Čarobna jesen i poslovi u vrtu

Foto: Press

BLIŽI nam se čarobna jesen koju karakteriziraju zlatno-crvene kombinacije boja, niže temperature i iščekivanje zime. Priroda usporava i nudi vrtlarima vrijeme za zasluženi odmor i razmišljanje o sljedećem godišnjem dobu. Vrt se polako priprema za hladnije zimsko razdoblje, ali u isto vrijeme još uvijek možete uživati ​​u posljednjim trenucima vrtlarstva na otvorenom. Pred vama je još mnogo zadataka koji će osigurati uspješnu vegetacijsku sezonu sljedeće godine.

Pripreme za zimnicu

Jedno od najljepših obilježja jeseni u vrtu je zapanjujuća transformacija listopadnog drveća i grmlja. Lišće poprima jarke nijanse crvene, narančaste i žute boje. Drveće i grmlje odbacuje svoje lišće kako bi sačuvalo vlagu u deblu i smanjilo rizik od oštećenja od leda i snijega. Otpalo lišće skuplja se s travnjaka i koristi kao malč za obogaćivanje tla za rast sljedeće godine. Osjetljive sorte drveća umotaju se prije početka mraza, a debla prekrivaju lišćem.

Za sakupljanje otpalog lišća preporučamo GARDENA Prikupljač lišća i trave. Omogućuje brzo i tiho kupljenje lišća, jer radi bez motora. Nema potrebe za saginjanjem, pa je skupljanje lišća s većih površina ugodno. Skupljač se može koristiti i za sakupljanje ostataka pokošene trave i ostataka nakon prozračivanja travnjaka.

Foto: Prikupljač lišća i trave osigurava brzo i praktično prikupljanje lišća i pokošene trave bez saginjanja

Šuštanje lišća i hladniji povjetarac stvaraju mirno utočište u vrtu. Tijekom godina vjetar nosi lišće, prašinu i vrtni otpad u žljebove vrtnih kućica i kuća. Jesen je idealno vrijeme za korištenje GARDENA combisystem Čistač žlijebova. Omogućava jednostavno čišćenje žlijebova, a u kombinaciji s teleskopskom drškom combisystem osigurava ugodan rad s tla, do visine od 5 metara. Jake čekinje i strugač omogućuju učinkovit rad, a žljebove je moguće očistiti i vodom jer je integriran priključak za vrtno crijevo.

Foto: Čistač žlijebova čini čišćenje žlijebova jednostavnim, uz pomoć vode i bez upotrebe ljestava

Sezona berbe

Jesen je sinonim za berbu a mnogi vrtlari željno iščekuju kada će ubrati plodove svog rada. Bundeve, jabuke, bobičasto voće i kasno povrće doživljavaju svoj vrhunac i čekaju berbu. Zrele jabuke, kruške i kasne šljive pažljivo se beru i skladište. GARDENA combisystem Berač voća možete koristiti za sve plodove koji su još u krošnjama. U kombinaciji s teleskopskom drškom combisystem, omogućuje praktično branje voća odmah s tla, do visine od 5 metara. Plastični zupci olakšavaju branje plodova različitih veličina, a prozirna vrećica omogućuje pregled sadržaja. Razmislite o pohranjivanju viška konzerviranjem, zamrzavanjem ili sušenjem. Proizvodi uzgojeni kod kuće uvijek su ukusniji, a vrtlari su nagrađeni za svoj trud tijekom cijele godine.

Foto: Berač voća omogućuje berbu plodova različitih veličina izravno s krošnji drveća, bez upotrebe ljestava

Sadnja i njega

Jesen je odlična prilika za sadnju drveća, grmlja, trajnica i nekog povrća. Tlo je još uvijek toplo, što potiče rast korijena čak i kad temperatura zraka padne. Lukovice poput šafrana, narcisa i tulipana sade se u jesen kako bi nam u rano proljeće dale šareno cvijeće. Povrće poput špinata, kelja i češnjaka može se saditi u jesen za kasnu ili ranu proljetnu berbu. GARDENA combisystem nudi razne alate za sve zadatke u vrtu, koji se mogu montirati na drške različitih oblika, materijala i duljina za fleksibilan rad. Motika, plevilica, grablje i drugi nastavci osiguravaju kompaktno skladištenje u šupi.

Foto: GARDENA combisystem alati kompatibilni su sa svim GARDENA combisystem drškama

Jesen uključuje i neke bitne poslove poput rezidbe trajnica i ukrasnog grmlja. U rujnu orezujemo lavandu, hortenzije, ruže, delfiniume, ljiljane i dr. U jesen s biljaka režemo sve odumrle i bolesne dijelove, oštećene mladice i oblikujemo biljke kako bismo potaknuli pravilan rast. S rezidbom voćaka počinjemo tek zimi.

Vrt u jesen nudi osjećaj mira i priliku da usporite, uživate u trenutku i cijenite ljepotu prirode. Svaki trenutak koji provedete radeći u vrtu osigurava stabilan temelj, živahan i produktivan vrt u nadolazećoj sezoni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.