Dečki, što se više seksate, to ćete više vjerovati u Boga

Ilustracija: 123Rf

SEKS potiče spiritualnost pa čak i vjerovanje u Boga, tvrde znanstvenici sa Duke Universityja iz North Caroline, u studiji objavljenoj ovoga tjedna.

Prema rezultatima njihova istraživanja, muškarci koji imaju bogatiji ljubavni život imaju veće šanse da će vjerovati i u Boga i biti religiozni, a za sve je kriv "hormon ljubavi". Oksitocin, koji se luči tijekom seksa, poroda i dojenja, utječe na povezanost s drugima, altruizam i vjerovanje u postojanje božanstava.

Oksitocin je dostupan i u obliku lijeka budući da se obično koristi tijekom poroda, no muškarci koji su ga dobili primijetili su njegovo djelovanje i tjedan dana nakon konzumacije.

"Spiritualnost i meditacija su već povezani sa zdravljem u prethodnim istraživanjima, a sada smo uključili i biološke faktore. Čini se da je oksitocin način na koji naša tijela podupiru religijska uvjerenja", rekla je vodeća znanstvenica Patty Van Cappellen.

Osim na vjerovanje u Boga, oksitocin potiče i emocije poput divljenja, zahvalnosti, nade i ljubavi, a pozitivno djeluje i na inspiraciju. Također, pokazalo se i da muškarci s određenim genom, nazvanim CD38, osjećaju jači utjecaj oksitocina od drugih.

Prema studiji, žensko tijelo proizvodi veće količine oksitocina no muško, no utjecaj ovog hormona na religiozne stavove žena zasad nije ispitan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.