FOTO Ovako danas izgleda stara žičara Sljeme

Foto: Index

SUNČANU srijedu iskoristili smo za izlet na Sljeme, a dok je u Zagrebu rano jutros bilo oko nule, temperatura je na vrhu Medvednice bila nekoliko stupnjeva viša. Poželite li se popeti na vrh žičarom, koštat će vas to 5 eura u jednom smjeru ako ste iz Zagreba, odnosno 10 za sve ostale.

Inače, nova Sljemenska žičara službeno je otvorena 8. studenog 2020. godine, no mnogi od vas sigurno znaju, a možda se i sjećaju stare žičare čija je izgradnja započela 1962. godine, a završila iduće godine. Tome je prethodilo oko pet godina pripreme za gradnju, uključujući sječu šume, uređenje prostora za objekte i stupove i sličnih radova.

Povezivala je donju stanicu, koja se nalazila u kvartu Gračani, gdje je i nova, u mjestu Dolje, s gornjom stanicom na samom vrhu Sljemena, tek nešto niže od zadnje postaje nove žičare.

Prošle godine prošlo je 60 godina od otvorenja

Stara žičara je puštena u promet 27. srpnja 1963., a za promet je službeno zatvorena 1. srpnja 2007. godine, nakon kvara na elektromotoru ranije u lipnju, za koji je procijenjeno da je neisplativ za saniranje. Imala je prometnu dužinu od 4017 metara, a visinska razlika perona donje i gornje stanice bila je 670 metara. Donja postaja se nalazila na 330 metara nadmorske visine, a gornja na 1000.

Po dužini trase, a s jednim pogonom, sljemenska je žičara bila najduže postrojenje svoje vrste u Europi. Imala je 13 stupova, visine od 7 do 40 metara. Žičara je imala 90 kabina za po četiri osobe. Brzina vožnje bila je 3 m/s, a vožnja od početka do kraja je trajala 23 minute. Cijena vožnje pod zadnje iznosila je 11 kuna.

 

Kabina više nema

Objekti stare žičare još su uvijek na istom mjestu, no kabine su prodane i sada su ukras po raznim dvorištima, preuređene u prikolice, ali i prenamijenjene za kućice kao atrakcija za fotografiranje na raznim festivalima. No, sad su tu nove kabine nove sljemenske žičare.

Ako uhvatite slobodno ovih dana, Sljeme je dobra ideja, s obzirom na suho vrijeme i temperaturu. Sutra prijepodne bit će pretežno sunčano, poslijepodne naoblačenje sa slabim vjetrom i temperaturom zraka čak do 9 stupnjeva, pa imate priliku dobro protegnuti noge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.