Droga, alkohol, PTSP... Kako su propadale Disneyjeve zvijezde

Foto: IMDB/YouTube/Press/Instagram/EPA

DEMI LOVATO nije prva bivša Disneyjeva zvijezda koja je pokleknula pod teretom slave s kojom se susrela još u djetinjstvu.

Demi se probila ulogom u dječjem TV showu Barney and Friends, a nakon toga ju je Disney uzeo pod svoje. Glumila je lik Charlotte Adams u seriji As The Bell Rings, zatim u Sonny with Chance te u filmu Camp Rock, u kojem je kroz lik pjevačice u usponu pokazala svoje izvanredne glasovne mogućnosti. 

Nakon toga je nanizala brojne hitove i albume, a postala je i članica žirija popularnog talent showa X Factor. Lovato nikad nije skrivala da ima problema sa psihičkim zdravljem te da se bori s ovisnošću. Govorila je o vršnjačkom zlostavljanju koje je proživjela, bipolarnom poremećaju s kojim se bori niz godina te o ovisnosti o alkoholu i raznim drogama zbog čega se 2010. godine prijavila u rehabilitacijsku kliniku.

Šest godina je bila čista, a zatim je najnovijom pjesmom Sober otkrila da se ponovno vratila starim porocima. 

Tijekom svoje karijere surađivala je s brojnim drugim Disneyjevim zvijezdama, od kojih su se mnogi i sami borili s unutarnjim demonima.

Lindsay Lohan

Lindsay Lohan kao da je postala sinonim za propale dječje zvijezde Hollywooda. Ona je svoju glumačku karijeru počela sa samo 10 godina u sapunici Another World, a njen diznijevski put počeo je sa samo 11 godina, 1998. u Zamki za roditelje, gdje je glumila sestre blizanke Annie i Hallie. 2003. godine glumila je u Freaky Friday uz Jamie Lee Curtis, a 2005. u filmu Herbie: Fully Loaded. Cijelo to vrijeme se, poput većine Disneyjevih talenata, bavila i glazbom.

Lohan u javnosti često opisuju kao "problematičnu". Njena ovisnost o drogama, alkoholu i seksu oduvijek je bila javna tajna, a sve je potvrđeno kad se 2007. godine prvi put prijavila u rehabilitacijsku kliniku. Nekoliko puta je uhićena zbog vožnje u pijanom i drogiranom stanju, a zbog izbjegavanja redovitih kontrola, neko je vrijeme provela i u zatvoru. 

2013. je ponovno završila na rehabilitaciji, nakon čega je izjavila da je odlučila svoju karijeru vratiti na pravi put. 2017. godine prešla je na islam.

Zac Efron

Omiljeni holivudski dečko Zac Efron početkom 2013. godine završio je na rehabilitaciji zbog ovisnosti o alkoholu i kokainu, što je mnoge šokiralo jer je on u javnosti uvijek ostavljao dojam mirnog dečka koji ne upada u previše problema. Ovaj danas 31-godišnjak proslavio se ulogom u Disneyjevoj franšizi High School Musical, koja se emitirala od 2006. do 2008. godine. Tu je upoznato Vanessu Hudgens s kojom je dugo bio u vezi. Karijeru je počeo mnogo ranije, već početkom 2000-ih. 

Navodno nije konzumirao ni alkohol ni droge od srpnja 2013. godine, odnosno otkako je napustio rehabilitacijsku kliniku. 2014. godine potukao se s beskućnikom u Skid Rowu, ali policija ga nije uhitila jer su zaključili da se radilo o "međusobnoj borbi".

Miley Cyrus

Miley Cyrus jedna je od najvećih Disneyjevih zvijezda koja je od samog djetinjstva pod ogromnim povećalom javnosti. Ona se 2005. godine proslavila ulogom u Disneyjevom showu Hannah Montana, gdje je glumila s ocem Rayom Billijem Cyrusom. 

Serija je trajala četiri sezone, do 2011. godine, a Miley je postigla svjetsku slavu. I ona se, poput svojih kolega iz Disneyja, istodobno bacila u glazbene vode te je izdala nekoliko albuma. 

U kasnijim godinama puberteta počela je otvoreno govoriti o eksperimentiranju s raznim drogama i ovisnosti o alkoholu. 2015. godine, kad je imala samo 22 godine, objavljena je njena privatna fotografija na kojoj se vide marihuana na stolu i bijeli prah uz smotanu novčanicu. "Ja koristim samo sretne droge, to su droge zbog kojih se želiš družiti s ljudima", rekla je Miley jednom prilikom.

2017. godine je izjavila da je potpuno čista te da je ostavila droge i alkohol jer joj je nedostajao osjećaj jasnoće.

Lalaine Vergara

Lalaine Vergara proslavila se ulogom u Disneyjevoj seriji Lizzie McGuire, u kojoj je glumila djevojku Mirandu koja se bori s anoreksijom. U stvarnom životu i Lalaine je imala problema, no njezini su bili povezani s ovisnošću o drogama.

2007. godine uhvaćena je s kristalnim metom zbog čega je završila na programu odvikavanja od droga. Međutim, to je izbrisano iz njenog dosjea nakon što je rehabilitacija završila. I Lalaine se uz glumu bavila i glazbom, a nakon svega se pomalo povukla iz Hollywooda te živi mnogo mirnijim životom.

Selena Gomez

Selena Gomez karijeru je, poput Demi Lovato, počela u seriji Barney and Friends, a Disney ju je 2007. angažirao da glumi lik Alex Russo u seriji  Wizards of Waverly Place koja se emitirala pet godina. Pojavljivala se i u seriji Hannah Montana te u popularnoj The Suite Life of Zack and Cody. Glumila je i u Disneyjevom filmu Princess Protection Program 2009. godine.

Zatim se ozbiljnije bacila u glazbene vode gdje je redala hit za hitom, a pozornost je privukla i svojom turbulentnom vezom s Justinom Bieberom.

Iako se mnogima njen život naizgled činio savršenim, Selena se dugo godina borila s napadajima panike, anksioznošću i depresijom. Oboljela je i od lupusa, zbog čega se 2016. godine povukla iz javnosti i prijavila se u privatnu kliniku. Ona je u sličnoj privatnoj klinici bila i dvije godine ranije, navodno također zbog lupusa, no izvori bliski njenoj obitelji tada su tvrdili da pjevačica i glumica ima problema s marihuanom.

Često je govorila i o nezadovoljstvu svojim izgledom. 2017. godine završila je na transplantaciji bubrega.

Britney Spears

Iako mnogi to zaboravljaju, Britney Spears svoju je karijeru započela u Disneyjevom showu The Mickey Mouse Club. Tamo je 1993. godine nastupala s Justinom Timberlakeom (s kojim je kasnije bila u vezi) i Christinom Aguilerom.

Britney je kasnije ostvarila zavidnu glazbenu karijeru i titulu pop princeze pa je malo tko doživljava kao Disneyjevu bivšu zvijezdu, no ona je upravo to. Rani doticaj sa slavom utjecao je i na njen osobni život. 2007. godine doživjela je psihički slom i obrijala glavu te nakon toga privremeno izgubila skrbništvo nad svoja dva sina. Njen otac Jamie od tada do danas ima potpunu kontrolu nad svim njenim poslovnim odlukama.

Christina Aguilera

S Britney je u Disneyjevom Micky Mouse Clubu bila i Christina Aguilera, koja je kasnije postala njena najveća konkurencija. 2011. godine počelo se pričati o njenim problemima s alkoholom, zbog čega su je prijatelji molili da krene na rehabilitaciju, što ona, koliko se zna, nikad nije učinila.

2011. je i uhićena zbog opijanja na javnom mjestu, a u to vrijeme je imala i nekoliko problematičnih javnih nastupa, poput onog kad se spotaknula na Grammyjima. Jedno se vrijeme borila i s prekomjernom težinom.

Shia LaBeouf

Da, i Shia LaBeouf je počeo kao dječja Disney zvijezda, i to u seriji Even Stevens koja se emitirala od 2000. do 2003. godine. Tamo je glumio glavni lik Louisa Stevensa. Ovaj danas 32-godišnji glumac karijeru je počeo mnogo ranije, još 1996. godine sa samo 10 godina. Nastupao je tada kao mladi stand-up komičar, a jednom je prilikom izjavio da je postao glumac jer mu je obitelj bila siromašna, a ne zato što je to htio.

I Shiju u Hollywoodu prati nadimak "problematičnog dečka", i to ponajviše zbog njegove ovisnosti o alkoholu. Prije nekoliko godina prijavio se u kliniku za odvikavanje gdje su mu dijagnosticirali PTSP zbog trauma u djetinjstvu. Svjedočio je kako mu siluju majku kad su živjeli u Los Angelesu, što ga je obilježilo za cijeli život. 

Vanessa Hudgens

Nisu samo ovisnost i psihički problemi ono što negativno obilježava život mladih Disneyjevih zvijezda, a Vanessa Hudgens je pravi primjer za to. Nju je zauvijek obilježio skandal s golim fotografijama, koje su procurile u javnost 2007. godine, zatim 2011. te ponovno 2014. godine. 

Ona se nakon toga, kao zvijezda Disneyjevog High School Musicala, morala javno ispričati te je izjavila da "žali što se ikad tako fotografirala". Nikad se nije otkrilo tko je pustio fotografije u javnost, no Vanessi je karijera nakon toga krenula silaznom putanjom.

Ostale posrnule dječje zvijezde

Naravno, nisu samo Disneyjeve zvijezde pale pod teškim teretom slave. Tu je i Macaulay Culkin koji se proslavio ulogom u franšizi Sam u kući, a u kasnijim godinama života postao ovisan o drogama i alkoholu, zatim glumica Amanda Bynes koja se pojavljivala u Nickelodoenovim showovima, a onda zbog problematičnog ponašanja i ovisnosti o opijatima provela neko vrijeme u mentalnim institucijama i na rehabilitacijama... Corey Feldman karijeru je započeo kao dječak osamdesetih godina prošlog stoljeća i proslavio se ulogom u filmu Goonies, no kasnije je otkrio da je vrlo rano počeo uzimati drogu i piti alkohol, a sve kao posljedica seksualnog zlostavljanja koje je proživljavao na setovima.

Ostaje se samo zapitati, koliko slava u dječjoj dobi zapravo utječe na psihu osobe?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.