Film o bosanskim Beatlesima se dugo snima jer se radi raspušteno

BLIŽI se 15. Sarajevo film festival, treći u nizu za kojega se očekivalo da će ga otvoriti film Pjera Žalice o Saši Lošiću i Plavom orkestru, ali neće jer film ni nakon niza godina nije gotov. Realizatori filma su u posljednje dvije i pol godine od državnog fonda za kinematografiju prvo uzeli novac za dokumentarni, a potom za igrani film. Tako se priča o dokumentarno-igranom filmu koji govori o Plavom orkestru u Sarajevu 80-ih godina.

U filmu se pojavljuju Stjepan Mesić, Severina, Hus i Goran Bregović

Dok je Žalica pisao scenarija za igrani dio filma koji, kako kaže, podsjeća na britansku komediju "Skidajte se do kraja", Plavi orkestar se opet okupio i napravio malu turneju od Ljubljane do Beograda prošloga proljeća. "Meni je njegov život i njegov karakter, koji je vrlo specifičan i filmski, izuzetno zanimljiv. Saša je vrlo osjetljiv, emotivan, tih i plah čovjek koji jako voli svoju privatnost, a s druge strane ga nešto stalno vuče u javnost", ispričao je Pjer za Globus, a Lošić je također ravnopravni autor filma.

"Radimo malo raspušteno jer se meni čini da je to jedini način da u ovakvom filmu zadržimo spontanost, direktnost i toplinu", objasnio je Žalica zašto snimanje traje tako dugo. Pored priče o Plavom orkestru, film sadrži iskustva i dojmove poznatih osoba, njihove prioritete u to vrijeme i generacijske teme. O tome progovaraju sadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, Goran Bregović, Severina, bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, Bajaga, Hus, Miljenko Jergović, Rambo Amadeus i brojni drugi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.