Deset genijalnih stvari koje je legendarni Christopher Hitchens rekao o vjeri

Foto: Press

CHRISTOPHER HITCHENS, oštroumni i provokativni britansko-američki novinar, pisac i književni kritičar, umro je 15. prosinca 2011. godine u dobi od 62 godine, od upale pluća, komplikacije raka jednjaka. Svoju je bolest opisao kao "nešto toliko predvidivo i banalno da je dosadno čak i njemu".

Hitchens je rođen u Engleskoj, ali je od 1982. živio u Americi u Washingtonu, stoga je smatran jednim od najznačajnijih britanskih autora, ali i američkim autorom. Uz Richarda Dawkinsa, Daniela Dennetta i Sama Harrisa nazivan je jednim od "četiri jahača apokalipse".

Hitchens je bio hvaljena i kontroverzna ličnost, koja je oštro kritizirala Henryja Kissingera nazivajući ga ratnim zločincem, Billa i Hillary Clinton te Majku Terezu. Pisao je kolumne za Vanity Fair, The Times Literary Supplement, the Daily Express, the London Evening Standard, Newsday i The Atlantic.

Hitchens je bio poznat i kao jedan od vodećih glasova sekularizma od 2007. godine kada je izdao knjigu, bestseler, u kojoj osporava postojanje Boga. Tu antivjersku polemiku nazvao je "Bog nije velik", a za sebe je govorio da je antiteist, objašnjavajući kako taj termin opisuje osobu koja zna da ne postoje dokazi za tvrdnju da Bog postoji. Njegovi pristaše ga hvale kao istinoljubivog književnog majstora. Pisac Christopher Buckley svojedobno ga je nazvao "najvećim živućim esejistom na engleskom govornom području".

Pisao je i o ratu na ovim prostorima. Tada je kritizirao mnoge svoje kolege jer su podržavali režim Slobodana Miloševića.

"Nisam očekivao da će moji kolege biti tako indiferentni ili čak zauzeti stranu fašista", kazao je ni sam ne vjerujući da u Europi gleda masovna ubojstva, mučenja ljudi, silovanja. Hitchensu je Franjo Tuđman bio jednako mrzak kao i Milošević.

Podupirao je i rat u Iraku držeći da će to spriječiti Sadama Huseina da koristi svoju zemlju kao prostor za mučenje. Mnogi su mu ljevičari to zamjerali, ali je njegovo protivljenje onome što je nazivao "fašizam s islamskim licem" počelo davno prije 11. rujna, s fetvom kojom je ajatolah Homeini na smrt osudio njegovog prijatelja, britanskog književnika Salmana Rushdieja zbog famoznih "Sotonskih stihova".

Prisjetili smo se nekoliko njegovih briljantnih citata.

"Mislite svojom glavom, riskirajte. Puno će vam više sreće, istine, ljepote i mudrosti doći na taj način"

"Izazivam vas da pronađete jednu dobru ili plemenitu stvar koja ne bi bila moguća bez religije. Nemoguće je. Ne možete to učiniti"

"Bogovi koje smo stvorili su upravo onakvi bogovi kakve biste očekivali da stvore bića koja se od čimpanzi razlikuju za samo pola kromosoma"

"Kada bih mogao promijeniti samo jednu stvar, to bi bilo da jednom zauvijek odvojim ideju vjere od vrline i prikažem je u pravom svjetlu, kao podaničku slabost, bijeg u kukavičluk i spremnost da lakovjerno slijedimo ljude bez skrupula"

"Religija završava tamo gdje filozofija počinje, baš kao što alkemija završava tamo gdje počinje kemija, a astrologija tamo gdje počinje astronomija"

"Neprestano nam govore da religija, unatoč svim svojim nesavršenostima, ipak u ljude usađuje moralnost. Na svakoj strani postoje konkretni dokazi da se događa upravo suprotno i da ljudi zbog vjere postaju zlobniji, sebičniji i prije svega, gluplji"

"Jedna od mojih prvih zamjerki kršćanstvu, još u školi, to je što su mi neprestano govorili da sam dio stada. Pastiri ne paze ovce zato što ih vole. Žele ih, ili ošišati, ili pojebati ili pojesti"

"Religija nije vjera da Bog postoji. Religija je vjera da ti Bog govori što trebaš činiti"

"Nevjerojatno je opuštajuće ne pretvarati se da znaš više nego što zaista znaš. Iznenađen sam da oni koji govore u ime Boga to češće ne iskorištavaju"

"Ono što se tvrdi bez dokaza isto se tako može i odbaciti bez dokaza"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.