Gdje domaće nema cijenu, samo emociju

Foto: PR, Domagoj Sever (Arhiva TZ VSŽ)

Ako želite osjetiti dušu istoka Hrvatske, sjednite u Iloku na Principovcu podno stoljetnih trsova traminca i pustite pogled da klizi preko moćnog Dunava. U čaši miris ruže, meda i voća, a u srcu onaj osjećaj da ste na mjestu gdje vino nije samo piće, nego način života. Traminac ovdje nije tek sorta, već legenda kojom se nazdravljalo na krunidbi kraljice Elizabete II.i koja je nagrađivana diljem svijeta, a u Srijemu i dalje jednostavno "naš“.

Vino s dušom

Iločki vinogradi, padine Fruške gore i put koji vodi od Radoša pa sve do središta Iloka čine vinsku cestu kojom se ne prolazi žurno. Svaka čaša, bilo da je riječ o graševini, pinotu sivom, merlotu ili frankovki, nosi otisak vinara koji ju je stvorio. Neki dodaju dašak tradicije, drugi hrabro eksperimentiraju, ali svima je zajedničko – vino kao emocija, kao rukopis zemlje i ruku koje je njeguju.

Foto: Domagoj Sever (Arhiva TZ VSŽ)

Gurmanski raj

Srijem i Slavonija znaju nahraniti, ali i raznježiti nepce. Na stolu se redaju kulen, čvarci, kobasice, bećarska satrica… A kad krene glavno – fiš paprikaš, čobanac, šaran "na pijano“, pohani som ili smuđ u vrhnju – nestaje svaka dilema zašto se ovdje ostaje satima za stolom. Jela su izdašna, mirisna, začinjena toplinom domaćinstva. A deserti? Od salenjaka i rezanaca s makom do profinjenih slastica, sve je to slatka čarolija.

Foto: Davorin Krešić (Arhiva TZ VSŽ)

Okusi Srijema i Slavonije

Projekt "Okusi Srijema i Slavonije“ povezuje domaćinstva, restorane i hotele u jedinstvenu priču. Svaki od njih na svoj način interpretira tradicijska jela – bilo da je riječ o tačcima s pekmezom, srijemskoj gužvari ili šokačkom odresku. U svakom kraju Vukovarsko-srijemske županije dočekat će vas jednako – širokim osmijehom i punim stolom.

Foto: Franjo Škegro (Arhiva TZ VSŽ)

Aktivno i opušteno

Ovdje se i vino i hrana najbolje doživljavaju polako. Biciklom kroz vinograde, šetnjom uz Dunav ili na terasi restorana dok se sunce spušta iza ravnica. Tempo se bira sam, jer ovdje nema žurbe – samo užitak u svakom gutljaju i svakom zalogaju.

Foto: Ana Pinjuh (Arhiva TZ VSŽ)

Gdje emocija postaje okus

U Vukovarsko-srijemskoj županiji eno-gastronomija je puno više od ponude. To je način kako se ovdje živi i da se gost osjeti domaćim. Jer ovdje vrijedi osnovno pravilo: gdje domaće nema cijenu, samo emociju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.