CNN se raspisao o sjevernom Jadranu, posebno nahvalili jedan grad u Istri

Foto: Shutterstock

CNN se u jednom od svojih posljednjih članaka raspisao o sjevernom Jadranu. U članku navode kako "Dubrovnik i ostali dijelovi južne Dalmacije dobivaju puno pažnje, ali da bogatu kulturu i povijest imaju i Istra te susjedni otoci". Pohvalili su i njihove plaže.

"Kada ne istražujete drevne rimske ruševine, venecijanska sela i habsburške gradove, uživajte na stotinama plaža koje se protežu duž duge istarske obale do susjedne Opatijske rivijere i obala Kvarnera. Trajektom možete posjetiti ostale otoke", pišu. 

Istru opisuju kao mjesto s dugom poviješću, a posebno izdvajaju Pulu. CNN navodi da svakako vrijedi posjetiti pulsku Arenu, koju opisuju kao "jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara na svijetu". 

"Zaputite se u unutrašnjost i uđite u svijet srednjovjekovnih sela, brežuljaka, vinograda i šuma tartufa. Motovun je jedno od najatraktivnijih polazišta za istraživanje ovog kraja. Odavde možete doći i do Grožnjana, poprišta ljetnih koncerata na otvorenom. Istru je najbolje istraživati šetnjom ili vožnjom biciklom", piše u članku.

"Sjeverni Jadran ima jako zanimljivu povijest"

Osim Istre, na popisu se našla Opatija.

"Kada su Habsburgovci u 19. stoljeću otkrili blagu klimu Opatije, pretvorili su ovo malo ribarsko mjesto u kolijevku hrvatskog turizma", piše CNN. Navode kako je Opatiju najbolje istraživati tako da slijedite Lungomare, dugo obalno šetalište koje povezuje mjesta na Opatijskoj rivijeri - Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran.

CNN navodi kako je svakako vrijedno posjetiti i Rijeku. "Europska prijestolnica kulture 2020. vrijedna je svakog pogleda", pišu, pritom spominjući Korzo, glavnu riječku šetnicu i Trsat, najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj.

Na svoj je popis CNN dodao i otoke Krk, Cres, Lošinj i Rab navodeći kako imaju prekrasne plaže. 

Pišu kako sjeverni Jadran ima jako zanimljivu povijest. "Stari Grci i Rimljani, Mlečani, Austro-Ugari i Talijani, svi su ostavili traga na arhitekturi, jeziku i hrani regije", pišu. Pohvalili su i hranu ističući pritom "tartufe, maslinovo ulje te kamenice i dagnje u Istri, langoš na Kvarneru i cresku janjetinu bogatog okusa". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.