, da čim prije interveniramo s obzirom na to da se radi o hitnom stanju, odnosno porodu. Bila je velika opasnost da osoba iskrvari. Dakle, nesvakidašnja je pojava porod u prirodi, na nepristupačnom području, i imali smo sreće što su u našem timu bile anesteziologinja i ginekologinja. Nije moglo biti bolje od toga", dodao je.

Osim njih u timu je bilo šest GSS-ovaca, djelatnici Nacionalnog parka Paklenica, rendžeri i ljudi koju su se zatekli tamo, odnosno planinari. "A svi oni su pomogli da se osoba sigurno spusti dolje. Kad su oni došli na lokaciju, osoba je bila u tom čvrstom objektu, zatečena kako leži, a dijete je još bilo povezano s majkom preko pupčane vrpce. Porod se dogodio sam od sebe i sva je sreća da je uspješno protekao", nastavio je Rakovac.

Porodila se u WC-u

"Naše doktorice su kvalitetno zbrinule osobu i dijete, pripremile ih za transport i održavale njihove vitalne funkcije. S obzirom na to da helikopter u tom trenu još nije sletio u kanjon i da nije baš ni jednostavno sletjeti u kanjon, mi smo opozvali helikoptersku akciju i zaključili da ćemo zemaljskim putem brže doći do bolnice u Zadru", rekao je.

"Oko 18:20 gospođa je predana djelatnicima bolnice u Zadru, a srećom su i ona i beba dobro. To je bila jedna nesvakidašnja akcija za nas GSS-ovce", zaključio je Rakovac.

Ranije su anesteziologinja Anela Ušanović i ginekologinja Dora Perinčić, koje su kao članice HMP-a svjedočile ovome trenutku, otkrile neke detalje o akciji spašavanja rodilje. Ušanović je rekla kako ovo nije bila rutinska intervencija i da nikad nije sudjelovala u ovakvom zahvatu. "Mogu reći da smo svi skupa imali sreće da sam danas bila u sklopu dežurne ekipe, da smo se prvi našli na mjestu događaja", rekla je za RTL.

"Porod je, kad smo došli, bio u zadnjoj fazi. Porodila se sama u WC-u u Lugarnici. Mi smo priskočili sa svom medicinskom opremom i krenuli u zbrinjavanje. Imali smo sreće što smo u blizini imali dodatne pomoći od GSS-a. Došla je ginekologinja koja je i meni olakšala pomoć", dodala je Ušanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.