Emmanuel Macron o Jane Birkin: Utjelovila je slobodu, bila je francuska ikona

Foto: EPA

PJEVAČICA i glumica Jane Birkin umrla je u dobi od 76 godina. Englesko-francusku zvijezdu, koja je inspirirala dizajnersku torbicu Hermès Birkin, u njezinom je domu u Parizu pronašao njegovatelj.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron na društvenim se mrežama oprostio od Birkin.

"Zato što je utjelovila slobodu, zato što je pjevala najljepše riječi našeg jezika, Jane Birkin je francuska ikona. Potpuna umjetnica, glas joj je bio sladak kao što su njezini angažmani bili vatreni. Ona nam u nasljedstvu ostavlja melodije i slike koje nas nikada neće napustiti", napisao je na Twitteru.

Bila je u vezi s jednim od najvećih kantautora francuske šansone

Rođena je u Londonu kao kći Davida Birkina, kapetana Britanske kraljevske ratne mornarice, i glumice Judy Campbell. Birkin je svoju karijeru započela kao glumica. 

Prvi uspjeh doživjela je u filmu Michelangela Antonionija Blow Up, a međunarodnu pozornost privukla je vezom na ekranu i izvan njega sa Sergeom Gainsbourgom, jednim od najvećih kantautora francuske šansone. 

U vrijeme najveće slave, 1970-ih, bila je svjetska modna ikona pa je luksuzni brend Hermès po njoj nazvao svoju danas najpoznatiju torbicu - Hermès Birkin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.