Fotke na društvenim mrežama o vama otkrivaju i više nego što biste htjeli

Foto: Instagram

DRUŠTVENE mreže su danas dio naše svakodnevice, a većina ljudi ima otvoren profil barem na jednoj od njih. No, jeste li znali da sadržaj koji objavljujete na njima puno govori o vama?

Za Daily Mail psihologinja Elena Tuorini iz jedne klinike u Londonu otkrila je da fotke koje dijelimo na društvenim mrežama pokazuju "najbolje aspekte našeg života i verziju nas samih koju mi smatramo najsavršenijom". 

Evo koje su najčešće objavljivane fotke i što one govore o vama. 

Selfieji

Budimo realni: nitko ne želi objaviti loš selfie, stoga je oko njih potrebno puno posla: savršena šminka, dobro osvjetljenje i pravi kut snimanja. Nakon toga ćemo ih nerijetko urediti i kojim filterom. Lynn Morrison, marketinška stručnjakinja, objasnila je što poručuju osobe koje vole objavljivati selfieje. 

"Selfieji uvijek govore: ja sam pametna, spontana i živim najbolji život. Moja šminka je sasvim slučajno savršena", tvrdi Lynn. 

Pejzaži i znamenitosti

Svi poznajemo nekog tko, kad je na putu, ima potrebu pokazati sve što je vidio i doživio. Lynn smatra da takve osobe traže potvrdu. 

"Ovakve fotke najbolje ističu nečiji društveni i financijski status. Dok drugi crnče na poslu, vi objavljujete fotke sa sunčane plaže koje moraju izazvati barem malo zavisti", kaže ona. 

Akcijske fotke

Još jedan klasik koji često viđamo na društvenim mrežama: fotke na kojima radite nešto uzbudljivo. Bez obzira na to radi li se o planinarenju, vožnji jet-skija ili nečemu trećem, ove fotke pokazuju vašu avanturističku stranu, no i one govore da vam treba potvrda. 

"Problem nastaje kad iz toga crpite dokaze za vlastitu vrijednost. Nije dobro ako vam samopouzdanje ovisi o broju lajkova koje ste prikupili", ističe Lynn. 

Postignuća

Osobe koje se na društvenim mrežama hvale svoji dostignućima, poput istrčanog maratona ili položenog ispita, traže nagradu, makar samo u broju lajkova. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.