Fotka srpske i hrvatske misice stara 90 godina postala hit na društvenim mrežama

Foto: Wenn/Instagram

POSLJEDNJIH dana na društvenim je mrežama hit fotografija Miss Srbije i Miss Hrvatske koja je navodno nastala prije nešto više od 90 godina, otprilike u doba Kraljevine SHS. 

Fotografiju je najprije podijelila srpska glumica Ljiljana Blagojević i stvorila viralni hit. Srpski Blic piše da je fotografija nastala tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća, a u Beogradu je bila izložena prije nekih godinu dana, u sklopu putujuće izložbe "Gradovi u pokretu - postotomansko nasljeđe".

Fotografija srpske i hrvatske misice samo je jedna od fotografija koje su zabilježili fotoreporteri tijekom 1920-ih i 1930-ih godina u Beogradu, Istanbulu, Sarajevu i Ankari, a u sklopu izložbe našla se zahvaljujući organizatorici, prof. dr Nataši Mišković, koja je skupljala materijale iz jugoslovenskih i turskih dnevnih listova.

Međutim, trebalo je proći godinu dana da društvene mreže pridaju pozornost fotografiji. Po komentarima se čini da je mnogima najviše za oko zapelo to što je natpis na lenti hrvatske misice na ćirilici.

"A Hrvatska piše ćirilicom. Wtf?", "Ako nam je 90 godina trebalo da dotaknemo dno i u moralnom (a ova slika jest dokaz moralnog posrnuća) i svakom drugom smislu, valjda će nam narednih 90 biti dovoljno da se iščupamo iz ovog gliba. Neka ravnoteža mora se uspostaviti...", "Ženstvenost se i nije promijenila. Osmijeh i bijelo lice... Ali sve ostalo jest itekako...", "Bilo bi divno da i današnja ljepota ovako izgleda... A ne ovako potpuno banalizirana... Srozana u svakom smislu...", bili su samo neki od komentara.

Bilo je i onih koji su posumnjali u navedeno vremensko razdoblje. "A kako je moguće ovo prije 90 godina kad nije bilo takvih teritorijalnih jedinica? Možda je to već doba druge Jugoslavije?", upitao se jedan komentator.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.